Proslava mature nekad i sad

4 juna, 2016

Proslave male mature, ovog maja uglavnom su se preselile iz školskog u hotelski prostor.
To je u gradskim osnovnim školama odluka roditelja, koji su se ove godine pojavili i kao organizatori ovih proslava.
maturantiIako u Zakonu o obrazovanju jasno stoji, da je jedna od kulturnih aktivnosti koju škole organizuju i proslava završetka školske godine, ovu odredba, kao i preporuku Ministarstva prosvete svi vešto izbegavaju, i niko do sada nije sankcionisan.
Tako, iz večeri u veče u Hotelu Kragujevac, mali maturanti obeležavaju svoju najznačajniju proslavu na glamurozan način.
Inače, opremanje osmaka za maturu roditelje u proseku košta preko 20 hiljada dinara, kažu roditelji i dodaju da je to očekivan trošak.
Do pre nekoliko godina, Hotel Kragujevac bio je simbol proslave velike mature ili jubileja od polaganja ispita zrelosti.
Međutim, ovog proleća, među starije, doterane i raspoložene sugrađane, utisnuli su se mladi, veseli i još uvek detinjasti osmaci.
Novo doba donelo je i nove navike, pa su sada i pravila proslave kraja školovanja glamurozne.
Garderoba, frizure, obuća, čak i šminka, prateći nakit ili plan da se ode posle hotela u dalji provod, postali su deo protokola male mature.
Tako su odlučili đaci, podržali su ih roditelji, a na proslavi nastavnici su – gosti.
Škole koje su proslavu male mature organizovale u ugostiteljskim objektima ipak su odredile nastavnike i šest roditelja za dežurstvo tokom proslave.
O tome da su ovakve proslave neprimerene uzrastu malih maturanata, kako se ispostavlja, brinuo Zakon o obrazovanju.
U članu 39. jasno se navodi da kulturne aktivnosti koje organizuje škola podrazumevaju i završetak osnovnog obrazovanja, a ukoliko škola nema mogućnosti, onda se uključuje jedinica lokalne samouprave i mala matura bi trebalo da se organizuje u nekoj od ustanova kulture.
U praksi, ova odredba, kao i posebne preporuke vešto se zaobilaze.
Današnji mali maturanti ne mogu da zamisle nekadašnje proslave male mature i igranke u školama, i većina njih bi pomislila da je to bila naivna zabava.
Međutim, ako se tome doda činjenica, da na tim igrankama nije bilo toliko glamura, ali ni prisustva roditelja, ni gostiju nastavnika, onda se i potvrđuje u ovom slučaju staro iskustvo, da su se te generacije sasvim sigurno opuštenije zabavljale, jer njih roditelji nisu vozili dalje u lokale, već su spontano slavlje nastavljali, obično na košarkaškom igralištu.
Samo oni.
Slađana Obradović
Izvor: RTK
Foto: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Proslava mature nekad i sad

  1. Gricko kaže:

    Nije mi dobro…..čekaju me uskoro dve mature, mala i velika, ženska i muška…….idem da štrajkujem ispred Vlade….. kako da isplivam? Ima li neko ideje?

    1. uros kaže:

      bolje nemoj ja sam sve to istrpeo i dobro mi je

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama