Просветари затечени лошим вестима

6 новембра, 2018

Синдикати образовања тврде да их је Влада опет обманула

Синдикати просветних радника затечени су информацијом да се увођење платних разреда одлаже за 2020, а нови шок уследио је након што су јуче сазнали да запосленима у образовању следује повишица у 2019. за девет одсто док су по проценту повећања испред њих медицинске сестре и лекари.
Из Уније синдиката просветних радника најављују „синдикално деловање“, а председница тог синдиката Јасна Јанковић није могла да прецизира шта ће конкретно предузети, пошто све одлуке морају да прођу кроз руководеће органе.
– Да ли ће бити штрајк или протест или обе ствари не могу да кажем без одлуке Главног одбора. Сигурно је да ћемо предузети неке активности јер влада не испуњава ни оно што потпише, нити што обећа. На последњем састанку са ММФ-ом је речено да ће просветним радницима плате од 1. јануара бити повећане за 14,6 одсто, а да ће укупно повећање у наредне две и по до три године износити 36 одсто. Нећемо одустати од тог обећања – каже Јанковић.
Унија је јуче саопштила да „не одустаје од захтева да рад свих запослених у просвети мора бити боље вреднован и да њихове плате не смеју да буду око и испод републичког просека, или чак и испод минималца“.
– Пошто је сада извесно да од скорог успостављања праведних платних група и разреда нема ништа, нама преостаје да тражимо од Владе и Народне скупштине да у Закону о буџету за 2019. буду обезбеђена средства за реално и значајно повећање плата запослених у образовању. Такође, да тражимо хитан наставак преговора о Посебном колективном уговору, који би донекле поправио материјални положај и унапредио друга права запослених, поручују из Уније.
Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије, каже за Данас да су чланови тог синдиката изненађени одлуком о одлагању примене платних разреда. Истиче да просветне раднике обмањује свака влада, још од времена када је Млађан Динкић био министар финансија, те да плате запослених у основним и средњим школама константно падају и да су и сада испод просека Републике. Он указује да је просечна плата у држави око 52.000 динара, а 48.000 у образовању.
Душан Кокот, из Независног синдиката просветних радника Војводине, износи рачуницу да ће уз најављено повећање за девет одсто, плата запослених са седмим степеном стручности износити 54.500 динара, а да је било како је платним разредима предвиђено, њихова плата би била 57.200 динара.
– Сада је време да се отвори прича о основици за обрачун зараде и да се коначно боримо за суштинску ствар, а то је да корекције до минималне зараде више нема. Уколико остаје важећа Уредба о коефицијентима, онда основица не може бити мања од 4. 563 динара нето јер ће тек тада зарада запосленог са најнижим коефицијентом бити на минималцу. Све остало је наставак преваре – каже Кокот.
Пише: В. Андрић
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


7 коментара на "Просветари затечени лошим вестима

 1. Jovanka каже:

  Pa sta ste ocekivali , svaki put su obecanja prazna dok se ne vratimo redovnim aktivnostima , a evo sta ce biti u 2019 -oj smena ministra prosvete pa dok novi sve to razmotri itd da ne duzim poznt vam je postovane kolege citav scenario .

 2. Milena каже:

  Tačno sam znala da će nas za… tj. prevariti i rekla sam kolegama da ne verujem u povećanje dok ne vidim pare na računu. Jer radi se o nemoralnim osobama koje bezočno svakodnevno lažu i samo lažu. Daju se milioni evra za razne gluposti, a dogovor ni jedan ispoštovali nisu.

 3. Koja каже:

  Kao po decenijskom običaju “obećanje ludom radovanje”.

 4. Janko каже:

  Kako da nas shvate ozbiljno, kad stalno štrajkujemo mjesec dana po 15 minuta… Ajde mjesec dana potpuna obustava nastave,ali svi,pa ćete vidjeti rezultate. Sindikati su me razočarali svojim ponašanjem

  1. Tina каже:

   G.”Janko”neki su štrajkovali a neki potpisali da podršku al bez kraćenja časova.Sindikat je 0 (nula) pa i ne očekujem ozbiljne odluke ,direktori manipulišu radnim mestima tj.ugovorcima a država i ministarstvo nisu za komentarisanje.Ma ko će sebi (vlada) da umanji prihode a da uveća ostalim.

  2. B каже:

   Sindikati su “filijala” vlasti. I jedni i drugi žive na grbači radnika, zar ne? Zbog toga i ima toliko “sindikata” radnika u obrazovanju. Pitajte nekog od “čelnika” istih tih sindikata, bilo onog na vrhu ili onog najnižeg u “bazi”, da volontira malo i odrekne se procenta, pa će odgovor zašto je sve ovako kako je, sam da se nametne. Ne poznajem ni jednog koji se odrekao dodatnog procenta na platu. Ako ima takvih, svaka čast. Pa imate škole koje imaju jedva 30-40 zaposlenih, a 2-3 sindikata. Smešno, zar ne? Imate škole gde je npr. sekretar škole istovremeno i na čelu jedne od sindikalnih organizacija, smešno zar ne? Siroma’, razapet “između vlasti i opozicije”. Kako to jednom ovde to neko reče, sve to jedna šatra cirkuska.

 5. Pp mama каже:

  A u nasoj skoli sindikat preti prstom ako se ne slazes sa njegovim postupcima.U pitanju je sindikat obrazovanja.Vise nikom ne verujem i konacno izlaxim iz sindikata…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама