Професорка енглеског: Шта је потребно да би дете ЗАИСТА проговорило страни језик

Да ли је учење енглеског језика у раном узрасту важно само због самог језика који ће деци сигурно бити потребан кад одрасту, или има и важнијих разлога? Да ли је довољно да деца уче енглески гледајући садржаје на Јутјубу (и зашто није)?

Коначно, зашто је конверзација заправо најважнија и у каквим то условима деца најбрже уче?

Одговоре на ова питања дала нам је Вања Тадић, професор енглеског језика у Berlitz школи за стране језике са више од десет година искуства.

“Деца су данас веома изложена енглеском језику путем цртаних филмова и осталих садржаја које гледају. Многа тако науче боје, бројеве, одређене животиње итд. Међутим, да би дете заиста проговорило на енглеском, тј. било у могућности да разговара са неким, поставља питања и одговара на њих, неопходно је да комуникација буде двосмерна.”

Berlitz ће овог лета током јула и августа организовати управо конверзацијски курс енглеског језика за децу, по посебној цени. Ово ће бити прилика да језик науче тако што ће га интензивно користити и на тај начин се ослободити треме и стећи самопоуздање.

Као наставник енглеског језика са искуством дужим од деценије сусрели сте се са великим бројем деце која уче овај језик од малих ногу. Који је прави тренутак да се почне са учењем и колико познавање основа енглеског језика деци даје самопоуздање у школи и касније у животу?

Ово у многоме зависи од детета. Нека деца су спремна да почну да уче са 3 године, а нека са 7. У сваком случају, поласком у школу, сва деца постану спремна и за друге облике наставе. Као и код других ствари, и овде је најбоље ослушкивати своје дете.

Познавање основа језика у раном узрасту даје самопоуздање и проширује дечије видике. Притом не мислим само да ће дете бити спремније за оно што ће га дочекати у школи, јер деца која уче код нас врло брзо превазиђу школско градиво. Слично као што када дете научи да чита, отвори му се читав један свет који је до тада био недоступан, тако разумевање новог језика отвара врата да дете разуме потпуно нове садржаје – песме, књиге, разговоре, појмове. То шири дечија искуства и отвара нове видике.

Родитељи су често поносни јер је њихово дете „проговорило“ енглески гледајући видео-снимке и цртане филмове. Да ли је то довољно или им је ипак потребно да се знање систематизује.

Деца су данас веома изложена енглеском језику путем цртаних филмова и осталих садржаја које гледају. Многа тако науче боје, бројеве, одређене животиње итд. Међутим, да би дете заиста проговорило на енглеском, тј. било у могућности да разговара са неким, поставља питања и одговара на њих, неопходно је да комуникација буде двосмерна. Веома мали број људи постане флуентан учећи страни језик само путем медија, баш из разлога што је такав начин учења пасиван. Емпиријска истраживања показала су да деца најлакше уче стране језике онда када су потпуно окружена њима и када употреба њиховог матерњег језика није могућа. Зато деца која се преселе у неку страну земљу проговоре тако брзо и безболно. У нашој школи часови се држе управо по том принципу. Од најранијег узраста употребљавамо само циљани језик и акценат стављамо на активну комуникацију. Резултат тога је да деца брзо постану способна да, не само препознају значење појмова и структура, него и да произведу једноставне реченице.

Током лета Berlitz ће организовати конверзацијске курсеве енглеског језика за децу. Можете ли нам рећи шта то тачно значи и како се конверзацијски курс разликује од стандардног

Конверзацијски курс осмишљен је попут радионице на којој ће се обрађивати разноврсне теме и играти занимљиве игрице, осмишљене тако да проширују дечији вокабулар и подстичу употребу језика на креативан и интересантан начин. Теме и активности прилагођавамо деци и њиховим интересовањима. Као и на нашим стандардним часовима, све активности се одвијају искључиво на енглеском. Циљ овог формата наставе је да децу подстакне да користе језик на инвентиван начин, изграде позитиван став према учењу страних језика и одмори их од класичних метода наставе.

Коме су курсеви намењени и како су осмишљени?

Berlitz конверзацијски курсеви намењени су деци од 4 до 18 година. Одвијају се у нашим просторијама на Бановом брду два пута недељно у трајању од по један сат. Деца су подељена по узрасним групама, а активности и теме су прилагођене њима.

Много је одраслих данас који разумеју енглески језик, али се не усуђују да говоре. Да ли ту стидљивост и несигурност побеђује управо конверзацијски курс и на који начин?

Конверзацијски курсеви у многоме помажу изградњи самопоуздања, чији је недостатак велика кочница при комуникацији на страном језику, како код деце, тако и код одраслих. Није исто када покушавате да говорите на страном језику у учионици, окружени људима који су на истом нивоу знања као и Ви, уз присуство предавача који Вас води кроз процес учења и када на пример, разговарате са својим шефом или познаником из иностранства. У односу на реалне животне ситуације, учионица нам даје осећај да нас нико неће осуђивати уколико направимо грешку. У нашој учионици грешке су добродошле и неопходне, јер се на њима учи. Вежбање и активна употреба језика у таквим околностима помаже полазницима да победе сопствену несигурност и проговоре без страха.

Бавите се, уједно, и људским ресурсима. Колико је сваком послодавцу данас важно да људи које запошљавају течно говоре бар један страни језик и да ли ће то бити императив и за нашу децу сутра?

Послодавцима у скоро свим сферама је веома важно да запошљавају људе који течно говоре енглески језик а знање додатних језика сматра се великом предношћу, а често је и услов за запослење или напредовање. Родитељи у нашој земљи одавно препознају ову потребу и посвећени су циљу да њихова деца буду полиглоте много више него родитељи у многим другим европским земљама. Знање језика данас нас чини грађанима света, олакшава мобилност, чини нас образованијим и омогућава да имамо широку базу социјалних контаката, а самим тим повећава наше шансе да будемо успешни и остварени. Мислим да су ово одлични разлози да учимо стране језике!