Паузе. Награде. Казне. Губитак повластица. Да ли на овај начин васпитавате своју децу?

Паузе. Награде. Казне. Губитак повластица. Ако сте испробали сваку класичну стратегију како би вас ваше дете слушало, а оно још увек удара, одговара непримерено или исмева млађег брата, можда ћете да саботирате своје стратешке напоре тако што ћете направити једну од ових десет уобичајених грешака. Избегавајте их и видећете напредак у понашању свог детета.


1. Дисциплиновање у јавности

Увек треба уочити опасно понашање – попут трчања на улици или гурања другог детета, избегавајте да дисциплинујете своје дете пред другим људима. Кад то учините, оно ће можда бити више усредсређено на то ко ће да чује разговор него на оно што покушавате да га подучите”, каже др Ерика Рејшер, ауторка књиге “”What Great Parents Do: 75 Simple Strategies for Raising Kids Who Thrive”. Потражите приватно место где можете да разговарате о ономе што се управо догодило, да вас други људи не виде и не чују. Ако у том тренутку не можете да пронађете простор за разговор, укратко упозорите дете на неприлагођено понашање и обавестите га да ћете касније о томе разговарати код куће. И не заборавите да одржите своје обећање.

2. Давање нејасних упутстава

Рекли сте свом детету милион пута да не баца своју јакну на под, па зашто то и даље ради? Верујете или не, диете можда заиста не схвата оно што од њега тражите. “Учините своја упутства јаснијим”, саветује др Лариса Ниек, управница Центра за децу и породицу у Мичигену. Такође, реците свом детету шта би требало да учини (“Молим те, обеси своју јакну на вешалицу када уђеш у кућу”) уместо шта не би требало да учини (“Не бацај своје ствари на под”). Исто важи и за опомене. На пример, ако вас ваше дете удара кад је љуто, уместо да му кажете да не удара, реците му да се жива бића не ударају, али ако је љуто, може да удара јастук.

3. Подмићивање за брзе резултате

Можда сте у искушењу да подмитите своје дете с наградом или обећањем слаткиша ако се, на пример, понаша непримерено у реду на каси продавнице. Та стратегија ће можда функционисати, али само накратко. “Подмићивање је заправо награђивање дететовог лошег понашања”, каже др Џефри Гардер, аутор књиге “Practical Parenting”, зато немојте да будете изненађени када ваше дете следећи пут има излив беса како би добило оно што жели. Дете треба да схвати да правилно понашање – без обзира да ли стрпљиво чека у реду или треба да буде добар према браћи – не долази са исплатом. Оно се једноставно очекује.

4. Занемаривање глади или умора

Не можете очекивати да ће ваше дете бити најбоље кад је гладно. Кад смо гладни, тешко се концентришемо и због тога долази до неприлагођеног понашања. Ваше дете треба да буде сито да би било у стању да вас послуша. Испробајте оно што др. Рејшер назива “резервисано место”. Одмах му дајте до знања што је учинило погрешно (“Видела сам да си узела играчку из сестрине руке”) и обећајте да ћете касније решити проблем (“Гладна си, зар не? Причаћемо о томе након јела.”). Ово одлагање дисциплине такође функционише када је дете уморно или када сте ви уморни. “Ако сте уморни или гладни, вероватно ћете бити и нестрпљиви”, каже др Рејшер.

5. Упорност којој нема краја

Наравно да треба да дате до знања детету да је погрешно просути чашу воде на пса. Али, трикови деце не трпе дуготрајно предавање (и вероватно престану да вас слушају након прве две реченице). Уместо дугог предавања, укратко објасните зашто тај поступак није био добра идеја, дајте му до знања да то више не би смело да понови и затим наставите даље.

6. Полудети од љутње

Тешко је остати миран када ваше дете баци ваше омиљене минђуше у wц шољу и пусти воду. Али, викање поткопава вашу способност да му се приближите. “Деца не могу да апсорбују лекцију кад се на њих виче. Они се или повуку у себе или се наљуте и ствари се само више закомпликује”, каже др Ниек. Она предлаже бољу тактику: Решавање проблема у смиреном и стрпљивом тону, додајући последицу сваки пут кад вам дете одговори вичући. Иако се проблеми неће решити преко ноћи, у року од неколико месеци и ви и дете ћете бити смиренији и пажљивији.

7. Узимање ствари превише к срцу

Деца се погрешно понашају из пуно разлога: они немају самоконтролу. Они воле да тестирају границе. Требају вашу пажњу. Али, верујте, они то не раде, јер вас не воле. “Пуно ‘лошег’ понашања догађа се због детета које истражује како би добило оно што жели, било да је то љубав, сладолед или још пет минута игре”, каже др Рејшер. Схватање таквог понашања лично може да вас учини мање приврженима, што може да ослаби вашу везу. Држите се загрљаја и пољубаца, али нека дете зна да поштовање треба да буде обострано.

8. Посрамљивање детета и успоређивање с другима

За дете нема ништа горе него кад га посрамљујете или успоређујете с другима, било да су у питању браћа или пријатељи. “Дисциплина треба бити усмерена на начин на који ваше дете делује, а не на то како делује у поређењу са другима”, каже др Рејшер. Уместо тога, покушајте да истичете добро понашање. Похвалите их када учине добру ствар, било да се ради о лепом понашању, креативном раду или оцени у школи и не умањујте њихов успех.

9. Нереалне казне које је тешко спровести

Лако је претерано реаговати (“Нема гледања телевизије следећих месец дана!”) када сте узрујани понашањем свог детета. Ипак, др Рејшер тврди да, како би дисциплина била делотворна, мора бити пропорционална лошем понашању, а не нивоу фрустрације. Не само да су такве казне непоштене, већ представљају и велики изазов за спровођење и углавном су нереалне и нећете их спровести. Да бисте спречили наметање нерационалних казни, поставите кућна правила у којима изричете логичке последице пре него што се проблеми појаве. На пример, нека ваше дете зна да, ако одлучи да не испразни машину за посуђе када га то замолите, ви нећете то да урадите уместо њега. Нека зна да га његов задатак и даље чека, чак иако има договорену игру, мора да га изврши пре својих планова.

10. Недоследност

Недоследним спровођењем правила учите ваше дете да није велика ствар ако их прекрши јер можда неће бити никаквих последица. “Недоследношћу шаљете поруку да нисте заиста главни”, каже др Гардер. Такође је збуњујуће за млађе дете. Ако му допустите да вас удара у игри, оно би могло да претпостави да је у реду да и иначе удара. Избегавајте да паднете у ову замку редовним преиспитивањем својих очекивања.

Извор: Блиц жена