Психолози упозоравају: Оваквим понашањем отац највише утиче на целу породицу!

1 августа, 2017

 
Социолози често наглашавају улогу очева у породичном систему и како њихови поступци утичу на амбијент у коме дете расте
Један од најважнијих утицаја оца на породицу јесте како се опходи према мајци своје деце. Деца посматрају понашање свог оца према породици и касније своје односе граде на идентичан начин. Многи не знају, али однос између мајке и оца веома утиче на одноце између мајке и деце. Због ове повезаности, родитељи који су у снажној и квалитетној вези постају добри родитељи.
Деца разведених родитеља
Статистика о броју деце која не живе са својим очевима постаје забрињавајућа. Ово је веома лоше, јер резултати показују да су деца успешнија, поузданија и социјално одговорнија ако су одрасла са оба родитеља. Ипак, ово правило не важи у свим породицама са једним родитељем.
Психолози упозоравају да се деца жале да им недостаје родитељска пажња, јер не постоји фигура оца. Очеви који не живе са својом децом су мање доступни за неговање деце, одвођење у школу…
 

У случају развода, неке мајке ограничавају време које деца могу да проведу са очевима, што није добро. Интересантан је и податак да очеви који имају ванбрачну децу чешће виђају малишане, него они који су били у браку, па су се развели. Упркос овим недостацима, разведени очеви би требало да се потруде да што више времена проводе са децом.
Деца која остану у контакту са очевима и после развода постижу боље резултате на свим пољима. Зато би мајке требало да попусте и да дозволе очевима да помажу деци око домаћих задатака, да их воде у школу и да имају одговорност за своју децу.
Бити отац и тата није исто
На жалост све је више очева који се након развода од супруге, разведу и од своје деце. Не плаћају алиментацију, децу виђају само викендом или ни тада или обавезе око деце само одрађују онако успут, ради реда..
Постоје и они који су и даље у браку али не посвећују довољно времена својој деци. Мајка не може да замени улогу оца, то не може нико и зато код деце очева који су то само на папиру, осећају огромну празнину и трпе болне последице уколико се не пронађе адекватна замена за оца, а то је онај мушкарац који ће детету бити прави ТАТА.
Ипак, постоје и оне дивне тате које разумеју важност своје улоге! Препознаћете их на улици док гурају бебу у колицима, носе децу на рукама или раменима, чешљају своје девојчице, играју се са својим дечацима и испред свега поштују, воле и пазе њихове мајке!
 
Извор:bebac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Психолози упозоравају: Оваквим понашањем отац највише утиче на целу породицу!"

  1. Mama каже:

    Hvala na divnom tekstu! Molim sve roditelje da ga procitaju!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама