Разлози због којих дете ТРЕБА да гледа телевизију (и која правила успоставити)

14 јула, 2018

Срећом по родитеље, без обзира на несумњиву штетност претераног излагања деце екранима, постоји и низ позитивних утицаја телевизије на дете, уз услов да дете гледа дечји програм, едукативне емисије, примерене анимиране филмове, документарце… И да телевизију гледа ЗАИСТА умерено. А то значи не више од пола сата за децу вртићког узраста и не више од сат за школарце.

Телевизија пружа информације о животу и свету у којем живимо, што не подразумева увек лоше ствари. Подстиче развој интелектуалних способности као што су слушање, разумевање и памћење. Деци приближава слова и читање као и стране језике. Приметите ли да дете показује занимање за одређени страни језик, подстичите то и на разне друге начине. Помоћу квалитетног телевизијског програма дете шири своје хоризонте, упознаје људске вредности те разноликости.


Правила како и када деца не би требало да гледају ТВ:

1. Не гледати цртане филмове рано ујутро. Ако је прва ствар коју деца ујутро виде цртани филм, велика је вероватноћа да неће моћи довољно концентрисано да прате наставу или неке друге захтевније активности.

2. Не гледајте цртане филмове пред одлазак на спавање. Ова врста адреналинског “лаку ноћ” није добра јер то значи да не постоје границе када дете треба да иде на спавање па су деца преузбуђена да би уопште легла у кревет.

3. Не гледајте цртане филмове током оброка. Оброци су ретки тренуци када је цела породица на окупу и може да разговара.

4. Избаците телевизор из дечје собе. Било какви електронски уређаји децу буде уместо да их припреме за ноћ.

5. Не кажњавајте дете забраном гледања цртаних филмова. Забраном се постиже супротан учинак: појачава се жеља за гледањем. Потребно је одредити и поштовати правила о времену када се гледа одређени филм.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама