Promene u obrazovnom sistemu: Državnom maturom pravac na fakultet

21 januara, 2019


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije saopštilo je danas da je počeo projekat čiji je cilj priprema obrazovnog sistema za novi koncept završnih ispita- odnosno nakon državne mature svršeni srednjoškolci će moći da se direktno upušu na fakultete, bez polaganja prijemnog ispita. Na kojem fakultetu će završiti i da li će moći d aupušu onaj željeni, zavisiće od rezultata na završnom ispitu.


Novi koncept podrazumeva da svi učenici istovremeno polažu državnu maturu.

“Projekat je od značaja za unapređivanje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja, ali i za dostupnost visokog obrazovanja svim učenicima”, rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na današnjem sastanku na kojem je zvanično počela realizacija projekta.

Dalji ciljevi projekta navedeni su u saopštenju Ministarstva i glase: “cilj projekta je da pripremi sistem obrazovanja i vaspitanja i da pruži podršku resornom ministarstvu u procesu pripreme, pilotiranja i uvođenja (implementacije) završnih ispita u srednje obrazovanje i vaspitanje.

Na osnovu novog koncepta pripremljeni su i objavljeni Pravilnik o opštoj i umetničkoj maturi i Pravilnik o stručnoj maturi i završnom ispitu na kraju trogodišnjeg srednjeg stručnog obrazovanja (2017. doneta je odluka da se na fakultete mogu upisati i đaci koji su završili trogodišnje srednje škole).

U sproođenju projekta učestvovaće nastavnici srednjih škola i univerzitetski profesori koji će zajedno pripremati testove sa pitanjima koja su “zasnovana na standardima postignuća učenika i standardima kvalifikacija”.

Za svaki nastavni predmet kao i za svaki stručni predmet biće organizovane komisije.

Dok bude trajala realizacija projekta koji je najavljivan od 2017. godine, u školama i fakultetima sprovodiće se obuke.

Kako vi komenatrišete ove promene u obrazovanju?

Izvor: Blic žena

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


4 komentara na "Promene u obrazovnom sistemu: Državnom maturom pravac na fakultet

 1. Božović Vladan kaže:

  U moru degradacije prosvete, kao što je davanje prava učenicima, a obaveze profesorima, umesto obrnuto, ponižavanje profesora preko imbecilne birokratije, i još imbecilnijih prosvetnih zakona, i još puno toga, mogao bih da nabrajam ceo dan, izdvaja se mala matura. Do pojave male mature degradacija prosvete je bila puzajuća. Od male mature degradacija je poprimila biblijske razmere. Govorim iz ličnog iskustva, radim u gimnaziji. Preko noći smo od fenomenalnih generacija, dobili đake koji nisu bili čak ni prosečni, 90% osmaka je završilo u pogrešnoj srednjoj školi, gimnazije su od elitnih škola postale puki mediokriteti. Prepisivanje na maloj maturi, i učenje napamet su postale tehnika za upis željenih škola, ništa znanje. Dođe mi da puknem od smeha kad pomislim da je ovaj nesrećni ministar prosvete ubeđen da će sprečiti te pojave. Čak i da spreči, ostaje problem težine zadataka koji su ispod svakog kriterijuma. Dajući smešno lake zadatke, koje bez problema može da uradi 80% osmaka, nastaje haos , u kome loši đaci upisuju dobre škole, i obrnuto, uranilovka bez presedana, u kojoj nema govora o ikakvom kvalitetu.
  E, sad, sve ovo što sam napisao dignite na milioniti stepen, i dobićete VELIKU MATURU. Ostaje mi samo da se nadam, da ovi na fakultetima imaju gram mozga, i da će organizovati prijemne ispite kao i do sada, mada sumnjam da će se to desiti u ovoj partijsko-diktatorskoj banana državici.

  1. Ratio kaže:

   Kolega,svaka čast za komentar!!!!!Svaka reč na mestu.

  2. dr.Kex kaže:

   Ma nije sve tako crno…jos gore je nego sto izgleda.

   1. tina kaže:

    Ako je 1 bod dovoljan da se polozi mala matura nemoguce je traziti od profesora srednjih skola da ispeglaju propusteno u osnovnoj skoli i jos dodaju gradivo iz srednje i spreme ucenike za vise bodova,to je vremenski neizvodljivo.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama