Просветни радници незадовољни најављеним повећањем плата за девет одсто

новембар 22, 2018

Синдикати просветара: Држава нас је преварила


Представници сва четири репрезентативна синдиката образовања оценили су данас да је власт преварила просветне раднике, који ће уместо најављеног повећања плата за 14, 67 одсто добити девет процената.

Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника, рекла је да су просветни радници „шокирани“ потезом државе која је без образложења одложила увођење платних група и разреда, после шест месеци преговора.
– Ако неко прича колико је образовање важно и ако на овакав начин понизи просветне раднике, не знам како то другачије да назовем него лицемерјем. Најмање два пута су сва четири синдиката тражила да нас приме на разговор и објасне шта се догодило, али нам се нико није обратио – рекла је Јанковић.
Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије, истакао је да је министар финансија Синиша Мали рекао да ће запослени у образовању добити 50 одсто више него остатак јавног сектора, што је, како је оценио, била превара. Лидер ГСПРС „Независност“ Томислав Живановић казао је да га више брине однос државе према социјалним партнерима, који је „гори него у било којој афричкој и азијској држави, па чак и од земаља у којиме нема синдиката“.
– И да држава повећа плате здравственим радницима и за 300 одсто тешко да ће они остати у овој земљи, а просвети би значило да се бар изједначи са другим делатностима у јавном сектору – каже Живановић.
Синдикати истичу да је на њихове позиве за разговор једино одговорио председник скупштинског Одбора за образовање Муамер Зукорлић, и да очекују да састанак са члановима тог одбора буде одржан наредне недеље. Напомињу и да нису одустали од штрајка упозорења и других облика синдикалне борбе, те да ће датум евентуалног протеста зависи од тога када ће се Предлог закона о буџету наћи пред посланицима републичког парламента.
 
Пише: В. А
 
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Просветни радници незадовољни најављеним повећањем плата за девет одсто

  1. B каже:

    Uvališe vam “demokratiju”, “inkluziju”, “standarde”, zakon o radu, obavezne bodove kroz “stručno” usavršavanje, “esDnevnik” i ko zna koliko još različitih birokratizovanih trica i kučina … Samo vi nastavite da upražnjavate “oblike sindikalne borbe”.

    1. Božović Vladan каже:

      Tako je, ne zna se da li su, pored države, sindikati više krivi za mizerne, i ponižavajuće plate, ili za birokratizaciju i slepo poslušništvo, i zaglupljivanje prosvetnih radnika, preko farse zvano stručno usavršavanje, i preko uvođenja ovog elektronskog smeća, i iživljavanju nad prosvetnim radnicima preko inkluzije.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама