Prva noć bez mame i tate – kad je pravo vreme i kako da što lakše prođe

Iako smatrate da je vaše dvogodišnje ili trogodišnje dete prilično samostalno, noć bez majke u blizini mogla bi da bude problematična. Čak i ako vam majka i otac (ili svekrva i svekar) često čuvaju dete, noćenje u njihovoj kući može biti uzrok novih strahova. Ipak, svako dete mora jednom da iskusi odsustvo roditelja i što duže odlažete takvu situaciju, biće teže.

Prvo odvajanje od porodice ne bi trebalo da traje duže od dan-dva, a možda će vam naši saveti pomoći da “plan” bezbedno sprovedete u delo.

Razmišljajte unapred

Nemojte iznenaditi svog mališana planom u poslednjem trenutku. U ovom uzrastu, detetu treba izvesno vreme da se pripremi. Posetite bakinu kuću i pokažite mu gde će spavati, jesti i igrati se. Ili mu sve to precizno dočarajte objašnjenjima, potkrepite ih detaljima, ohrabrujućim tonom i rečima. Takođe, posavetujte baku i deku (ili osobe kod kojih će dete prespavati) kako da poseta protekne što bezbednije i zabavnije.

Spakujte “utešne” stvarčice

Čak i ako će poseta trajati samo jedan dan, bitno je da spakujete poznate stvari koje detetu pružaju osećaj sigurnosti. Obavezno spakujte detetovu omiljenu igračku, odeću, ćebence i ostale stvarčice od kojih se ne odvaja.

Recite “ćao” uz osmeh

Kada ostavljate dete, usmerite pažnju na zabavu koja ga čeka. Ako pokušate da ga umirite rečima: “To je samo jedan dan i brzo će proći”, možete da izazovete suprotan efekat. Ukoliko se dete oseća prijatno u bakinom i dekinom društvu, te ne oseća vašu zabrinutost, biće mu sasvim dobro.

Pobedite nostalgiju za kućom

Pozovite svoje dete telefonom bar jednom kako biste mu pokazali da mislite na njega. Ali, nemojte ga zivkati svaki čas! Ako vas, pak, preklinje da ga vratite kući, razgovarajte sa bakom ili dekom kako da mu odvrate misli nekom igrom ili drugom aktivnošću. Bez obzira na to koliko će vam biti teško ukoliko vaše dete zvuči nesrećno, ne pokazujte to već ga umirite rečima: “Bićeš kod kuće kada dva puta prespavaš kod bake.” Međutim, ako dete konstantno plače, odbija da jede i spava, trebalo bi da odete po njega. U ovom slučaju, vašem detetu je možda potrebno još neko vreme da “sazri” da bi se osećalo prijatno i bezbedno izvan kuće i vaše blizine.

Dogovorite se oko jelovnika

Zamolite baku da pripremi omiljenu hranu vašeg mališana i da ga ne forsira da “počisti” ceo tanjir. Stres zbog udaljenosti od kuće može da uzrokuje gubitak apetita, pa je pametnije da jede koliko može, a ne onoliko koliko mu je “zacrtano”.

Sprečite noćne strahove

Mala deca imaju bujnu i aktivnu maštu, pa mogu da ih uplaše različiti zvuci, počevši od škripe poda, vrata, šumova vetra ili kretanja senki po zidu. Zato, svetla treba da budu upaljena u sobi u kojoj će mališan spavati. Obavezno ponesite njegov jastuk, ćebence i plišanog medu kako bi mu okruženje delovalo poznato i udobno. Neka baka ostane sa mališanom dok ne zaspi ili mu može ispričati priču za laku noć. Takođe, sasvim je u redu ako vaše dete prekorači uobičajeno vreme za odlazak u postelju. Ne brinite se zbog malih odstupanja od kućnih pravila. Dete neće usvojiti nijednu lošu naviku niti odustati od stare jer je ovo ipak jednodnevna (ili dvodnevna) poseta.