Prosvetari na ulici 31. avgusta

avgust 22, 2018
Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije protestovaće 31. avgusta ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, nezadovoljni što su u predlogu platnih grupa i razreda nastavnici kao nosioci delatnosti svrstani u osmu platnu grupu.

Njihov ključni zahtev je prelazak u devetu platnu grupu.
Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave poručuju da dijalog treba da bude alternativa štrajku.
– Protest će početi okupljanjem ispred Ministarstva prosvete. Pošto je ministar rekao da je veći sindikalac od prosvetnih radnika, pozvaćemo ga da se obrati okupljenima i povede kolonu do Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, čije je sedište u Birčaninovoj ulici. Na putu do MDULS-a zastaćemo i pored Vlade Srbije – pojašnjava planiranu maršrutu Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.
Ona za Danas kaže da će poziv za učešće na protestu Unija uputiti svim sindikatima javnih službi, ali da očekuje najveći odziv među sindikatima prosvetnih radnika, jer su drugi, prema njenom utisku, zadovoljni svojim statusom u predlogu platnih grupa i razreda. Na pitanje da li će protest biti otkazan ako sindikate resorni ministri pozovu u međuvremenu na pregovore, Janković odgovara da je izlazak na ulicu 31. avgusta planiran još pre nekoliko meseci i da od toga ne odustaju. Unija najavljuje i četiri štrajka sa skraćenjem časova tokom septembra, jer će prema najavama nadležnih, do kraja tog meseca biti usvojena uredba o platnim grupama i razredima.
Janković je ponovila da je za njih neprihvatljiv predlog koji najveći broj nastavnika svrstava u osmu platnu grupu, dok je svega oko 1.000 ušlo u devetu. Dodaje da nije jasno zašto su bibliotekari, koji imaju sedmi stepen stručne spreme, jedini ostali u sedmoj platnoj grupi.
– Ovo je važna borba koja prevazilazi sindikalne okvire, ovo je borba za bolji socijalni položaj zaposlenih u obrazovanju. U predlogu platnih grupa i razreda, nosioci delatnosti u svim javnim službama su svrstani u devetu platnu grupu, samo su nastavnici u osmoj. Nadamo se da će cela javnost prepoznati nepravdu koja je naneta prosvetnim radnicima – ističe za Danas Vesna Vojvodić Mitrović, portparolka GSPRS „Nezavisnost“.
Ona navodi da su Izvršni i Glavni odbor tog sindikata već doneli odluku o protestu 31. avgusta, kao i da 3. septembra bude održan štrajk sa skraćenim časovima na 30 minuta. Na pitanje ima li efekta štrajk prvog dana nove školske godine, kada se mahom drže po dva časa, Vojvodić Mitrović odgovara da se u velikom broju škola nastava odvija bez skraćenja.
Predsedništvo Republičkog odbora Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) juče je donelo odluku o učešću u protestu 31. avgusta zajedno sa ostalim sindikatima obrazovanja. Slobodan Brajković, predsednik SRPS-a, kaže za Danas da se taj sindikat zalaže da u devetoj platnoj grupi budu osim nastavnika i stručni saradnici, sekretari škola i bibliotekari.
Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave poručuju da je reforma sistema plata važna za uspostavljanje konačnog reda u sistem zarada i radnih odnosa koji je dugo vremena bio neupravljiv, netransparentan i demotivisao je zaposlene u javnoj upravi. Naglašavaju da se ta reforma ne tiče trenutnog povećanja plata, već ko, kako, za koji posao treba da zaradi, kada se za povećanje stvori prostor u budžetu.
– Posao utvrđivanja budućih koeficijenata je još u ranoj fazi i tek krajem septembra očekujemo da imamo predlog Uredbe o koeficijentima. Celokupnu reformu sistema plata radili smo i radimo kako sa nadležnim ministarstvima, tako i sa sindikatima. Dijalog je bio i ostaće ključan za ovaj proces i on ne treba da ima alternativu u štrajku – ističu u MDULS-u povodom najavljenog protesta prosvetara.
Sindikat obrazovanja Srbije: Jedinstvo
Stav Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) trebalo bi da bude poznat nakon današnje sednice Predsedništva, a eventualnu odluku o učešću u protestu mora da potvrdi Republički odbor tog sindikata. Predsednica SOS Valentina Ilić kaže za Danas da sindikati moraju da budu jedinstveni, jer su zaposleni u obrazovanju ovakvim predlogom platnih grupa i razreda marginalizovani, a „ljudi ogorčeni“.

Piše: V. Andrić
 
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Prosvetari na ulici 31. avgusta

  1. ZZZ kaže:

    TREBA TRAZITI I BENIFICIRANI RADNI STAZ ZA PROSVETU,POGOTOVO VASPITACE. ZEAMISLI ZENA SA 60 I KUSUR GOD,RADI SA 35 TORO MALISANAOD 3 GODINE? STVARNO UZAS

  2. GIM1 kaže:

    Prosveta odavno nije više zanimanje koje se ceni,kao sto i prosvetari više nisu ličnosti za ugled.Svedoci smo nasilnog ponašanja učenika u odeljenjima,neretko je to nasilje i nad samim prosvetarima.Mere koje su nam dostupne su smešne i tim pitanjem se više instance i ne bave.Bitno je da se održe seminari,da se nastavnici,, nauče” kako treba da rade,da se ubace neke već isprobane stvari,metode,koje su iste,samo preformulisane i to je nešto ,,novo”.Prosvetari decenijama trpe mobing ,,punog stola”,moraju jer su zastrašeni,neorganizovani,razbijeni.Koliko samo sindikata imaju?Ko će se u ovoj državi pozabaviti prosvetnim radnicima? Odgovore znate i sami.Prosvetari svih zemalja ujedinite se!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama