Продекан Медицинског факултета: Не добија се у свим школама исто знање, најуспешнији на пријемном испиту били су кандидати из Ужичке гимназије

Foto: Printscreen N1

Медицински факултет Универзитета у Београду, једна је од најпопуларнијих високошколских установа, а пријемни из године у годину полажу махом ученици који из средњих школа носе максималан број бодова. Међутим, у бројним коментарима на друштвеним мрежама, наводи се да је 50 одсто оних који нису “прошли” ове године, дошло на упис са Вуковом дипломом. Продекан факултета, ипак, за Нова тврди да има одликаша, чак и вуковаца који не пролазе, али да су они мањина.

Ове године се на Медицински факултет у Београду пријавило дупло више кандидата од уписне квоте, а чак 438 њих је пало на испиту, од тога 36 вуковаца.

Од 996 кандидата, пријемни је положило тек нешто више од половине, чак 558, а 196 матураната је имало максималан број бодова.

“Од 438 оних који нису положили је одређени број одличних ученика, а 36 њих су били вуковци и имамо још двоје, који уопште нису приступили тестирању, иако су имали максималан број бодова из школе. Са 40 бодова, од 558 кандидата који су положили, чак 196 имају максималан број бодова са успехом из школа. То значи да су носиоци Вукове дипломе или су дошли из околних земаља са максималним бодовима. Дакле, имали смо 232 матуранта на пријемном са највећим бројем бодова из школа”, каже за Нова проф. др Душан Попадић, продекан за наставу Медицинског факултета БУ.

Из године у годину, истиче он, понавља се исти сценарио.

Одликаши и вуковци разликују се од школе до школе

Право да конкуришу за упис ове године, стекли су они који су постигли најмање 31 бод.

“Најуспешнији су кандидати Ужичке гимназије, а за њима су ученици београдских гимназија Прве, Треће, Девете, Десете, Четрнаесте. Из тих школа долазе нам кандидати са најбољим успехом већ две године. Слабије постигнуће на тесту имају генерално матуранти из медицинских школа, а једна трећина пријављених је из стручних школа”, наглашава проф. Попадић.

Он истиче да је успех из средњих школа релевантан, али није довољан.

“Не добија се у свим школама исто знање, тако да ни вуковци нису исти по знању. Можда негде поклањају оцене, не могу да тврдим да није тако, али је незахвално то генерализовати. Пратим постигнућа бруцоша на првој години, па упоређујем број освојених бодова и просечну оцену на крају године, по чему могу да проценим њихово знање и труд и да предвидим исход студирања”.

Генерације су све мање

“Сваке године је све мањи број матураната, јер имамо мање деце. У јуну 2023. пријемни је полагало 1.058 кандидата и 536 је положило. Сада је полагало 996, а положило 558″, закључује професор Попадић.

Извор: Нова