Прослава матуре некад и сад

Прославе мале матуре, овог маја углавном су се преселиле из школског у хотелски простор.
То је у градским основним школама одлука родитеља, који су се ове године појавили и као организатори ових прослава.
maturantiИако у Закону о образовању јасно стоји, да је једна од културних активности коју школе организују и прослава завршетка школске године, ову одредба, као и препоруку Министарства просвете сви вешто избегавају, и нико до сада није санкционисан.
Тако, из вечери у вече у Хотелу Крагујевац, мали матуранти обележавају своју најзначајнију прославу на гламурозан начин.
Иначе, опремање осмака за матуру родитеље у просеку кошта преко 20 хиљада динара, кажу родитељи и додају да је то очекиван трошак.
До пре неколико година, Хотел Крагујевац био је симбол прославе велике матуре или јубилеја од полагања испита зрелости.
Међутим, овог пролећа, међу старије, дотеране и расположене суграђане, утиснули су се млади, весели и још увек детињасти осмаци.
Ново доба донело је и нове навике, па су сада и правила прославе краја школовања гламурозне.
Гардероба, фризуре, обућа, чак и шминка, пратећи накит или план да се оде после хотела у даљи провод, постали су део протокола мале матуре.
Тако су одлучили ђаци, подржали су их родитељи, а на прослави наставници су – гости.
Школе које су прославу мале матуре организовале у угоститељским објектима ипак су одредиле наставнике и шест родитеља за дежурство током прославе.
О томе да су овакве прославе непримерене узрасту малих матураната, како се испоставља, бринуо Закон о образовању.
У члану 39. јасно се наводи да културне активности које организује школа подразумевају и завршетак основног образовања, а уколико школа нема могућности, онда се укључује јединица локалне самоуправе и мала матура би требало да се организује у некој од установа културе.
У пракси, ова одредба, као и посебне препоруке вешто се заобилазе.
Данашњи мали матуранти не могу да замисле некадашње прославе мале матуре и игранке у школама, и већина њих би помислила да је то била наивна забава.
Међутим, ако се томе дода чињеница, да на тим игранкама није било толико гламура, али ни присуства родитеља, ни гостију наставника, онда се и потврђује у овом случају старо искуство, да су се те генерације сасвим сигурно опуштеније забављале, јер њих родитељи нису возили даље у локале, већ су спонтано славље настављали, обично на кошаркашком игралишту.
Само они.
Слађана Обрадовић
Извор: РТК
Фото: Блиц