Психолог из Холандије, домовине најсрећније деце на свету: Ових 6 ствари холандски родитељи НИКАД не раде

Као школски психолог који већ 10 година ради са породицама у Холандији, како у школама, тако и у установи за ментално здравље, Veronique van der Kleij имала је прилику да посматра родитеље који примењују различите родитељске стилове и долазе из различитих култура.

И премда сваки приступ има своје добре стране, холандска деца су већ годинама међу најсрећнијима на свету. Веронику је то навело на размишљање – шта њени сународници раде другачије, па имају срећнију и резилијентнију децу од већине других нација.

Foto: Canva

На основу њеног искуства као психолога, али и као мајке две девојчице, ових шест ствари Холанђани раде другачије:

1. Никад не возимо своју децу у школу, ако могу да иду пешице или бициклом.

Овде постоји врло развијена култура коришћења бицикла за превоз и децу томе учимо врло рано. Чим беба научи да седи, родитељи је стављају у седалицу на бицикл и возе се заједно. БЕЗ ОБЗИРА на временске услове.

Бициклирање кроз олују, уз одговарајућу опрему, учи децу да, без обзира на то каква препрека их сачека у животу, они је могу превазићи.

Такође, учи их независности. До неких 9 или 10 година, родитељи им поклоне поверење да сами одлазе бициклом код другара или до школе. Овај ниво поверења и слободе помаже им да се развију у аутономне и самопоуздане одрасле људе.

2. Никад не лебдимо над децом.

Сасвим је уобичајено видети холандску децу како трче безбрижно по игралишту без превише надзора.

„Један родитељ који се из друге земље доселио у Холандију ми је рекао да је био шокиран кад је први пут с дететом дошао на наше игралиште“ – тврди ова психолошкиња. „Сви родитељи седели су на клупама и мирно ћаскали, док су се деца пентрала, трчала, падала једна преко других.“

Али деца у Холандији су од најранијег узраста охрабрена да истражују окружење, да верују у себе и да једноставно устану и отресу прашину кад падну.

3. Никад не радимо више од 40 сати недељно.

Један од најважнијих разлога што су Холанђани срећни је управо та равнотежа између посла и приватног живота.

Студија спроведена 2021. године показала је да чак ПОЛОВИНА Холанђана ради послове са непотпуним радним временом. А холандски очеви углавном узимају један дан недељно слободно да буду са својом децом. Они то зову „Папа-дан“.

Све то значи да ће деца имати више времена са родитељима, што и те како доприноси дечјој срећи.

4. Врло ретко једемо одвојено од деце.

Холандски родитељи врло цене заједнички оброк и труде се да имају барем један такав у току дана. То је време када разговарају и време за породицу.

5. Никада не одбацујемо рутину.

Од тренутка кад се деца роде, холандски родитеља са свих страна добијају охрабрење да им обезбеде “rust, reinheid, regelmaat,” што у преводу значи „одмор, чистоћа, рутина“.

Деца у Холандији увек добијају јасан дневни распоред активности у ком је довољно времена за сан и одмор.

Да би деца цветала, треба им предвидивост, структура у породици, одмор и хигијена. То им помаже да се осећају сигурно и довољно самопоуздано да истражују непознато.

6. Никад не говоримо да је мишљење родитеља важније.

Холандски родитељи желе да њихова деца знају да их они виде и чују. Укључују децу у доношење одлука малтене чим почну да разумеју говор и науче да комуницирају.

На тај начин, деца уче да преговарају и постављају личне границе од најранијег узраста. КАда од деце тражимо мишљење и саслушамо га, сасвим је сигурно да ће и они сами о себи имати бољу слику.

И ништа мање битно, Холанђани се не уздржавају од разговора о незгодним темама попут секса или дроге. Они разумеју да је много битније да детету покажете да сте ту за свако питање, него да одговоре траже на другим, мање добронамерним местима. И знају колико је важно да децу прихвате баш онакве какви они јесу, како би и израсли у срећне и емоционално здраве младе људе.