Raspust se produžava zbog gripa?

14 februara, 2019

 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar predložiće na današnjoj sednici Vlade Srbije da se zimski raspust za osnovce i srednjoškolce produži za još nedelju dana.

On je za TV Pink rekao da se na taj korak odlučio na predlog struke, epidemiologa, koji procenjuju da će u narednom periodu biti još više obolelih od gripa, a da je među pacijentima do sada bilo najviše dece.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Batut” do sada je od gripa obolelo 104.867 pacijenata, a umrlo je 29 pacijenata čija se smrt može dovesti u vezu sa gripom.

“Velika većina pacijenata koji su umrli imala je udružene bolesti, hronične bolesti – dijabetes, povišen pritisak. Zdravstveni sistem je spreman, dovoljni respiratora, dovoljno leka tamiflu”, pojasnio je ministar.

Lončar pojašnjava da je epidemiološka situacija u skladu s kretanjem oboljenja za ovo doba godini, da se ranijih godina dešavalo da od gripa u sezoni umre od 250 do 300 ljudi.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


7 komentara na "Raspust se produžava zbog gripa?

 1. Neko i niko kaže:

  Koji TAMIFLU??? Da li neka apoteka u Nišu ima tamiflu da li moze da se kupi negde? Znamo da mu je cens oko 2500 RSD ali dzabe…Dosta lupetanja…sta vredi nekom tamiflu kada taj neko dodje do aparata za disanje..propust lekara u startu, nemsmo dobar medicinski kadar da bi procenio i uveo adekvatnu terapiju. Kada se dodje do Infektivne klinike vec je kasno. Brufen nije lek za virus a nije ni antibiotik bez uradjene krvne slike. Sve se radi napamet. Sramota za zdravstvo. Ministre posetite sada Infektivnu kliniku, povedite i gospidina Vučica i uverite se sami.

 2. Petra kaže:

  A šta je sa nama iz Vojvodine? I kod nas vlada grip? Jedni na poštedi a drugi ne!

  1. Branislav kaže:

   Petra mi spadamo u one planirane žrtve… Da je ovo normalna država i raspust bi bio istovremeno za sve…

  2. Iva kaže:

   Odnosi se i na ucenike iz Vojvodine.

  3. Neka Tamo kaže:

   I kod nas,to nije fer

 3. SUNCICA kaže:

  Postalo je nemoguće izbeći gužve i mnogo ljudi u jednoj prostoriji, pa je virus gripa sve lakše preneti na druge ljude bilo da ste u gradskom prevozu ili na poslu zato je važno da primenite neke mere prevencije i ojačate vaš imuni sistem.

 4. B kaže:

  U Vojvodini se zimski raspust završio 14. januara. Uveliko je u toku drugo polugodište. Nakaradno je kratko (skraćeno) to prvo polugodište i to sve zbog verskih praznika. No, i to je bolje od ovog cirkusa koji se odigrava u tzv. “užoj Srbiji”.
  Šta hoćete sad? Da u Vojvodini “polomite” nastavni proces, pauzom od nedelju dana, koju ćete posle da “nadoknađujete” radnim subotama ili “sažimanjem” i sličnim marifetlucima koji vam ni do sada nisu bili strani?
  A grip je već “protutnjao” kroz škole.
  Zdravlje populacije, naročito mladje, bitno je, svakako. No, da li od svega morate da napravite cirkus, uvek i bez izuzetka? Na sličan način se bavite i “reformom”, i “digitalizacijom”, i “elektronskim dnevnikom”, …

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama