Развојне фазе детета са четири и пет година

Стално у покрету
Деца су са четири и пет година стално у покрету. Неуморно трче наоколо. Физичка активност је за дететов развој и интелект исто тако важна, као и друге врсте играња. Дете себи поставља нове изазове и преиспитује своју моћ. Зна да може да трчи, али жели да провери да ли је брже од својих вршњака. Зна да може да се попне на дрво, али жели да провери да ли може да се попне баш на то дрво. Зна да његово тело има снаге, зна да може теже предмете да помери ако се на њих ослони раменима или ако легне на под и гура их ногама. И код падова постаје спретнији, зна да заштити главу, стомак и интимне делове тела. Деца обожавају фудбал, кошарку и остале игре лоптом, играње, пењање, скакање, вожњу бициклом (без помоћних точкова). Њихову жељу за кретањем искористите за честа шетања у природи или одласке на игралиште, зими их упишите на неке вежбе за децу.

Foto: Canva

Опонашање родитеља
Родитељи су узор деци, и због тога их деца у игри често опонашају. Деца раде ствари које су видела да ви радите. Кувају, пеглају, девојчице се шминкају, дечаци поправљају кола, граде… Дете посматра родитеље и труди се са разуме улоге, и међусобне односе родитеља. Потрудите се да дететова игра и радње имитирају оба пола, иако се зна десити да дете упорно опонаша само једну улогу. Деца се потпуно уживе у играње улога, зато ћете у њиховој игри препознати ваше понашање, учење, речи и изразе. Ваша мала копија! Не чудите се кад вас дете изненадити неком реакцијом или радњом. Добро размислите када и где сте ви реаговали или поступали на тај начин. Деца вас посматрају, и треба да знате да су увек на опрезу.

Мали агресивац
Деца која су код куће изложена психичким притисцима изражавају их често агресивношћу над другом децом или предметима. Дете преноси на вршњаке љубомору према брату или сестри, осећај да му родитељи посвећују премало пажње, домаћу атмосферу, прикривене замерке међу родитељима или између родитеља и деце. Заправо, ако дете жели да удари млађег брата или сестру, мајку или оца, оно удара вршњаке, узима им играчке, свађа се са њима и изазива конфликте. Љубоморном детету треба посветити више времена, иако имамо можда много посла око нове бебе. Љутња и љубомора не треба превише да вас забрињавају, ако нема већих проблема. Проблематичније је ако дете на одређене ситуације на реагује негативно. Ми треба да будемо бити позитиван узор детету и да га доследно водимо кроз “замке” социјализације. Дете треба да зна какво понашање одбијамо, и да тиме не одбијамо њега самог.

Радознала деца
Наша деца су прави брбљивци који желе све да знају и то одмах! Својим директним питањима родитеље толико изненаде да они често остану без речи. Нпр. дете посматра своје плишано прасе које зове Пера и почиње са питањима: “Мама, Пера је прасе зар не? Зашто онда има име као дечаци? Али зашто онда нема пишу ако је дечак? Да ли неки дечаци немају пишу? А шта је са прасићима?”… Како ћете да одговорите на питање зашто мајка у дојкама има млеко, а отац нема? У овом узрасту вероватно не постоји тема о којој деца не желе више да знају. Она постављају питања јер желе помоћу одговора да разумеју комплексан свет, и да га замисле. Дете се у свету одраслих осећа као одрастао човек у потпуно непознатој страној земљи. Сваки дан очекују га нови доживљаји, неки су забавни док су други јако неугодни. Ако дете поставља питања, значи да се развија. Начин испитивања разликује се у зависности од његовог узраста.

Уредно дете
Родитељи се често жале због нереда које деца праве. Али постоје и деца која су у овом периоду опседнута редом и организацијом. Потреба за организацијом која неку децу обузме у већој мери него осталу, је фаза у развоју. Деца треба да науче како функционишу ствари као целина, какав утицај имају различити делови један на други. Због тога ће дете своју одећу, играчке или слично разврставати у категорије. Ако му у томе сметате или преместите једну од његових играчака порушићете му смисао. На овај начин деца стичу позитивне навике, и покушавају, експериментишу, и изражавају своје схватање света. Организацијом предмета у својој околини могу и да реше различите напетости и победе страхове.

Перцепција времена
У овом узрасту деца мере време уз помоћ свакодневне рутине. Време на сату још не распознају и тешко процењују колико дуго нешто траје. Због тога нас не разумеју кад смо ујутру у журби и лоше расположени, јер они преспоро обувају ципелице.
Временска прекретница је храњење или спавање. Знају да је време за спавање након цртаног, и да повратак родитеља са посла значи ручак. Ова свест о времену појави се у раздобљу од четврте до пете године.

Емоционални развој
Дететове емоције су јако интензивне, кратко трају, и деца брзо мењају расположење. Понекад се док плачу и смеју, и зато погрешно мислимо да њихова осећања нису дубока. Деца изузетно јако доживљавају своје емоције, а посебно неугодан осећај је страх. На почетку се дете плаши конкретних ствари (лекара, фризера,…), како расте узроци страха често постају измишљене појаве (вештице…). На развој емоција утиче психички развој и учење. Ако се мајка боји громова и муње, можемо очекивати да ни дете неће бити одушевљено за време олује.

Дете се стиди
Нека деца су веома стидљива и тешко пронађу пријатеље. Родитељи их при томе често присиљавају да направе први корак, али то није препоручљиво. Тиме можете направити више лошег него доброг. Највећа грешка коју можете да направите је да дете поведете код пријатеља где има много друге деце која се већ познају, и да га онда ставите у средиште догађања. Како бисте се ви осећали у таквој ситуацији? Лоше, и верујте да ће се тако осећати и дете.

Ако желите да ваше дете склопи контакте са другима, направите другачију тактику. Леп сунчан дан искористите за посету најпосећенијег игралишта у вашој околини. Ако је ваше дете одушевљено тобоганима, водите га тамо. Нека чека на ред са другом децом да се спусти. Кад се неколико пута спусти, постаће толико усредсређено на другу децу да ће заборавити на вас. Ако неће само да говори са другом децом, у гужви ће сигурно налетети на брбљивце који ће започети разговор. А ви ћете схватити да следећи пут са собом треба да понесете нешто за читање.

Ако се вашем детету неко дете посебно свиђа, поразговарајте са његовим родитељима и организујте заједничко време играња. Можда ћете постати блиски пријатељи и већ следеће године заједно летовати!

Мушка и женска пиша
Ово је раздобље откривања свог тела. Између друге и пете године деца ће открити разлике између женског и мушког тела, и још пре школе пуно научити о разлици у половима. Када одговарате на питања како је беба дошла у стомак и слично, важно је да сте искрени, да су ваша објашњења разумљива и примерна узрасту вашег детета. Пре или касније дете ће открити ако сте га лагали, а то може да наруши његово поверење у вас.

Деца нису увек задовољна одговорима, али превише детаљни описи могли би само да их збуне или да збуне родитеље када дете у некој посети почне да објашњава о својој пиши.

Извор: ringeraja.rs