Raspisan konkurs za 6. Čitalački maratona – glavna nagrada 500.000 dinara

19 maja, 2022

I ove godine, šesti put zaredom, Izdavačka kuća Klett raspisuje konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce od 11 do 14 godina u okviru društveno-odgovorne akcije Čitalački maraton.

Konkurs je otvoren do 01. jula 2022. godine, a pravo na učešće imaju domaći autori koji pišu za decu navedenog uzrasta.

Izdavačka kuća Klett pokrenula je društveno-odgovornu akciju Čitalački maraton sa ciljem da neguje ljubav prema čitanju, ali i afirmiše domaće autore da tinejdžerima ponude kvalitetnu pisanu reč, poštujući kulturu i tradiciju kroz obradu savremenih tema dopadljivih učenicima osnovnih škola.

Čitalački maraton osim što razvija čitalačke navike i kompetencije učenika, podstiče i kognitivni razvoj, vršnjačku interakciju, ljubav prema čitanju, razvoj govornih veština, kritičko mišljenje i razvoj estetske osetljivosti.

Prema rečima Dragane Ćećez Iljukić, članice stručnog žirija, u romanima za mlade učenici viših razreda osnovne škole mogu se sresti sa svojim vršnjacima unutar književnog sveta. 

Likovi imaju iste dileme, ista pitanja, izazove i prepreke koje ih često izbace iz ravnoteže i čine da se zapitaju zbog čega je ovaj svet često takav da bi iz njega pre pobegli nego ušli u borbu za bilo šta u njemu. Sa kim odrastaš, ko su tvoji prijatelji, da li su komentari roditelja besmisleni, kako preživeti dane kada roditelji odluče da se razvedu, da li je jednostavno razumeti suprotne strane, zašto je leto pravo vreme za najlepše avanture –  samo su neke od tema o kojima se kroz romane za mlade u svih pet edicija Čitalačkog maratona progovara –  objašnjava Dragana Ćećez Iljukić.

Letnji Čitalački maraton

Osim tradicionalnog Čitalačkog maratona, Izdavačka kuća Klett i ove godine poziva učenike od 11 do 14 godina koji vole da čitaju, ali vole i digitalne tehnologije, da se prijave na Letnji čitalački maraton. 

Ukoliko žele da učestvuju i osvoje vredne nagrade, treba da odaberu jedan od romana iz edicije Čitalački maraton i da na osnovu toga snime kratak video-materijal.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama