Prosvetni radnici nezadovoljni najavljenim povećanjem plata za devet odsto

22 novembra, 2018

Sindikati prosvetara: Država nas je prevarila


Predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja ocenili su danas da je vlast prevarila prosvetne radnike, koji će umesto najavljenog povećanja plata za 14, 67 odsto dobiti devet procenata.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, rekla je da su prosvetni radnici „šokirani“ potezom države koja je bez obrazloženja odložila uvođenje platnih grupa i razreda, posle šest meseci pregovora.
– Ako neko priča koliko je obrazovanje važno i ako na ovakav način ponizi prosvetne radnike, ne znam kako to drugačije da nazovem nego licemerjem. Najmanje dva puta su sva četiri sindikata tražila da nas prime na razgovor i objasne šta se dogodilo, ali nam se niko nije obratio – rekla je Janković.
Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, istakao je da je ministar finansija Siniša Mali rekao da će zaposleni u obrazovanju dobiti 50 odsto više nego ostatak javnog sektora, što je, kako je ocenio, bila prevara. Lider GSPRS „Nezavisnost“ Tomislav Živanović kazao je da ga više brine odnos države prema socijalnim partnerima, koji je „gori nego u bilo kojoj afričkoj i azijskoj državi, pa čak i od zemalja u kojime nema sindikata“.
– I da država poveća plate zdravstvenim radnicima i za 300 odsto teško da će oni ostati u ovoj zemlji, a prosveti bi značilo da se bar izjednači sa drugim delatnostima u javnom sektoru – kaže Živanović.
Sindikati ističu da je na njihove pozive za razgovor jedino odgovorio predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje Muamer Zukorlić, i da očekuju da sastanak sa članovima tog odbora bude održan naredne nedelje. Napominju i da nisu odustali od štrajka upozorenja i drugih oblika sindikalne borbe, te da će datum eventualnog protesta zavisi od toga kada će se Predlog zakona o budžetu naći pred poslanicima republičkog parlamenta.
 
Piše: V. A
 
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Prosvetni radnici nezadovoljni najavljenim povećanjem plata za devet odsto

  1. B kaže:

    Uvališe vam “demokratiju”, “inkluziju”, “standarde”, zakon o radu, obavezne bodove kroz “stručno” usavršavanje, “esDnevnik” i ko zna koliko još različitih birokratizovanih trica i kučina … Samo vi nastavite da upražnjavate “oblike sindikalne borbe”.

    1. Božović Vladan kaže:

      Tako je, ne zna se da li su, pored države, sindikati više krivi za mizerne, i ponižavajuće plate, ili za birokratizaciju i slepo poslušništvo, i zaglupljivanje prosvetnih radnika, preko farse zvano stručno usavršavanje, i preko uvođenja ovog elektronskog smeća, i iživljavanju nad prosvetnim radnicima preko inkluzije.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama