Шта је за једно дете најважније код његове маме

10 ствари које деца највише воле код своје маме
majka
Што мислите што је најважније вашој деци? То што их возите на наставу и вежбу или је то осмех и загрљај с којим их поздравите после школе? Ако сте изабрали ово друго, у праву сте.
Једна учитељица поделила је своју причо о томе шта је током година предавања по разним местима и земљама научила од својих ученика – шта је за једно дете најважније код његове маме.
„Шеснаест година подучавања и давање истог задатка на сваки Дан Мајки довело ме до истог закључка. На сваки Дан Мајки бих упитала моје ученике да ми дају савете о материнству. Размишљали су о стварима које је њихова мајка учиниа које су њих учиниле сретнима.

Прочитајте и Како су ми немачке маме помогле да васпитам децу

Учионица би утихнула док су ученици интензивно писали,дуже него што би писали икад пре. Често би се осмех појавио на њиховим лицима док су размишљали о сретним искуствима и сећањима. Након читања њихових одговора ја бих додала на мој попис све идеје које су навели. Изненађујуће, многе реакције су биле исте.
Из године у годину, у свакој земљи у којој сам предавала, ученици су говорили исте ствари и имали исту поруку: Мале ствари које су њихове мајке чиниле значе највише и то се памти.
Многе маме данас мисле како нису добре мајке, јуре унаоколо, развозе своју децу од школе до праксе и натраг опет до школе. Неке мајке су ми говориле како желе својој деци пружити сваку прилику коју оне нису имале. Иако такво размишљање може донети мајци утеху, то не делује једнако и на дете које се потенцијално осећа развучено, преоптерећено, под стресом и уморно.
Након бескрајних разговора о овој теми са својим ученицима, постало ми је јасно да су деца данас укључена у превише активности, те су пак све мање у контакту са својим породицама.
Осим тога, моји ученици су ми рекли да су уистину јако желели више времена „само за игру“. Наравно, многи од њих уживају у својим ваннаставним активностима, али оно у чему су највише уживали и што их је чинило најсретнијима је када су њихове мајке чиниле једноставне ствари за њих или с њима.

Прочитајте и Психолози: Деца траже да им буду постављене границе и да …

Овде је попис од десет најбољих ствари, које су навели ученици широм света, којих се најрадије сећају и које највише воле код својих мајки.
 

Дођи у моју собу ноћу, замотај ме и певај ми песму
Причај ми приче о томе какав сам био кад сам био мали
Пружај ми загрљаје и пољупце, седи крај мене и разговарај са мном насамо
Проведи квалитетно време само са мном, без моје браће и сестара около
Храни ме здраво тако да могу одрасти здрав
Уз вечеру причај о томе шта бисмо могли радити за викенд заједно
У ноћи разговарај са мном о било чему; о љубави, школи, породици…
Допусти ми да се пуно играм напољу
Мази ме под ћебетом и гледајмо наш омиљени ТВ шоу заједно
Дисциплинуј ме. На тај начин осећам да ти је стало
Остављај ми посебне поруке на мом столу или у торби за ручак
 
 

Деца су невероватно мудра и имају тенденцију видети свет једноставније од нас. Можда је време да почнете прихватати њихове савете.
Можда бисмо сви били мало мање под стресом и можда бисмо били задовољнији када би прихватили чињеницу да су мале ствари довољно добре.