Психолог набраја 20 грешака родитеља које деци штете на дуже стазе

О типичним родитељским грешкама проговорио је недавно један амерички психолог – Мајк Лири, и то на темељу учесталих питања и коментара на форуму портала Fatherly.com.

Према његовом мишљењу ово су типичне грешке:

1. Дајете деци превелик избор

Желиш ли душо ово или ово? Не, деца желе нешто треће. Многи родитељи мисле да је богат избор добар за дете, али чињеница је да деци заправо у великој већини случајева не треба избор – потребно им је да ви будете њихов водич, а не да их затрпавате избором који их збуњује и даје им простора да постану превише избирљиви.

2. Превише их хвалите за све што ураде

Лако је навићи се на похвалу па деца коју хвале за сваки корак и сваку радњу буквално постају зависна од похвала и на њу више не гледају као на подстицај већ обавезу коју родитељ мора да испуни да би се дете осећало добро због свега што је учинило. Не због радње, помака, успеха, већ због ваше похвале.

3. Трудите се да их усрећите увек и свуда

Задатак детета је да научи како да усрећи само себе, а не да стално чека вас који ћете их усрећити. Дете ће тако сваки дан бити све даље и даље од разумевања шта је права срећа.

4. Превише их мазите и повлађујете им

Временом ће њихов циљ постати оно што ниједан родитељ не жели – када се превише повлађује детету, оно временом научи како да манипулише и натера вас да му повлађујете још више. Дајте им шаку – ма колико год вас волели и ценили, ускоро их ни рука неће задовољити.

5. Већ активно дете покушавате што више да активирате

Дете које је тешко задржати „нормалним“ у овим хладнијим данима родитељи често упишу на неколико активности, мислећи да им тиме дају простора и времена да се испуцају, али деца тако често почињу да прегоревају па је тешко разликовати да ли су и даље толико активна јер су навикли на то, или су толико (хипер)активна јер већ не знају шта да раде од толико активности. Активној деци потребно је понекад дати простор за досаду.

6. Сматрате их препаметним

Будимо реални, неки родитељи своје дете хвале на сва уста називајући их паметним малим главицама само зато што су се (поново) испишкила у wц шољу. Није лоше бити подршка свом детету, али све има своје границе, јер с превише похвала и „паметних“ придева дете ће временом почети да схвата да је оно једино паметно, а сви остали баш и нису. То води ароганцији коју реално, нико не воли.

7. Вера и идеологија од раних дана

Родитељи често мисле да ће рани наук о вери и идеологији дете усмерити на прави пут већ од првих дана, али деца су реално премала да би схватила тако велика питања као што су вера и религија, посебно у периоду када ће већ и сама почети да схватају лицемерје појединих људи и њихових одлука и навика.

8. Ћутите о табу темама

Ако ћете пред децом ћутати о табу темама као што је секс и новац – то не значи да ће дете те теме заобићи у животу. Зато уместо да управо родитељ буде тај који ће свом детету у поверењу рећи штошта о важним животним темама, ћутање о њима води томе да ће дете такве одговоре почети да тражи у другим људима. Мимо вас, односно, вама иза леђа.

9. Превише их грдите због грешака

Није добро хвалити их за сваку ситницу, али исто тако није добро бити претерано критичан када је реч о њиховим грешкама. Запамтите да код одраслих људи конструктивна критика може утицати на порив за усавршавањем, али код деце такав приступ баш и не пали. Чак штавише, превише критике води томе да дете почне да одустаје, а жеља за перфекцијом учиниће их фрустрираним ако погреше.

 

10. Посрамљивање, игнорисање, претње

Док неки родитељи греше благим приступом, попуштањем и похвалама, неки одлазе у другу крајност па васпитне методе темеље на посрамљивању, игнорисању, претњама. Ни један ни други приступ једноставно нису добри јер немају ни меру ни умереност, и док ће дете у првом случају постати арогантно, размажено, с превише очекивања од других, у другом случају дете ће постати сена своје сене – дете у страху од неуспеха с уништеним самопоуздањем које је последица претњи и васпитања којима су нарушени њихова сигурност и поверење у родитеља.

11. Терате их на непримерене ствари за њихов узраст

Ово је посебно видљиво у породицама с много деце када су они први „мачићи“ мажени и пажени све док им се не преда палица којом они сами, иако премали, морају преузети обавезе спрам млађе браће/сестара иако сами још нису дошли у узраст да се брину о себи, а камоли о млађима од себе.

12. Не лимитирате им време пред екраном

С обзиром да је данас немогуће избацити све те силне екране из свакодневице вас и вашег детета, лимитирање времена пред њима једино је и најбоље што можете учинити за своје дете. Деца јако брзо постану зависна од дигиталних садржаја и онда све ваше жеље да буду оваква или онаква падају у воду јер дете једино шта види, једино шта жели да види је неки облик „екрана“.

13. Не дајете деци да се досађују

Жао вам је да их видите како се повлаче по стану не знајући шта би са собом (посебно ако су већ постала зависна од екрана). Тада родитељи најчешће из силне љубави пошто пото желе да забаве дете – упркос томе што сви дечји психолози говоре колико је досада добра ствар за подстицање њихове креативности, смишљање забаве, маштање.

14. Штитите их од негативних последица и губитка

Све је више, нажалост, родитеља који мислећи да из добре намере деци желе да приуште баш све што они у младости нису могли – купују се све што дете пожели, прети им се без стварне казне и онда стижу до тренутка чуђења – „моје дете не поштује више ништа и никога“. Свако од нас треба да научи да губи и не добије како бисмо умелид а ценимо оно што имамо и добијамо.

15. Не дајете деци да се играју ризичних игара

Када сте напољу дете се сме играти само на сигурном игралишту јер је то једино место на којем ће бити сигурно. Доказано је да су таква деца постала много осетљивија – и са здрављем, несигурнија у друштвеном окружењу, мање спремна на ризике живота једном када више неће толико бдети над њима.

16. Не показујете интерес за њихов дан и утиске

Пре спавања, током оброка, у време вечерњег дружења – стекните навику разговора с вашим дететом. Покажите интерес за све што им се мота по глави јер ће дете тако стећи навику да вам се обраћа сваки пут када му се догоди нешто – мало или велико.

17. Не читате приче малој деци

Ма колико се стално причало да је читање малој деци изузетно добро по њихов развој и за стицање навика читања што ће им касније бити од огромне користи – још увек мали број деце има привилегију да ужива у таквим породичним тренуцима.

18. Цуцлу им узимате прерано

С обзиром да не постоје „велики“ докази који ће потврдити да ће цуцла направити више штете него користи, оставите је детету док оно не буде спремно да се одрекне те своје утешне навике. Јер детету је цуцла велика утеха за многе ситуације – не само за спавање.

19. Дајете им да једу само оно што воле

Није важно да дете са сваким оброком буде сито до врха – важно је навићи их на разноврсне намирнице како би стекла добре темеље за каснију здравију и уравнотеженију исхрану. Па макар појели мало брокуле и поново огладнели, учинићете им више користи него да сте их „зачепили“ увек истим јелом.

20. Лагани ударци по гузи и након што је дете напунило пет година

Једно је када малом детету лаганим лупкањем по пелени покушавате да објасните да се нешто не сме радити, али када таквим физичким чином жеките да дисциплинујете дете које већ разуме комуникацију – заправо ћете у њима само појачати осећај беса, љутње и насиља као јединог решења за проблеме.