Рајовић: Више се нико не стиди да храни или гура дете у колицима, док оно гледа у мобилни телефон

Др Ранко Рајовић, стручњак за дечји развој и творац НТЦ програма учења има своју мини-емисију под називом Вијугавим друмом са Ранком Рајовићем на интернет телевизији LinkTV. У једној од првих епизода говори о опасностима и последицама тога што деца данас често једу пред екраном.

„Родитељи чак и у кафићима седе, држе колач и хране дете које је у колицима, док оно гледа у телефон. Тога се више нико и не стиди, не устручавају се, постало је практично нормално.“ – почиње причу о храњењу испред екрана др Рајовић.

„На предавању, кад ми дођу родитељи и виде да је то грешка, остану збуњени и питају како сад? Како да хране дете без телефона? Неће да једе. То значи да су већ начинили дете зависником – дете једа кад гледа у екран. Мама га храни, тата држи телефон и дете једе.“ – објашњава Рајовић

Зашто је храњење детета пред екраном проблематично?

Др Рајовић каже да дете на тај начин стално тражи стимулацију. Оно повезује храну и ту врсту стимулације, и ако не добије телефон, оно неће да једе (слична је ситуација са кафом и цигаретом код пушача, прим. ур.). Онда маме попуштају да дете нахране јер им је, наравно, битно да дете једе. И онда улазе у још већи проблем.

„Зову ме родитељи и кажу: ‘Ми смо хтели да укинемо екран, али не може.’ Питам их: ‘Како не може?’ Кажу, неће дете да једе. Значи дете је већ преварено, мозак га је преварио и оно тражи менталну стимулацију док једе.“ – каже Рајовић.

Шта још за собом повлачи одбијање хране?

Рајовић додаје да, када дете неће да једе онда се често дешава да извољева. Неће понуђену храну, онда му се храна пасира. И долазимо до тога да све више деце једе млевену пасирану храну. И улазимо у проблем.

„Ако конзумира само мекану храну, дете неће развити вилицу. Шта је последица? Имамо све више младих људи да ваде по четири зуба. Не могу зуби да стану у уста. Нама су се уста смањила за 30 година. Тога раније није било. Неко каже – па шта има везе. Па вадимо четири зуба, ако је смањена доња вилица, смањено је и лежиште за језик. Није језик само тај орган који видимо, то је много већи орган. Ако језик нема лежиште, он се мало истискује, по милиметар или два, а комплетна циркулација у устима се мења. Већ се отварају врата неким проблемима са дисањем. Уз све то, стоматолози кажу да ако дајемо мекану храну, биће и више каријеса.“ – тврди Рајовић

На уврежено мишљење родитеља да млечни зуби нису важни Рајовић каже да је то огромна заблуда и да су они важнији и од сталних зуба.

„Ако млечни зуб због каријеса извадимо, храна иде искључиво на другу страну уста и ти мишићи јачају, јавља се хипертрофија и ти јаки мишићи праве асиметрију лица, повуку вратни мишић, па се мења цела осовина глава – пета, поремети се држање тела, кичма се спирално увија, и ето сколиозе. Још ако дете има равне табане, готово сигурно ће доћи до поремећаја држања тела. Значи хигијена зуба и чврста храна су јако важни. Дете треба да узима ту храну у руке, а не да га хранимо.“ – закључује Рајовић

А наша препорука је слична – било да сте у хотелу, ресторану, кафићу, немојте телефонима варати дете како би боље јело. Сад знате и зашто то не треба радити.