Prosvetari zatečeni lošim vestima

6 novembra, 2018

Sindikati obrazovanja tvrde da ih je Vlada opet obmanula

Sindikati prosvetnih radnika zatečeni su informacijom da se uvođenje platnih razreda odlaže za 2020, a novi šok usledio je nakon što su juče saznali da zaposlenima u obrazovanju sleduje povišica u 2019. za devet odsto dok su po procentu povećanja ispred njih medicinske sestre i lekari.
Iz Unije sindikata prosvetnih radnika najavljuju „sindikalno delovanje“, a predsednica tog sindikata Jasna Janković nije mogla da precizira šta će konkretno preduzeti, pošto sve odluke moraju da prođu kroz rukovodeće organe.
– Da li će biti štrajk ili protest ili obe stvari ne mogu da kažem bez odluke Glavnog odbora. Sigurno je da ćemo preduzeti neke aktivnosti jer vlada ne ispunjava ni ono što potpiše, niti što obeća. Na poslednjem sastanku sa MMF-om je rečeno da će prosvetnim radnicima plate od 1. januara biti povećane za 14,6 odsto, a da će ukupno povećanje u naredne dve i po do tri godine iznositi 36 odsto. Nećemo odustati od tog obećanja – kaže Janković.
Unija je juče saopštila da „ne odustaje od zahteva da rad svih zaposlenih u prosveti mora biti bolje vrednovan i da njihove plate ne smeju da budu oko i ispod republičkog proseka, ili čak i ispod minimalca“.
– Pošto je sada izvesno da od skorog uspostavljanja pravednih platnih grupa i razreda nema ništa, nama preostaje da tražimo od Vlade i Narodne skupštine da u Zakonu o budžetu za 2019. budu obezbeđena sredstva za realno i značajno povećanje plata zaposlenih u obrazovanju. Takođe, da tražimo hitan nastavak pregovora o Posebnom kolektivnom ugovoru, koji bi donekle popravio materijalni položaj i unapredio druga prava zaposlenih, poručuju iz Unije.
Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, kaže za Danas da su članovi tog sindikata iznenađeni odlukom o odlaganju primene platnih razreda. Ističe da prosvetne radnike obmanjuje svaka vlada, još od vremena kada je Mlađan Dinkić bio ministar finansija, te da plate zaposlenih u osnovnim i srednjim školama konstantno padaju i da su i sada ispod proseka Republike. On ukazuje da je prosečna plata u državi oko 52.000 dinara, a 48.000 u obrazovanju.
Dušan Kokot, iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, iznosi računicu da će uz najavljeno povećanje za devet odsto, plata zaposlenih sa sedmim stepenom stručnosti iznositi 54.500 dinara, a da je bilo kako je platnim razredima predviđeno, njihova plata bi bila 57.200 dinara.
– Sada je vreme da se otvori priča o osnovici za obračun zarade i da se konačno borimo za suštinsku stvar, a to je da korekcije do minimalne zarade više nema. Ukoliko ostaje važeća Uredba o koeficijentima, onda osnovica ne može biti manja od 4. 563 dinara neto jer će tek tada zarada zaposlenog sa najnižim koeficijentom biti na minimalcu. Sve ostalo je nastavak prevare – kaže Kokot.
Piše: V. Andrić
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


7 komentara na "Prosvetari zatečeni lošim vestima

 1. Jovanka kaže:

  Pa sta ste ocekivali , svaki put su obecanja prazna dok se ne vratimo redovnim aktivnostima , a evo sta ce biti u 2019 -oj smena ministra prosvete pa dok novi sve to razmotri itd da ne duzim poznt vam je postovane kolege citav scenario .

 2. Milena kaže:

  Tačno sam znala da će nas za… tj. prevariti i rekla sam kolegama da ne verujem u povećanje dok ne vidim pare na računu. Jer radi se o nemoralnim osobama koje bezočno svakodnevno lažu i samo lažu. Daju se milioni evra za razne gluposti, a dogovor ni jedan ispoštovali nisu.

 3. Koja kaže:

  Kao po decenijskom običaju “obećanje ludom radovanje”.

 4. Janko kaže:

  Kako da nas shvate ozbiljno, kad stalno štrajkujemo mjesec dana po 15 minuta… Ajde mjesec dana potpuna obustava nastave,ali svi,pa ćete vidjeti rezultate. Sindikati su me razočarali svojim ponašanjem

  1. Tina kaže:

   G.”Janko”neki su štrajkovali a neki potpisali da podršku al bez kraćenja časova.Sindikat je 0 (nula) pa i ne očekujem ozbiljne odluke ,direktori manipulišu radnim mestima tj.ugovorcima a država i ministarstvo nisu za komentarisanje.Ma ko će sebi (vlada) da umanji prihode a da uveća ostalim.

  2. B kaže:

   Sindikati su “filijala” vlasti. I jedni i drugi žive na grbači radnika, zar ne? Zbog toga i ima toliko “sindikata” radnika u obrazovanju. Pitajte nekog od “čelnika” istih tih sindikata, bilo onog na vrhu ili onog najnižeg u “bazi”, da volontira malo i odrekne se procenta, pa će odgovor zašto je sve ovako kako je, sam da se nametne. Ne poznajem ni jednog koji se odrekao dodatnog procenta na platu. Ako ima takvih, svaka čast. Pa imate škole koje imaju jedva 30-40 zaposlenih, a 2-3 sindikata. Smešno, zar ne? Imate škole gde je npr. sekretar škole istovremeno i na čelu jedne od sindikalnih organizacija, smešno zar ne? Siroma’, razapet “između vlasti i opozicije”. Kako to jednom ovde to neko reče, sve to jedna šatra cirkuska.

 5. Pp mama kaže:

  A u nasoj skoli sindikat preti prstom ako se ne slazes sa njegovim postupcima.U pitanju je sindikat obrazovanja.Vise nikom ne verujem i konacno izlaxim iz sindikata…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama