Profesori srpskog jezika napravili igricu za učenje pravopisa

14 aprila, 2016

Oni su godinama listali Pravopis, a onda su shvatili da sa njim mogu samo da se slikaju. Njihov doprinos očuvanju srpskog jezika i pravopisa izgleda potpuno drugačije.
Vucilo-11„Želeli smo da napravimo jednu zaraznu aplikaciju koja će biti korisna i pomoći deci da nauče pravopis“
Za izradu ove igrice trebalo im je godinu i po dana, ali i mnogo godina iskustva i rada sa učenicima.
„Jednostavno, kada pogledate naš školski program, videćete da nemamo dovoljno časova koji nam omogućavaju da sa učenicima vežbamo pravopis“, kaže Milan Petrović, profesor srpskog jezika.
Od primera mnogih reči i izraza koje pogrešno koristimo napravili su zadatke koje bi igrač u igrici trebalo uspešno da reši kako bi osvojio što više poena i dobio titulu štrebera, bibliotekara ili spasitelja pravopisa.
Upotrebu malog ili velikog slova, odvojeno ili spojeno pisanje reči kontroliše Vučilo – glavni junak igrice, koji nije profesor u školi već neko od koga možete da učite i ko će vremenom da nagradi vaše znanje.
Igrica je zaista zarazna, a mi od srca preporučujemo klincima, ali i odraslima da, ako već moraju da se druže sa svojim mobilnim telefonima, to čine tako što će raditi nešto korisno.
Igrica je još u beta verziji (nije u potpunosti završena), pa se ne može preuzeti u Android prodavnici na telefonu. Ali je zato dostupna na Vučilovom sajtu. Otvorite ovaj link sa telefona, preuzmite igricu i proverite svoje znanje: http://www.vucilo.rs/download/ 
Izvor: Zelena učionica / Bulevar B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Profesori srpskog jezika napravili igricu za učenje pravopisa

 1. Dragana kaže:

  Srbi pišu ćirilicom ..Dragi lažni učitelji i jezikoslovci nosite se u bestragiju..

  1. Nataša kaže:

   To sam i ja prvo pomislila!!!

  2. Bojana kaže:

   I ja. Prosto me udarilo u glavu.

 2. Ana kaže:

  Nemate objasnjenje kako se igra igrica tapkas slova i nista se nedesava daj te objasnjenje sta treba da se radi…

 3. Petar Jokić kaže:

  U Solunu dinar – somun, do Soluna – sto somuna! Stari ekonomski aksiom. Ma koliko roba džabe bila, nekad se prosto ne isplati ići po nju. Tako i sa ovom igricom: Korak prvi: odete na link sajta; korak drugi: preuzimanje igrice. E, tu sam odustao, jer svako učitavanje duže od 2 sekunde – odveraća posetioce. I još nešto: pravopis kroz igru nije dobra ideja, jer se pravila često menjaju. Setite se: istorijski događaji, nazivi administrativnih jedinica, imenica BOG, pridev SVETI uz ime sveca pisani su početnim malim slovom, sad se pišu početnim velikim slovom itd. Uostalom, teško je nežnu reč u debelo uvo udeniti. Uzalud se nastavnici i profesori srpskog jezika “ubiše” objašnjavajući da je pravilno VIŠI, a ne VIŠLJI kad polupismeni prevodioci na TV stanicama u titlu filmovlmova pišu VIŠLJI, a ugledni gosti, sa titulom DR, u važnim i gledanim emisijama govore: došo, otišo, ili kad RTS uporno ponavlja: “Igrajmo za šesnest”.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama