Рационализација школа – деци у унутрашњости ће бити обезбеђен аутобуски превоз

3 јуна, 2018

У крајевима Србије где су школе разуђене у плану је и вертикално спајање, па ће убудуће у једној установи бити смештени и основци и средњошколци.
Како каже саговорник нашег листа из Владе, спајања школа довешће до подизања квалитета образовања, па су направљени и критеријуми на основу којих ће се ђаци пребацивати из једне школе у другу. У првој фази оптимизације, од 38 школа спаривањем ће се доћи до 19.
– Рецимо, у Ужицу су школе веома разуђене, има доста издвојених одељења по селима. Разреди у којима је троје или петоро деце ће се гасити, а та деца ће бити уписивана у школе у великим центрима – наводи саговорник “Блица” из Владе Србије.
Једини разлог је, како каже, подизање квалитета образовног система и социјализација деце која су до сада ишла у одељење са двоје, троје другара.
– Нема разлога за панику. Свој тој деци биће обезбеђен аутобуски превоз од куће или из одређених сабирних центара до школе – наводи наш саговорник.
Оптимизацијом основних школа бавиће се јединице локалних самоуправа, а средњим школама Министарство просвете, односно Влада.
Наш извор објашњава да су месецима рађене озбиљне теренске анализе зарад постизања вишег квалитета.
Ова реформа неће подразумевати смањење броја запослених у школству.
– Сви наставници ће бити “препаковани”, нико неће остати без фонда часова. Намера нам је да се администрација доведе на оптимални ниво.
Промене се неће одразити на јулски упис ђака.
Локалне самоуправе су имале први рок до 15. маја да дају свој план рационализације и оптимизације, али је на позив одговорило тек неколико њих. Законски рок је до марта 2019. године, па се очекује да до тада цео процес буде завршен.
Овде је реч о хоризонталној оптимизацији која подразумева спајање основних школа са основним или средњих са средњим. Међутим, како “Блиц” сазнаје, у плану је и вертикална оптимизација, па ће се убудуће догађати да се у истој згради споје основна и средња школа.
– Очекује се да у другој фази буде спојено 30 основних и средњих школа и формирано 15 мешовитих у општинама и градовима широм земље – наводи саговорник нашег листа из Немањине 11.
Министарство просвете ће свој предлог изнети Влади Србије током лета, након чега би требало да буде усвојен Акт о мрежи јавних средњих школа.
Циљ оптимизације мреже школа је, пре свега, унапређење квалитета система образовања кроз побољшање ефикасности, стварање квалитетнијих услова за рад и учење, али и уштеде. Овим уштедама неће доћи до смањења наставног кадра. Сва одобрена одељења ће и даље бити финансирана. Спајањем образовних установа доћи ће до смањења трошкова за текуће одржавање објеката, а побољшаће се услови у установама у којима се одвија наставни процес.
Протест у Суботици
На друштвеним мрежама појавила се петиција Суботичана против затварања ОШ “Милош Црњански”, коју похађа 340 ученика. Родитељи су најавили и протест који ће бити одржан у понедељак у 17 сати, а да се школа затвара, још увек их званично нико није обавестио.
Како “Блиц” сазнаје, “неко из покрајинског Секретаријата за образовање је сазвао хитну седницу запослених, због чега деца пре два дана нису имала прва два часа и просветним радницима је саопштено да се школа затвара чим се заврши ова школска година”.
Разлог гашења установе је рационализација школске мреже. Родитељи истичу да им је јасна неопходност рационализације, поготово што се одмах уз ову школу налази друга основна школа, али “Милош Црњански” је јединствена пошто окупља ученике са територије целог града који због обавеза родитеља и других околности наставу могу да похађају само пре подне.
Према незваничним информацијама, објекат ОШ ће задржати образовну намену.
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


8 коментара на "Рационализација школа – деци у унутрашњости ће бити обезбеђен аутобуски превоз

 1. Mirna каже:

  Citam i ne verujem.Posebno me je pogodila recenica:”…prevoz od kuce ili iz odredjenih sabirnih centara do skole.””Sabirni centri”,prevoz…logor?,streljanje?…Tesko deci…Cekanje da svi razredi zavrse casove da bi se prevezli do kuce,rucali ,odmorili,ucili,ranije ustajanje i voznja autobusom i po velikom minusu i nevremenu,umesto da ih roditelji za par minuta prevezu do skole…Ne bih bila u decjoj kozi.Veliki broj roditelja ce imati razlog vise da pakuje kofere.Nema sumnje da ce se neciji planovi ostvariti i da ce ova zemlja pusta ostati.

  1. Gricko каже:

   Ja samo ne razumem, u kojem to razuđenom selu Srbije dete putuje 5 minuta do škole, tj. roditelj ga prebacuje za 5 minuta?

   1. Ivana каже:

    Sela u Vojvodini.Sela koja su bila mali gradovi.Fabrike i mnoge firme u korovu,kuce padaju ili su katanci na njima,bela kuga davno uzima svoj danak,a ove mere ce potpuno opustositi sela i ona ce postati “hacijende” lokalnih veleposednika.

 2. Јеврем каже:

  Некима који ово предлажу није јасно да где се школа затвори одмах се иселе и сви млади који би ту живели. Ово могу да ураде ако хоће да униште села. Долазимо сви у Београд, учлањујемо се у владајућу партију, кад је могао Весић и слични да успеју моћи ћемо и ми. Као ’45 бићемо спремни све да урадимо да би освојили кућу на Дедињу, ја сам већ оценио коју ћу да населим, пошто имам велику фамилију биће нам потребно и неколико станова на Новом Београду у блоку 45

  1. Božović Vladan каже:

   Bravo Jevreme, Šarčević je lik koji ne shvata, da kada ugasi seosku školu, ugasio je i to selo. Ostaće neko vreme staračka domaćinstva, a kada oni pomru, pusto selo, kojih je Srbija puna….tuga…..bravo Šarčeviću majstore, svi u grad, svi, svi, svi…..

 3. AA каже:

  Izvršite malo racionalizaciju po javnim preduzećima,partijskim gnezdima.Udara se na najslabije,zatvaraju se škole i ambulante po malim mestima,ljudi su očajni, kao da su kažnjeni time što su rođeni u malom mestu.NEPRAVDA!

  1. Marija каже:

   Nije to NEPRAVDA. To je GENOCID nad sopstvenim narodom.

 4. НеШколовање каже:

  Школе су БУКВАЛНО испразниле руралну Србију, циљано, стратешки, а да то једва да је ко приметио да су само оне учиниле.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама