Prosvetni radnici traže povišicu od 15 odsto

14 novembra, 2020

Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) zatražili su povećanje cene rada za 15 odsto za narednu budžetsku godinu.

Prema toj računici početna plata nastavnika koji sada prima oko 59.000 dinara, povećala bi se za nešto manje od 9.000 dinara, objašnjava za Danas Slobodan Brajković, predsednik SRPS-a.

On napominje da prosvetni radnici traže ono što im je obećano pre tri godine.

– Tada je rečeno da će naše plate da se povećaju za 34 odsto. U međuvremenu smo dobili dve povišice, što je ukupno 19 odsto i preostaje tih 15 odsto da bi Vlada ispoštovala dogovor – kaže Brajković.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, dodaje da je plata nastavnika sa 20 godina straža oko 65.000 dinara i da se i sam ministar prosvete Branko Ružić iznenadio kada su mu na nedavnom sastanku predočili koliki je dodatak po osnovu radnog staža u prosveti.

Ilić ukazuje da su pre umanjenja zarada za 10 odsto svi zaposleni u sistemu obrazovanja imali istu cenu rada. U osnovnom i srednjem obrazovanju i učeničkom standardu ona sada iznosi 3.412 dinara, a u visokom 3.104 dinara.

Sindikati traže izjednačavanje cene rada za zaposlene u svim delatnostima obrazovanja, kao i korekciju koeficijenata svim zaposlenim do uvođenja platnih grupa i razreda.

Brajković ukazuje su posebno pogođeni blagajnici i šefovi računovodstva, čije zarade su malo veće od minimalca, zbog čega su u nepovoljnijem položaju od „tetkica“, jer kada odu na bolovanje primaju 65 odsto zarade, dok je zaposlenima koji su na minimalcu on zagarantovan i dok su na bolovanju.

– Premijerka je obećavala da će ovaj problem biti rešen i svojevremeno zadužila ministra prosvete da preračuna koliko je radnika u ove dve kategorije i koliko bi novca trebalo da se to reši. Mi smo pet, šest puta slali dopise i podsećali je na dogovor, ali on do danas nije realizovan – kaže sagovornik Danasa.

Što se tiče jedinstvene cene rada, Brajković ističe da sindikati na tome insistiraju već duže vreme ali da je opravdanje nadležnih uvek bio da se predškolstvo finansira iz lokalnih budžeta, a visoko obrazovanje ima i sopstvene prihode.

Valentina Ilić ukazuje i na loš materijalni položaj zaposlenih u studentskom standardu, podsećajući da su Sindikat obrazovanja Srbije i GSPRS „Nezavisnost“ i zbog toga tražili razgovor sa ministrima finansija i prosvete.

„Osnovna cena rada zaposlenih u studentskom standardu nije ista sa cenom rada zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju i učeničkom standardu. Imajući u vidu strukturu zaposlenih u ovoj delatnosti, gde više od 80 odsto radi sa IV i nižim stepenom stručne spreme i prima minimalnu zaradu, smatramo da je ovaj vid diskriminacije nedopustiv i zahtevamo izjednačavanje cene rada za sve zaposlene u sistemu obrazovanja. Sistem koeficijenata nije isti za sve zaposlene u studentskom standardu. On je različit za ustanove sa više od 40 radnih jedinica i ustanove sa manje od 40 radnih jedinica, što doprinosi još većem nezadovoljstvu zaposlenih u ovoj delatnosti“, upozoravaju iz odbora delatnosti učeničkog i studentskog standarda dva pomenuta sindikata.

I Unija hoće pregovore

Četvrti reprezentativni sindikat obrazovanja – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, 5. novembra na konferenciji za medije ispred Vlade Srbije zatražila hitne pregovore o visini zarada zaposlenih, kao i nastavak pregovora o platnim razredima, čija primena je najavljena od 1. januara 2021. Unija ne odustaje od mnogo puta ponovljenih zahteva, među kojima su isplata Svetosavskih nagrada za poslednjih šest godina, isplatu svakom zaposlenom po 25.000 dinara iz ušteda ostvarenih smeštanjem tehnoloških viškova, kao i korekciju koeficijenata nenastavnom osoblju sa IV, V, VI stepenom stručnosti.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Prosvetni radnici traže povišicu od 15 odsto"

  1. Sanja kaže:

    Mora se uzeti u obzir odgovornost ljudi koji rade u obdanistu i cuvaju pre svega glave dece da se njima obezbedi povecanje cene rada

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama