Profesorka srpskog o završnom ispitu: Šta đaci treba da znaju (i PRIMERI TESTOVA)

18 februara, 2022

Počelo je drugo polugodište, pa se i priča oko završnog ispita sve više zahuktava. Učenicima osmog razreda jun i polaganje testova verovatno deluju daleko, dok je većina roditelja zabrinuta i nisu sigurni da li deca imaju dovoljno vremena da se kvalitetno pripreme.

Vremena ima dovoljno, ali je važno to preostalo vreme dobro organizovati i pravilno iskoristiti. Da bi se što bolje pripremili za polaganje male mature, značajno je da učenici obrate pažnju na sledeće korake.

REDOVAN RAD I AKTIVNOST

Važno je da učenik redovno prati nastavu i aktivno učestvuje u radu na času. Na časovima u drugom polugodištu obrađuje se novo gradivo, ali se takođe obnavlja i utvrđuje već usvojeno, budući da se ono povezuje sa novim lekcijama i oblastima. 

DOPUNSKA NASTAVA

Ukoliko učenik nije dovoljno savladao neke lekcije, na raspolaganju su mu časovi dopunske nastave. Manji broj đaka na ovim časovima pruža nastavniku mogućnost da se individualno posveti učeniku i pomogne mu da lakše nauči, provežba ili utvrdi gradivo.

PRIPREMNA NASTAVA

Časovi pripremne nastave predviđeni su za uvežbavanje, utvrđivanje i sistematizaciju gradiva. Ovi časovi su drugačije koncipirani u odnosu na časove redovne ili dopunske nastave. Na pripremnim časovima učenik ciljano vežba i utvrđuje gradivo iz određenog predmeta od 5. do 8. razreda.

ZBIRKE ZA ZAVRŠNI ISPIT

Da bi se učenik lakše i kvalitetnije pripremio za završne testove, na raspolaganju su mu zbirke za završni ispit iz predmeta koji se polažu na maloj maturi. Pored zbirki koje štampa Ministarstvo prosvete, učeniku mogu biti korisni zadaci iz zbirki izdavača udžbenika za osnovnu školu. 

Jedan od pionira u kreiranju zbirke za polaganje male mature jeste Izdavačka kuća Klett. Zbirka Znam za maturu namenjena je učenicima osmog razreda osnovne škole i usklađena je sa Programom nastave i učenja. Učenik se uz nju bolje priprema, lakše i brže uči, utvrđuje naučeno i na kraju proverava stečeno znanje kroz različite tipove zadataka i testove poput onih na na završnom ispitu.

Zbirka zadataka iz Srpskog jezika i književnosti podeljena je na više oblasti: Veština čitanja i razumevanje pročitanog, Pisano izražavanje, Gramatika, leksika, narodni i književni jezik, Književnost. To su oblasti koje su propisane Planom i programom i koje se obrađuju na časovima redovne, dopunske i pripremne nastave.

Svaka oblast ima određen broj zadataka, koji su razvrstani po težini na osnovni, srednji i napredni nivo, te vode učenika na putu savladavanja gradiva od lakšeg ka težem, od prostijeg ka složenijem. U zbirci se nižu zadaci različitog tipa: zaokruži tačan odgovor od ponuđenih, izbaci uljeza, dopuni rečenicu… Najveći izazov predstavljaju zadaci otvorenog tipa, kada učenik treba samostalno da osmisli svoj odgovor i argumentuje ga. Veoma je važno takve zadatke vežbati češće i u kontinuitetu. Ovaj tip zadatka najčešći je u celinama Književnost i Veština čitanja.

Primer: zadatak 63, napredni nivo iz oblasti Književnost

 

Zadaci otvorenog tipa su najveći izazov za đake

Zadatke otvorenog tipa, oko kojih postoji najviše nesigurnosti, učenici mogu provežbati i u oblasti Zadaci sa zajedničkim polaznim tekstom. Svi zadaci ovde proizilaze iz teksta koji učenik treba da pročita sa razumevanjem. Ovo je zahvalan način rada jer učenik vežba veštinu čitanja i razumevanja pročitanog, a primenjuje znanje iz različitih oblasti rešavajući postavljene zahteve. U svakom trenutku učenik može da proveri tačnost odgovora u rešenjima, ispravi pogrešan odgovor i utvrdi znanje. 

Iz višegodišnjeg rada sa učenicima stekla sam utisak da je upravo veština čitanja i razumevanja pročitanog često najslabija karika u lancu znanja. Upravo zbog toga je važno da učenik zahtev u zadacima ili ponuđeni tekst čita pažljivo, sa razumevanjem i da ne pretrčava preko nepoznatih reči ili pojmova. Rešenje zadatka ili osnova za dobro obrazložen odgovor nalazi se uvek u samom tekstu. Neko će pomisliti da takav način rada oduzima mnogo vremena. Ne brinite, na završnom ispitu učenik ima dovoljno vremena da zahteve u zadacima pročita pažljivo i da na osnovu traženog osmisli odgovor. Uostalom, to je veština koju učenik vežba i primenjuje svakodnevno.

Završni ispit nije bauk, niti nerešiva zagonetka. Ključ uspeha je redovan rad i vežbanje – onda rezultat neće izostati. Zato, dragi osmaci, budite vredni, istrajni i verujte u svoje znanje, a vi, poštovani roditelji, budite vetar u leđa svojim malim maturantima.

Još dva primera testova sa rešenjima iz zbirki zadataka za pripremu male mature koje je pripremila IK Klett.

Download (PDF, 129KB)

Sanja Terić, nastavnik srpskog jezika i književnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama