Просветни синдикати траже хитан пријем код председника Вучића и премијерке

Поводом Стручног упутства о формирању одељења и начину финансирања у основним и средњим школама за наредну школску годину, које прописује комбиновање одељења од петог до осмог разреда, Унија синдиката просветних радника Србије затражила је хитан пријем код председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић.

Foto: Canva

У допису који су данас проследили стоји да синдикати о ставкама новог Правилника нису ни обавештени, а камо ли консултовани.

“У Стручном упутству о формирању одељења и начину финансирања у основним и средњим школама за школску 2022/23. годину, прописује се да се образовно–васпитни рад од првог до четвртог, као и од петог до осмог разреда, може организовати и у комбинованом одељењу.

Комбиновано одељење састављено је од ученика два разреда и може да има до 15 ученика, а одељење од три или четири разреда, до 10 ученика. Упркос јасном противљењу струке, дописима у којима смо тражили да нам објасне како мисле да изведу овакво спајање, противно свим методичким и логичким правилима, процес је настављен. Министарство просвете ћути и чека први септембар да каже како више нема времена да се било шта исправи. Оваквим Упутством мале школе и сеоске средине осуђене су на пропаст.” – упозоравају из УСПРС додајући да ће деца и родитељи отићи другде, наставници остати без посла, а наша села, извесно, више неће постојати.