У циљу сликовитог објашњавања шта човек треба да уради када је под стресом и када има проблем, један психолог испричао је занимљиву причу, која свакоме може да буде од користи и боље приближи како се треба поставити у тешкој ситуацији.

Наиме, он је подигао једну чашу воде, а сви су очекивали питање Да ли је чаша до пола пуна или до пола празна. Али, психолог се осмехнуо и упитао нешто сасвим неочекивано:

Колико је тешка ова чаша?“
Одговори су варирали између 200 и 600 милилитара, али је публика на крају схватила да он уопште није питао за физичку тежину.
Апсолутна тежина није важна. Све зависи од тога колико дуго држим ову чашу“, почео је психолог са објашњењем.

Ако је држим један минут, није проблем. Ако је држим сат времена, заболеће ме рука. Ако је држим цео дан, рука ће ми утрнути и укочиће се. У сваком случају, тежина чаше се не мења, али што је дуже држим, она је све тежа“, рекао је он и наставио:

Стрес и бриге у животу су као ова чаша воде. Размишљајте о њима неко време и ништа се неће догодити. Размишљајте мало дуже и почеће да боле. Ако размишљате о њима по цео дан, осетићете се укочено – неспособни за било шта. Сетите се да спустите чашу“, закључио је психолог.

Последња реченица односи се на тражење решења за проблем, који неће нестати само зато што је кратко или дуго присутан и зато што ви о њему размишљате. Размислите, донесите најбољу могућу одлуку и осетићете велико олакшање!