Разлози због којих дете има лоше оцене

13 септембра, 2015

 
Лоше оцене вашег детета могле би да буду последица нечег другог осим поремећаја у учењу. Ево шта би све требало да узмете у обзир
 
dete1Проблеми са видом
Између пет и десет одсто предшколараца има проблема са видом, показала су истраживања. Без лечења и адекватне помоћи слабији вид може утицати на способност учења код детета. У питању може да буде кратковидост или далековидост. Шта год да је узрок, одведите дете код лекара ако посумњате на ово.
Проблеми са слухом проблеми са учењем
Нелечени проблеми са слухом не само да ће утицати на говорни развој, већ утичу и на оцене. Касно откривање оштећеног слуха може да буде велики проблем. Проблеми са слухом могу да ометају способност учења. Слух и вид би требало тестирати сваком детету пре поласка у школу или чак и пре уколико родитељи сумњају на проблем, јер се нормалан слух при рођењу може касније погоршати.
Недовољно сна
– Квалитет и количина сна има много већи утицај на образовање него што људи мисле – каже професор педијатрије Хауард Тарас. Истраживања су показала да деца која су наспавана и одморна боље прате наставу и мирнија су од оне деце која нису наспавана. Деца би требало раније на починак, стручњаци тврде да школарцима и тинејџерима треба осам и по до 11 сати сна сваки дан.
Прескакање доручка
Вероватно сте већ чули да је доручак најважнији оброк у току дана.
– Ако деца не доручкују, што је случај код већине, то може да утиче на то како ће функционисати ујутру. Празан желудац може да доведе до болова у желуцу и главобоље, што опет утиче на концентрацију код малишана – тврди Хауард Тарас. Студија објављена 2005. године показала је да доручак помаже мозгу да боље обавља функције потребне за памћење.
Проблеми са дебљином
Гојазна деца имају тенденцију да буду лошија у школи. Дебељуце имају мањак самопоштовања, склона су депресији, а њихово ментално здравље омета њихов успех у школи. Осим тога, гојазни малишани могу бити дискриминисани од стране околине, што такође утиче на њихову способност учења.
Изложеност пасивном пушењу проблеми код деце
Деца чије су мајке пушиле за време трудноће имају повећан ризик од импулсивних реакција и тешкоћа у учењу. Истраживање је показало да су деца која су код куће изложена диму имала лошије оцене у школи од оних која нису била изложена диму цигарете.
– Могуће је да дуготрајна изложеност угљен моноксиду у диму може да смањи снабдевање мозга кисеоником – тврди вођа истраживања, доктор Хак-Кан Лај.
Депресија
Лоше оцене могу да буду и због депресије. Неколико студија је показало повезаност између депресије и лоших оцена. Депресија утиче на мотивацију и концентрацију, али је потребно да се направи још детаљнијих истраживања због чега деца долазе до таквог стања.
Злостављање
Малтретирање је често повезано са лошим оценама у школи. Злостављање и узнемиривање могу код малишана да изазову ниско самопоштовање и недостатак ентузијазма за школу, а осим негативног утицаја на концентрацију, злостављање је повезано и са тежином коју малишан може да осећа.
Потешкоће у развоју и потешкоће приликом учења
Значајна је разлика између нормалног IQ-а и резултата који указују на потешкоће у учењу. Ако је дете екстремно хиперактивно, можда има ADHD поремећај. У сваком случају, не би требало нагађати већ са дететом посетити лекаре и стручњаке ако приметите да постоји неки поремећај.
 
Извор: onaportal.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама