Психолог Канг Ли: Деца која рано почну да лажу су интелигентнија

Већина родитеља би била веома узнемирена када би сазнала да их је дете лагало. Сви ми покушавамо нашу децу да научимо да није лепо лагати и да је искреност морални императив. Бајка о Пинокију, као и басна о чобанину и вуку, јасно стављају до знања шта се може десити ако лажете.


За децу која рано почну да лажу сматра се да ће израсти у проблематичне личности. Међутим, истраживања тврде управо супротно. Лагање је не само нормално, већ и знак интелигенције.

Деца откривају лагање већ у узрасту од две године, показују студије. У једном експерименту, деца су замољена да не гледају у играчку која је сакривена иза њих, док се истраживач повукао из собе под лажним изговором. Минут касније, истраживач се вратио и питао дете да ли је погледало.
Овај експеримент, који је осмислио развојни психолог Мајкл Луис средином осамдесетих, изведен је на стотинама деце и дао је два доследна открића. Прво је то што ће велика већина деце гледати играчку у року од неколико секунди када остану сама. Друга је чињеница да значајан број њих лаже о томе. Најмање трећина двогодишњака, половина трогодишњака и 80 одсто или више деце од 4 и више година порицаће свој прекршај, без обзира на њихову пол, расу или породичну религију.

Деца су такође изузетно добра у лагању. У низу додатних студија заснованих на истом експерименталном моделу, великом броју одраслих – укључујући социјалне раднике, наставнике у основним школама, полицајце и судије – приказани су снимци деце која су лагала или су говорила истину о извршењу прекршаја, са циљем да се види ко може да открије оне који лажу. Запањујуће, ниједан од одраслих (чак ни родитељи деце) није могао увек да препозна лаж.

Професор Луис је открио да деца која су лагала око тога да ли су погледала у играчку имају већи вербални IQ од оних која нису лагала, и то за чак 10 поена. (Деца која не гледају у играчку су на првом месту најпаметнија од свега, али су реткост.)

Деца која лажу имају боље функционалне вештине

Друга истраживања су показала да деца која лажу имају боље функционалне вештине (низ способности које нам омогућавају да контролишемо наше импулсе и да останемо фокусирани на задатак), као и већу способност да виде свет кроз очи других људи, што представља кључни индикатор когнитивног развоја познат као „теорија ума“ (откривено је да деца која имају поремећај хиперактивности који карактерише слабије функционалне вештине и она са поремећајима спектра, као што је аутизам, који карактеришу дефицити у теорији ума, имају проблема са лагањем).

Психолог Канг Ли, који већ више од две деценије истражује дечије лажи и преваре, поручује родитељима да ако открију да њихово дете лаже у узрасту од 2 или 3 године, треба то да прослави. Али, ако ваше дете заостаје у лагању, не брините: можете убрзати овај процес. Обучавање деце у функционалним вештима и теорији ума користећи разне интерактивне игре и вежбе са играњем улога могу у року од неколико недеља претворити искрену децу у лажове, закључио је професор Ли. И учење деце да лажу побољшава њихове резултате на тестовима функционалних вештина и теорије ума. Лагање је, другим речима, добро за ваш мозак.

Извор: Блиц жена