Раде на рачунару, а не знају да вежу пертле

Све већи број малишана уме да користи компјутер и компјутерске програме веома добро, али зато не уме да вози бицикл, нити да веже пертле, упозоравају британски стручњаци.

Истраживачи су били потпуно шокирани резултатима који су показали да седморо од десеторо деце између две и пет година веома опуштено и лежерно играју игрице на интернету, а само два детета из те групе уме да плива без помоћи одрасле особе.
Оно што стручњаке највише забрињава јесте чињеница да неке традиционалне вештине (вожња бицикла, пливање, везивање пертли…) које се сматрају природним и које свако дете треба да зна замењују дигиталне.
computer-girl
Родитељи су или превише заузети или лењи да би се позабавили дететом и помогли му да савлада психолошке и практичне вештине јер им је једноставније да га ставе испред екрана и да се баве својим пословима. И тако, уместо да стичу реална искуства у реалном свету, деца копирају своје родитеље куцајући по тастатури телефона и компјутера.
Овом приликом Сју Палмер, која је водила истраживање, изјавила је: “Охрабривање деце да живе живот у виртуелном свету где се све дешава испред компјутера онемогућава њихово развијање и заглупљује их. Да би се развили у нормалне и здраве људе, њима су потребни стварни људи и реални односи.“

Техника им је опсесија
Истраживање је такође дошло и до следећих резултата:
Чак 23 одсто деце узраста од две до пет година уме да користи мобилни телефон, а четвртина уме да претражује интернет. Један у пет може да се снађе са паметним телефоном, па чак и ајпедом, а две трећине зна да укључи компјутер, док чак 73 одсто може да користи и миша. Када је реч о стварном животу и реалним потребама, слика се драстично мења. Само 48 одсто испитане деце је знало своју кућну адресу, а тек једно од троје деце је умело да напише своје име и презиме, а око 11 одсто је умело да веже пертле. У истраживању је учествовало 2.200 породица из целе Европе.

Извор: Блиц