Racionalizacija mreža škola – spisak

9 februara, 2017

Broj učenika u Republici Srbiji, u osnovnom obrazovanju i vaspitanju, konstantno i ujednačeno opada. U odnosu na školsku 2000/2001. godinu  danas imamo čak 150 hiljada učenika manje. Istovremeno, uočava se trend povećanja broja dece obuhvaćene predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem. Odavno je poznato da mnoge škole imaju malo đaka, a mnogo kvadrata, i obrnuto.
Imajući sve to u vidu sagledali smo mogućnosti i potrebe, i vodeći se činjenicom da su sve to naša deca, od predškolaca do studenata, od predškolskog do visokog obrazovanja u saradnji sa Gradom Beogradom doneli smo rešenja o optimizaciji.  Pri donošenju odluke vodili smo prevashodno računa o interesima dece, i potrebama koje su škole u obavezi da im pruže.
Radna grupa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Grada Beograda izašla je u javnost sa prvim predlozima.

Pročitajte i Pored novčane kazne, predviđena je i prekršajna ili krivična odgovornost za roditelje

OPŠTINA NOVI BEOGRAD

 1. OŠ „Ratko Mitrović“ i OŠ „Đuro Strugar“ ostaju u svojim zgradama, a da višak prostora ustupe  PU „11 april“ ( OŠ „Ratko Mitrović“: Prizemlje zgrade – OŠ 6 učionica, administracija, fiskulturna sala;  PU „11 April“ 6 grupnih soba, prihvatna kuhinja. Sprat – OŠ 6 učionica; PU 2 grupne sobe. OŠ „Đuro Strugar“: Prizemlje zgrade – OŠ 6 kabineta, svlačionice i fiskulturna sala; PU 11 grupnih soba, prihvatna kuhinja. I Sprat zgrade – OŠ; II Sprat zgrade – OŠ; (sada je tu Politehnika koja se izmešta).
 1. Grafička škola, Novi Beograd

Odlučeno je da se Grafička škola na Novom Beogradu kompletno renovira, ali u dve faze pa će narednu školsku godinu učenici pohađati u delu škole u kojem radovi ne budu izvođeni. Kada radovi budu završeni, s obzirom na to da škola raspolaže sa 8.600 kvadrata, a plan je da  škole u nastavnoj 2018/2019. Bude stavljen na raspolaganje Politehničkoj i Visokoj školi strukovnih studija-Beogradska politehnika.

 1. Obrazovni centar, Novi Beograd

Tri srednje škole transformišu se u jedan moćan i moderan obrazovni centar ukrupnjavanjem resursa, to su Tehnička škola Novi Beograd, Politehnika i Tehnička škola „Zmaj“ . Sve tri škole nastavljaju rad kao jedno pravno lice Politehnika, a nastava će se izvoditi u  Tehničkoj školi i Tehničkoj školi „Zmaj“.  Oslobođeni prostor koji sada koristi Politehnika u Osnovnoj školi  „Đuro Strugar“ biće adaptiran za potrebe vrtića, dok će drugi prostor Politehnike u Studentskom centru biti dat na raspolaganje Muzičkoj školi „Stanislav Binički“. Obrazovni profil Zlatar iz Politehnike premešta se u Tehnoart.
 
OPŠTINA SAVSKI VENAC

 1. Školi „Stefan Dečanski“ koja u tekućoj radnoj godini ima 177 učenika, pripaja se internet škole „Radivoj Popović“ iz Zemuna. Dvorište OŠ „Stefan Dečanski“ biće u potpunosti adaptirano i prilagođeno potrebama učenika.
 2. OŠ „Stefan Nemanja“ , adaptacija prizemlja za  2 vrtićke grupe, čiji bi kapacitet bio ukupno 50 mesta. Vrtić bi koristio kapacitet postojeće školske kuhinje.
 3. OŠ „Vojvoda Mišić“ adaptacija prizemlja za 2 vrtićke grupe, čiji bi kapacitet bio ukupno 50 mesta. Vrtić bi koristio kapacitet postojeće školske kuhinje.
 4. OŠ „Radojka Lakić“ adaptacija  prizemlja za 2 vrtićke grupe, čiji bi kapacitet bio ukupno 50 mesta. Vrtić bi koristio kapacitet postojeće školske kuhinje.
 5. OŠ „Isidora Sekulić“  adaptacija prizemlja za 2 vrtićke grupe, čiji bi kapacitet bio ukupno 50 mesta. Vrtić bi koristio kapacitet postojeće školske kuhinje.

 
 
OPŠTINA ZEMUN
Prostor internata škole „Radivoj Popović“ biće adaptiran za potrebe  PU „Dr Sima Milošević“ (do 500 mesta za vrtiće)
 
OPŠTINA STARI GRAD

 1. Osnovna škola „Stari Grad“ iz godine u godinu upisuje sve manji broj učenika. U tekućoj godini ima 190 učenika, od kojih 62 učenika nije sa opštine Stari Grad. Učenici ove škole će biti razmešteni u druge škole. Odluku o izboru škole doneće roditelji, u skladu sa interesima dece i no uvažavanje bezbednosti dece. Roditelji biraju gde će decu upisati, koja najviše odgovara interesu dece odnosno organizaciji njihovog radnog dana.   U objekat sadašnje škole će u sledećoj radnoj godini biti smešteni učenici Sportske gimnazije, kao i učenici baletske škole koji koriste prostor fiskulturne sale i 1 učionice. Na ovaj način bi bio rešen problem učenika Sportske gimnazije koji su u iznajmljenom prostoru Vojne gimnazije. Osim toga, uštedeće se 6 miliona dinara za grejanje kao i 5 miliona dinara na zakup sale za fizičko vaspitanje, jer do sada Sportska gimnazija koristila prostor Vojne gimnazije ali bez fiskulturne sale. Sa druge strane Vojna gimnazija moći će da funkcioniše u punom kapacitetu.

Pročitajte i Šarčević: Rasterećenje đaka jedna od glavnih teza novog zakona

OPŠTINA RAKOVICA/ČUKARICA

 1. Učenici OŠ „Vladimir Rolović“- područno odeljenje u Kijevu od naredne školske godine pohađaće matičnu školu uz obezbeđen prevoz školskim autobusima. Objekat u Kijevu će biti adaptiran za decu PU Rakovica, kapacitet 210 mesta. Na ovaj način bi bila smanjena lista čekanja na opštini Rakovica, gde je u tekućoj radnoj godini neupisane dece sa prioritetom 270.
 1. Mašinska škola „Radoje Dakić“ i Tehnička škola Železnik

Tehnička škola Železnik postaje deo Mašinske škole „Radoje Dakić“. Nastava će se izvoditi u Mašinskoj školi koja ima dovoljne kapacitete i koja će biti pravni sledbenik. Takođe, u Mašinskoj školi deo prostora biće adaptiran za potrebe Zavoda za urbanizam i Zavoda za izgradnju grada. Oslobođeni prostor škole u Železniku biće raspoređen u skladu sa budućim potrebama. Prostorije u kojima se sada nalaze zavodi u Palmotićevoj ulici biće date Biološkom fakultetu.
*U toku je i rad na obezbeđivanju dodatnog prostora za fakultete pre svega Geografski, Fakultet bezbednosti i fakultete sa IT smerovima ( matematički, ETF…)
 
OPŠTINA ZVEZDARA

 1. Deo prizemlja škole 1300 Kaplara preurediće se za potrebe 2 vrtićke grupe u PU Zvezdara. Vrtić bi koristio kapacitet školske kuhinje.
 2. Građevinsko tehnička škola „Branko Žeželj“, Građevinska škola, (Zvezdara)

Od Građevinsko tehničke škole  „Branko Žeželj“ i Građevinske škole biće formiran moderan centar građevinske struke koji će na jednom mestu objediniti obrazovne profile iz ove oblasti, što daje bolje uslove za unapređenje i razvoj. Pravni sledbenik je Građevinsko tehnička škola „Branko Žeželj“. Zbog celishodnosti praktične nastave radionice Građevinske škole u Hajduk Stankovoj broj 2 postaće deo centra, dok će deo prostora škole, učionica, kabineta, biti ustupljen Tehnoartu za smeštaj profila Zlatar, a deo prostora za potrebe predškolske ustanove Zvezdara.
 
OPŠTINA PALILULA

 1. Deo prizemlja OŠ „Jovan Cvijić“ biće adaptiran za 3 vrtićke grupe PU „Boško Buha“ Palilula. Vrtić bi koristio kapacitet školske kuhinje.

Pročitajte i Velike probleme kod novog ZOSOV-a pravi odredba o mobilnom telefonu

OPŠTINA VOŽDOVAC
Imajući u vidu da u Škola za dizajn tekstila raspolaže sa mnogo većim prostorom nego što je školi potrebno, a da istovremeno učenici Tehničke škole za dizajn kože rade u veoma lošim uslovima, doneta je odluka o spajanju te dve škole. Tom odlukom pre svega učenicima škole za dizajn kože biće omogućeni  bolji uslove za učenje i praktičnu nastavu. Trenutno  deo nastave izvode na Starom sajmištu, u veoma lošim uslovima. S obzirom na to da je planirana izgradnja memorijalnog centra taj prostor u budućnosti ne bi ni mogli koristiti. Salu za fizičko više neće iznajmljivati pa će uštede na zakupu biti oko 850 hiljada dinara godišnje.
Izvor: http://www.mpn.gov.rs
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Racionalizacija mreža škola – spisak

 1. Rad kaže:

  Ovo samo za BG? Šta se dešava na lokalu.pogotovu ruralnom? Da li i ko na tome šta radi?

  1. Nenad kaže:

   Nisu u stanju 20 i kusur godina da donesu Pravilnik o CENUS-u, običan podzakonski akt, a i to kad urade, bude nakaradno. Kako će uraditi ovako ozbiljan i opsežan akt. S druge strane, lokalne samouprave su te koje bi trebalo da izvrše racionalizaciju, uz saglasnost Ministarstva, a tamo kadra za takve stvari jednostavno nema. Ako ovome dodamo i dnevnopolitička dešavanja i odlaganja niza mera zbog straha od pada rejtinga i popularnosti, možemo biti sigurni da će ovo biti jako spor i dugotrajan posao. I veom aloše odrađen, to je sigurno.

 2. Stojan kaže:

  Da li ima pismenih u ovoj radnoj grupi?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama