Просветни радници: Нема штрајка, протестоваћемо само један дан

 
Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић каже да штрајка просветних радника од 1. септембра неће бити, али не зато што нема проблема у просвети већ зато што желе да дају влади и новом министру сто дана да виде шта ће бити урађено.
 
Представници синдиката код министра просвета
– Школска година неће почети регуларно, касни се са расподелом технолошких вишкова, не знамо како ће да се формирају одељења. Стигло је упутство да се формирају одељења са већим бројем ученика, од седам одељења мораће да се формира шест – рекла је Јанковић новинарима у Београду.
Једнодневни протест
Она каже да је препорука председништва тог синдиката да се због бројних проблема на почетку школске године организује једнодневни протест, како би се скренула пажња на бројне проблеме.
Представници четири репрезентативна синдиката имали су данас разговор са министром просвете Младеном Шарчевићем, а Јанковић каже да је добар знак то што је нови министар позвао синдикате на разговор пет дана након преузимања ресора.
Расподела технолошких вишкова
– Школе ће добити упутства у понедељак за расподелу технолошких вишкова у школама. Директори школа често нису желели да поштују оно што им је из министарства достављено – рекла је Јанковић и подсетила да ће са расподелом технолошког вишка требало да се почне 15. августа и да се већ касни три дана.
Још се не зна тачно колико је запослених у просвети техниолошки вишак, али се на основу података из претходних година процењује да је око 10.000 људи остало без дела норме.
Новина је, како кажу у синдикату, и то што ће од понедељка почети са радом информациони систем који је урадило Министарство просвете, те ће се на једном месту налазити подаци о томе колико има запослених у школама и где постоји вишак, а где мањак кадра.
Министру су, наставља Јанковић, предочили и да је влада 3. августа донела закључак да се одобре 22 радна места у просвети, те да то мора да се поништи јер нису распоређени наставници који су остали без дела норме.
 
Тањуг