Проверите да ли дете разликује црвену и жуту, јер је то веома важно за трогодишњака

8 априла, 2021

Родитељи често имају недоумицу да ли је њихов малишан закаснио са учењем боја, што је заправо прича о когнитивном развоју у коју се уклапа правовремено именовање црвене и жуте нијансе.


То су боје које би већ требало да разликује трогодишњак, јер у том узрасту његова перцепција почиње да се развија.

Зато је тада сасвим очекивано да ваше дете уме да разврстава играчке у жутој или црвеној боји, да разликује нијансу банане од парадајза и слично. Када му додајете неке предмете у тим бојама, наглас му поновите: “Ово је црвена мајица” или “Ево ти жута играчка”.

Донеси ми жуту играчку и црвену мајицу!

Стручњаци кажу да би одмах потом трогодишњак могао да научи да именује зелену и плаву, а тек потом је спреман за упознавање и идентификацију осталих тонова. Али, тек када сте сигурни да је научио ове четири боје, можете да кренете да га упознајете са осталим и тако радите на развоју његове перцепције.

Врло је важно да се са тим не жури, јер малишан мора прво да се фокусира на основне боје, да би могао да се укључи у препознавање осталих.

Да би учење било занимљивије и без стреса, уведите га током игре, па тако разврставајте са дететом играчке по бојама, користите пластелин, цртајте, бојите, правите воћну салату по нијансама. Ово може да буде веома забавно и да и вас опусти.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама