Психолог открио 16 јасних знакова да сте одрасли уз родитеље који су вас превише критиковали

Одрастање уз врло критичне родитеље може оставити дуготрајне последице, објашњава Сет Гилиган, психолог који се специјализирао за свесну когнитивно-бихевиоралну терапију. Он је зато за портал Psyhology Today издвојио чак 16 знакова који откривају да је особа одрасла уз родитеље који су је превише критиковали, а темеље се на истраживањима, као и на његовим запажањима као психолога.

Тешко вам је да верујете себи

Стална критика у раном узрасту може оставити утисак да је оно што мислите, осећате или радите на неки начин погрешно. Као резултат тога, често вас може мучити сумња у себе и своје способности.

Неодлучни сте у прихватању нових изазова

Сумња у себе и ниско самопоуздање отежавају веровање да сте дорасли новим приликама. Често завршите играјући “на сигурно“ и одлучите не покушати радије него ризиковати неуспех.

Тешко се опорављате од грешака

Људски је грешити, али када је грешка ваша, чини вам се као потврда ваших недостатака. Чак вас и једноставна грешка може подсетити на све ваше прошле неуспехе док вам осећај самопоштовања рапидно пада.

Тежите перфекционизму

Ваши напори да будете савршени нису вођени поносом или самопоуздањем, већ страхом да не погрешите па тако откријете своју неадекватност, објашњава психолог.

Треба вам много времена да извршите једноставан задатак

Писање имејла, одабир рођенданске честитке или било што друго може потрајати дуго док покушавате да избегнете грешку. Могли бисте чак и да пропустите многе рокове на послу јер ваши покушаји да све буде „како треба“ ометају обављање ствари на време.

Стално се извињавате

Родитељи који су склони критиковању својој деци увек дају до знања да су они ти који греше, па је лако претпоставити да ће вас други такође видети у истом светлу. Непрестано извињавање, па чак и због ствари које уопште нису ваша грешка, јасан је знак да су вас одгајали критични родитељи, тврди психолог.

Често осећате потребу да се браните

Наравно да се осећате одбрамбено – као дете навикли сте да будете добро усклађени с могућим нападима како бисте могли да се заштитите од њих. Ваше одбрамбене реакције могу навести ваше пријатеље или партнера да се љуте на вас јер увек ствари схватате на погрешан начин, што вас не чини ништа мање дефензивним.

Тешко верујете другим људима

Чак и када вам пријатељи и чланови породице изразе своју љубав, дубоко у себи сумњате да су искрени. Ова склоност може бити посебно јака ако вам је родитељ у детињству слао збуњујуће поруке, понашајући се према вама љубазно у једном тренутку, а затим вас изразито оштрим речима у следећем.

Осећате се непријатно када вам дају комплименте

Кад вам неко каже нешто лепо, нађете начин да на то одвратите често (изненађујућом) самокритиком. Ако кажу да им се свиђа ваша нова кошуља, (на пример) одговарате да мислите да вам боја не стоји најбоље. Како објашњава психолог, на овај или онај начин неутралишете сваку позитивност усмерену према вама.

Често се осећате анксиозно

Као резултат неповерења у позитивно мишљење других, често се бојите њихове осуде или критике. Можда ћете се бринути да ћете се обрукати на послу, учинити нешто понижавајуће у јавности или испасти наметљиви у разговору с другима.

Стално критикујете сами себе

Глас вашег критичног родитеља интернализује се у вама и сада њихова критика долази изнутра. Ако пажљиво слушате, могли бисте чути одјеке гласа својих родитеља у сопственом говору или поступцима.

Склони сте депресији

Сав тај негативан самоговор и осећај неадекватности узимају данак, а као последица тога трпи ваше расположење. Нажалост, могли бисте завршити критикујући себе чак и зато што сте депресивни, постављајући силазну спиралу лошег расположења и самопрезира.

Често критикујете друге људе

Колико год да не волите да вас критикују, тешко је то не чинити другима. Лако вам је и да аутоматски видите мане у другим људима, а ваша самокритичност се одражава у вашим ставовима према другима, можда као обрана од ниског самопоштовања.

Ваши односи с браћом и сестрама су напети

Штета је што се лоше поступање родитеља често преноси на тешке односе између браће и сестара. Иако можете уживати ​​у раздобљима блискости и повезаности, недостаје темељни осећај поверења.

Често превише размишљате о стварима

Сумња у себе и неповерење доводе вас до тога да пуно времена проводите у својој глави, анализирајући, преиспитујући, погађајући… Можете провести толико времена у својој глави да се чак осећате као да сте у свом свету.

Осећате потребу да се доказујете

Не осећате се као да сте „довољни“, односно осећате да нисте довољно паметни, довољно згодни, довољно успешни, довољно богати… Покушавате да надокнадите те осећаје тако што упорно осећате потребу да се доказујете пред другима.

Извор: Index.hr