Prohodavanje i bosa beba. U kakvoj su vezi?

1 novembra, 2017

Imate bebu koju spremate za prve korake?

U ovom periodu svi roditelji su zabrinuti za izbor obuće i pažljivo biraju modele sa što većim brojem dobrih osobina. Svesni smo da je to najvažniji period za formiranje stopala bebe, zato mu posvećujemo veliku pažnju.

U tom spoju ogromne ljubavi prema bebi i brige da ne učinimo nešto pogrešno u odabiru obuće, mi roditelji, često zaboravljamo da se za ovu situaciju već pobrinula – PRIRODA.


Od momenta rođenja pa sve do prohodavanja i aktivnije pokretljivosti, bebina stopala se prirodno oblažu masnim naslagama, koje imaju ulogu zaštite mišića i kostiju stopala. Te masne naslage, koje bebine nogice čine veoma simpatičnima, pomažu joj da prohoda tako što omekšavaju svaki dodir nežnog bebinog stopala i podloge po kojoj hoda.

Upravo zbog ovih dobrodošlih naslaga, beba ima osećaj da „hoda po oblacima“, i taj osećaj je oslobađa straha od novih pokušaja samostalnog koračanja.

Takođe, i ostale masne naslage po drugim delovima tela bebe (ruke, noge…) imaju tu istu ulogu: da zaštite prvenstveno mišiće i kosti, ali i unutrašnje organe bebe, u periodu najintenzivnijeg perioda razvoja.

Zašto se bebe stalno izuvaju?

Beba, koja još nije svesna uloge mnogih stvari koje je okružuju, pa samim tim ni obuće – sve što ima na nogicama doživljava kao strano telo. To „strano telo“ joj smeta da slobodno pomera stopala i noge, do određene mere je sputava i čini da beba mora prilagoditi svoj hod obući. Što je većini beba neprijatno i čudno. Neke bebe se uspešnije priviknu na obuvene nogice, a neke manje uspešno.

Da li vam se desilo da vaša beba stalno izuva obuću, stavlja je u usta, neće da hoda kada je obuvena ili plače čim krenete s obuvanjem?

To su upravo te situacije, na koje pojedina deca reaguju emotivnije u odnosu na drugu decu.

Redovno obuvanje bebe koja prohodava, potiskuje i stavlja u drugi plan ulogu masnih naslaga na stopalima, koja se u ovom slučaju duže zadržavaju, jer se nisu „potrošile hodajući“. Naravno, one će nestati, ali sporije nego što bi to bio slučaj da su aktivno služile u periodu prohodavanja.

Činjenica da su stopala maksimalno ušuškana u čvrst oblik obuće, jedan je od razloga sve većeg broja ravnih stopala.
Zbog toga, evo nekoliko mudrosti prirode na koje često zaboravljamo:

1.Pustite bebu da prohoda bosa.

Omogućite prirodan način koji će pomoći i ubrzati ovo učenje. Beba će biti ohrabrena za hodanje ako bude što češće bosa ili u čarapicama koje se ne kližu.

2.Ne brinite što beba u toku prohodavanja može ponekad da padne.

Bebe padaju u toku prohodavanja. Većina beba često pada.

I često bez ikakvih posledica i plakanja.

Više se ovih padova plaše roditelji nego bebe. A jedan od razloga zašto bebe dobro podnose prve padove jesu upravo masne naslage na nogicama i celom telu, koje služe kao najbolja prirodna zaštita u ovom periodu.

Bose nogice će omogućiti i učenje ravnoteže, koja će se kasnije samo usavršavati.

3.Dozvolite vašoj bebi da bude bosa u prirodi.

Dodir bebinih stopala sa travom, zemljom, peskom… je od neprocenjive vrednosti. Prvenstveno za pravilan razvoj stopala ali i za sticanje brojnih iskustava o prirodi. Takođe, i nakon prohodavanja, tokom celog detinjstva, dozvolite detetu da što više hoda boso kada god to vremenske prilike dozvoljavaju, kad god je to moguće i prihvatljivo.

Naravno, u brojnim šetnjama i drugim situacijama, razne vrste cipelica, patikica, sandalica i ostalih vrsta obuće su veoma dobrodošle. Da čuvaju ono što smo pravilno, na prirodan način stvorili.

Crna statistika koju moramo menjati:

oko 60% dece u Srbiji do 7 godine života ima dijagnostikovana ravna stopala. Ovaj razvojni poremećaj uzrokuje još dosta problema u okviru razvoja kretanja i muskulature deteta, stoga treba preduzeti sve što je prirodom predodređeno za pravilan razvoj stopala, a što je lako i ne iziskuje apsolutno nikakav napor ni za dete ni za roditelje. Kada se stopala pravilno formiraju, ostaje nam samo da održavamo ovu pravilnu formu putem što više hodanja, trčanja, skakanja i ostalih aktivnosti koje podrazumevaju kretanje.

Da li puštate vašu bebu da hoda bosa?

Da li ste i nakon prohodavanja nastavili s ovom praksom?

Autor: Jelena Kovinčić, diplomirani vaspitač, urednica bloga www.maminoblago.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Prohodavanje i bosa beba. U kakvoj su vezi?"

  1. Tijana kaže:

    Pustam koliko god mogu da ide bosa. Sreca pa je lepo vreme jer nam je stan prohladan. Sto se hodanja po travi tice, strah me je krpelja pa je necu pustati sve dok ne budem mogla da je namazem sredstvima koja su dozvoljena za stariji uzrast.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama