10 komplimenata koje deca treba da čuju

22 februara, 2022

Deci je potrebno ohrabrenje u svakodnevnim izazovima sa kojima se susreću. U sticanju samopouzdanja i vere u sebe mogu puno da pomognu komplimenti koje im udeljujete. Sajt imom.com savetuje koje komplimente bi svako dete trebalo da čuje od svojih roditelja:
dete-u-snegu

Komplimente u vezi njihovog karaktera

Živimo u svetu u kome se ne uči dosledno o integritetu ličnosti i u kome se on nažalost ne očekuje. Kada vaše dete pokazuje iskrenost, ljubaznost i pouzdanost, to je sjajna prilika da mu ponudite iskrenu pohvalu.

Komplimente za poslušnost i poštovanje

Veoma je lako upasti u naviku isticanja samo negativnih detetovih ponašanja. Umesto da čekate sledeću neposlušnost i onda ga izgrdite, potrudite se da obratite pažnju na trenutke kada vas posluša i pokaže poštovanje. Neka čuje da je divno dete i da cenite kako se ponaša prema vama.

Komplimente za pomaganje porodici

Pomozite detetu da shvati da i najmanja stvar koju uradi pravi razliku i pomaže celoj porodici. Kažite mu da cenite njegov doprinos kada postavi sto, pokupi igračke i sl. Pomaganje je važan deo porodičnog života.

Kompliment kada uspeju da urade nešto novo

“Bravo! Odlično si savladao ovaj zadatak.” Ili “Svaka čast koliko daleko si skočila”. Pravi komplimenti koji ističu ono što je urađeno održavaju pozitivno raspoloženje!

Kompliment za njihov stil (čak i ako nemate isti ukus)

Ne treba da silimo decu da postanu ista kao i mi i naravno da im se neće svideti sve što i nama. Pohvalite vaše dete za kombinaciju koju je složilo (“Baš imaš dara za kombinovanje, vidi se da razmišljaš o svom izgledu.” Ili “Nikada nisam videla ovako lepo postavljen sto! Baš si maštovita”). Nemojte ograničavati komplimente samo na ono što se vama sviđa.

Kompliment za kvalitet rada

Bilo da mu govorite “svaka čast” za određenu stvar koju je uradilo u kući ili za urađen domaći, detetu ćete pokazati da je važno da svaki posao shvatiti ozbiljno. Zato uvek primetite ono što je dobro urađeno.

Komplimente za trud (čak i ako rezultat nije najbolji)

Hvaleći trud koji dete ulaže u ono što radi učite ga da ne odustaje. Ovo je važan deo vaše uloge kao učitelja. Detetu prenosite poruku da rezultati mogu da se poprave samo ulaganjem truda kao i da treba da bude istrajno i uporno.

Komplimente za korake ka dugoročnom cilju

Učite dete da se ne može očekivati savršen rezultat odmah tako što ćete mu deliti komplimente i za male korake koje pravi svaki dan. “Eto kako si danas dobro naučio/la lekciju. Tako ćeš imati super ocenu na kraju godine.” Za bolju efikasnost, entuzijazam i pomoć detetovom napretku komplimenat je uvek dobrodošao.

Komplimente za društvo koje biraju

Naravno, samo kada to stvarno mislite i kada ste se sami uverili da je društvo u kome se kreće vaše dete pouzdano! Tada slobodno možete detetu da kažete rečenice tipa: “Marko je baš fin dečko.” Ili „Baš sam srećna što biraš dobre prijatelje.“

Kompliment u vezi toga što postoje

Neka dete čuje da ste zahvalni što je ono deo vaše porodice. Dete treba da shvati da je cenjeno, voljeno i željeno. Možete mu reći na primer “svaki put kada te vidim pomislim kako sam srećna što sam tvoja mama”. Pokažite ljubav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama