Racionalizacija škola – deci u unutrašnjosti će biti obezbeđen autobuski prevoz

jun 3, 2018

U krajevima Srbije gde su škole razuđene u planu je i vertikalno spajanje, pa će ubuduće u jednoj ustanovi biti smešteni i osnovci i srednjoškolci.
Kako kaže sagovornik našeg lista iz Vlade, spajanja škola dovešće do podizanja kvaliteta obrazovanja, pa su napravljeni i kriterijumi na osnovu kojih će se đaci prebacivati iz jedne škole u drugu. U prvoj fazi optimizacije, od 38 škola sparivanjem će se doći do 19.
– Recimo, u Užicu su škole veoma razuđene, ima dosta izdvojenih odeljenja po selima. Razredi u kojima je troje ili petoro dece će se gasiti, a ta deca će biti upisivana u škole u velikim centrima – navodi sagovornik “Blica” iz Vlade Srbije.
Jedini razlog je, kako kaže, podizanje kvaliteta obrazovnog sistema i socijalizacija dece koja su do sada išla u odeljenje sa dvoje, troje drugara.
– Nema razloga za paniku. Svoj toj deci biće obezbeđen autobuski prevoz od kuće ili iz određenih sabirnih centara do škole – navodi naš sagovornik.
Optimizacijom osnovnih škola baviće se jedinice lokalnih samouprava, a srednjim školama Ministarstvo prosvete, odnosno Vlada.
Naš izvor objašnjava da su mesecima rađene ozbiljne terenske analize zarad postizanja višeg kvaliteta.
Ova reforma neće podrazumevati smanjenje broja zaposlenih u školstvu.
– Svi nastavnici će biti “prepakovani”, niko neće ostati bez fonda časova. Namera nam je da se administracija dovede na optimalni nivo.
Promene se neće odraziti na julski upis đaka.
Lokalne samouprave su imale prvi rok do 15. maja da daju svoj plan racionalizacije i optimizacije, ali je na poziv odgovorilo tek nekoliko njih. Zakonski rok je do marta 2019. godine, pa se očekuje da do tada ceo proces bude završen.
Ovde je reč o horizontalnoj optimizaciji koja podrazumeva spajanje osnovnih škola sa osnovnim ili srednjih sa srednjim. Međutim, kako “Blic” saznaje, u planu je i vertikalna optimizacija, pa će se ubuduće događati da se u istoj zgradi spoje osnovna i srednja škola.
– Očekuje se da u drugoj fazi bude spojeno 30 osnovnih i srednjih škola i formirano 15 mešovitih u opštinama i gradovima širom zemlje – navodi sagovornik našeg lista iz Nemanjine 11.
Ministarstvo prosvete će svoj predlog izneti Vladi Srbije tokom leta, nakon čega bi trebalo da bude usvojen Akt o mreži javnih srednjih škola.
Cilj optimizacije mreže škola je, pre svega, unapređenje kvaliteta sistema obrazovanja kroz poboljšanje efikasnosti, stvaranje kvalitetnijih uslova za rad i učenje, ali i uštede. Ovim uštedama neće doći do smanjenja nastavnog kadra. Sva odobrena odeljenja će i dalje biti finansirana. Spajanjem obrazovnih ustanova doći će do smanjenja troškova za tekuće održavanje objekata, a poboljšaće se uslovi u ustanovama u kojima se odvija nastavni proces.
Protest u Subotici
Na društvenim mrežama pojavila se peticija Subotičana protiv zatvaranja OŠ “Miloš Crnjanski”, koju pohađa 340 učenika. Roditelji su najavili i protest koji će biti održan u ponedeljak u 17 sati, a da se škola zatvara, još uvek ih zvanično niko nije obavestio.
Kako “Blic” saznaje, “neko iz pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje je sazvao hitnu sednicu zaposlenih, zbog čega deca pre dva dana nisu imala prva dva časa i prosvetnim radnicima je saopšteno da se škola zatvara čim se završi ova školska godina”.
Razlog gašenja ustanove je racionalizacija školske mreže. Roditelji ističu da im je jasna neophodnost racionalizacije, pogotovo što se odmah uz ovu školu nalazi druga osnovna škola, ali “Miloš Crnjanski” je jedinstvena pošto okuplja učenike sa teritorije celog grada koji zbog obaveza roditelja i drugih okolnosti nastavu mogu da pohađaju samo pre podne.
Prema nezvaničnim informacijama, objekat OŠ će zadržati obrazovnu namenu.
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


8 komentara na "Racionalizacija škola – deci u unutrašnjosti će biti obezbeđen autobuski prevoz

 1. Mirna kaže:

  Citam i ne verujem.Posebno me je pogodila recenica:”…prevoz od kuce ili iz odredjenih sabirnih centara do skole.””Sabirni centri”,prevoz…logor?,streljanje?…Tesko deci…Cekanje da svi razredi zavrse casove da bi se prevezli do kuce,rucali ,odmorili,ucili,ranije ustajanje i voznja autobusom i po velikom minusu i nevremenu,umesto da ih roditelji za par minuta prevezu do skole…Ne bih bila u decjoj kozi.Veliki broj roditelja ce imati razlog vise da pakuje kofere.Nema sumnje da ce se neciji planovi ostvariti i da ce ova zemlja pusta ostati.

  1. Gricko kaže:

   Ja samo ne razumem, u kojem to razuđenom selu Srbije dete putuje 5 minuta do škole, tj. roditelj ga prebacuje za 5 minuta?

   1. Ivana kaže:

    Sela u Vojvodini.Sela koja su bila mali gradovi.Fabrike i mnoge firme u korovu,kuce padaju ili su katanci na njima,bela kuga davno uzima svoj danak,a ove mere ce potpuno opustositi sela i ona ce postati “hacijende” lokalnih veleposednika.

 2. Jevrem kaže:

  Nekima koji ovo predlažu nije jasno da gde se škola zatvori odmah se isele i svi mladi koji bi tu živeli. Ovo mogu da urade ako hoće da unište sela. Dolazimo svi u Beograd, učlanjujemo se u vladajuću partiju, kad je mogao Vesić i slični da uspeju moći ćemo i mi. Kao ’45 bićemo spremni sve da uradimo da bi osvojili kuću na Dedinju, ja sam već ocenio koju ću da naselim, pošto imam veliku familiju biće nam potrebno i nekoliko stanova na Novom Beogradu u bloku 45

  1. Božović Vladan kaže:

   Bravo Jevreme, Šarčević je lik koji ne shvata, da kada ugasi seosku školu, ugasio je i to selo. Ostaće neko vreme staračka domaćinstva, a kada oni pomru, pusto selo, kojih je Srbija puna….tuga…..bravo Šarčeviću majstore, svi u grad, svi, svi, svi…..

 3. AA kaže:

  Izvršite malo racionalizaciju po javnim preduzećima,partijskim gnezdima.Udara se na najslabije,zatvaraju se škole i ambulante po malim mestima,ljudi su očajni, kao da su kažnjeni time što su rođeni u malom mestu.NEPRAVDA!

  1. Marija kaže:

   Nije to NEPRAVDA. To je GENOCID nad sopstvenim narodom.

 4. NeŠkolovanje kaže:

  Škole su BUKVALNO ispraznile ruralnu Srbiju, ciljano, strateški, a da to jedva da je ko primetio da su samo one učinile.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama