Протест наставника техничког образовања

27 јуна, 2016

Група наставника техничког и информатичког образовања протестује испред Палате Србија.

prorestНаставници су незадовољни предлогом Министарства просвете да информатика постане обавезан предмет од петог до осмог разреда основне школе.О том предлогу управо одлучује Национални просветни савет.
Наставници ТИО жестоко су се противили идеји о раздвајању предмета још од кад је пре неколико месеци тај предлог први пут обелодањен. Министарству просвете замерили су што пре покретања иницијативе није консултовало струку. Професори ТИО сматрају да информатике већ има довољно у предмету Техничко и информатичко образовање и да нема разлога да се ова област изучава у оквиру новог, обавезног предмета. Такође, многи од њих су уплашени да ће остати без фонда часова и због тога бити проглашени технолошким вишком.
У изјави за „Политику” помоћница министра просвете Снежана Марковић рекла је да је такав страх неоправдан и да увођење предмета Информатика и рачунарство неће довести ни до отпуштања садашњих ни до запошљавања нових наставника.
Извор: Данас/Политика
Фото: Весна Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Протест наставника техничког образовања

  1. sladja каже:

    Citam transparent i kazem – da, ukoliko informatiku izjednacite sa strujnim kolima i hard diskovima. Ali informatika ODAVNO nije samo to. Nazalost, kolege nastavnici tehnickog to ne znaju, treba im seminar da bi se informisali

    1. Peca каже:

      Obzirom da sam deo grupe ljudi koji se bore za svoj predmet (Tehničko i informatičko obrazovanje) tvrdim da se u ovom tekstu iznose neistine. Nastavnici ovog predmeta nemaju nista protiv uvodjenja informatike kao obaveznog predmeta i skup nije zato organizovan nego da se zaštiti naš predmet od prekrajanja od strane nestručnih ljudi. Naš predmet su želeli da podele i da uzmu jedamn čas na osnovu tvrdnje Snežane Marković da je polovina fonda časova ovog predmeta informatika. Fond TIO je 72 časa, a informatički sadržaji su 16 časova. Očigledno je da ovde nekome matematika nije jača strana, ali kada to kažete neupućenom čoveku on misli da je to istina jer ne zna činjenice. Napravljena je medijska hajka protiv nastavnika ovog predmeta zato što nisu ćutali dok se “reforme” uvode bukvalno preko noći. Pitanje je zašto sada i ko ima interes u svemu tome? Ako malo dublje proanaliziramo gde je Snežana Marković organizovala skupove i čije je seminare držala lako ćemo doći do zaključka da je jedana velika strana firma umešana u sve ovo, a njen interes ćemo videti tek kad se planovi ostvare. Svako ko je upućen u sistem funkcionisanja zemlje Srbije zna da se ništa ne radi ovako ekspeditivno bez nekog VEEELIKOG interesa. A još kad neko ko je držao časove te iste informatike i jeo burek na času (pričaju bivši učenici, a neki su i slikali), a sada radi posao za koji nije plaćena (pomoćnik ministra za srednje obrazovanje) stvari postaju još čudnije. Informatika se u predmetu TIO primenjuje tako što se obrađuju programi za crtanje, konstruisanje tj. ono što je potrebno deci da steknu uvid u razlićite profesije, nije mi jasno kako mislite da nam uzmete te oblasti i da očekujete da im usmeno objašnjavamo kako se pravi plan kuće na računaru ili kako izgleda 3d projektovanje navrtke? Radila sam u četiri škole i predavala sam oba predmeta, tvrdim da mi opremu za neke ozbiljnije programe nemamo. Treba napraviti izmene u programu i osavremeniti sve predmete, ali da se dobro uradi analiza šta se treba izbaciti, a šta novo uvesti. Nikome nije potrebno da se u osnovnoj školi uči kako izgleda finansijski plan ili izveštaj (predlog umesto informatičkih sadržaja), van svake pameti…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама