Развој говора деце до три године

13 јануара, 2018

Дете долази на свет са свим својим способностима које су индивидуалне за сваку особу и које треба равијати до максималних могућности. Осећа говор и онда када га не разуме. Од рођења учи највише од мајке која ја стално присутна и која кроз разговор и песму комуницира са дететом. На тај начин стимулише говорни развој који има своје фазе.

Прва три месеца вербална комуникација је период рефлексних активности као и одговор на спољне стимулусе, беба се осмехује и гуче. Задовољавајући потребе детета богати и вербалну комуникацију. То нарочито треба примрњивати код деце чије су мајке имале ризичне трудноће.
Вербална стимулација од 3 до 6 месеци
У овом периоду подстиче се развој фонације и артикулације. Беба придржава играчку, окреће главу према извору звука, модулира глас тоновима као да пева.
Вербална стимулација од 6 до 9 месеци
Беба је способна да седи уз придржавање или самостално. Спремна је за активно учење и координисање чула,гледа оно што пипа,тражи оно што чује,започиње стимулацију гестовне комуникације. Мајка га у овом периоду учи да имитира.,да посматра своје лице у огледалу,уводи га у свет звука. Ако је беба више изложена правилној вербалној стимулацији биће више одговора на дате стимулусе. Слоговно брбљање је све присутније.
Вербална стимулација од 9 до 12 месеци
Ако је дете добро стимулисано оно постаје способно да изговори и своје прве речи, разумевање је богатије, али у овом периоду наступа и тежа фаза у говору јер дете треба да говори тако што изражава своје мисли. Дететове прве речи, слогове треба узвраћати, све се именује што дете окружује и што га занима у окружењу. Учити га да усвоји и неке забране и да се уздржи од радње која може да изазове опасност, да извршава једноставне налоге („где је лопта,капа….”). Понављати оно што каже јер тако наставља са брбљањем и припрема се за прави говор.
Вербална стимулација од 12 до 18. месеца
У овом периоду моторички је активно, препознаје изворе звука из околине, имитира оно што други кажу, тако да то личи на на праве речи. Подстицање разумевања говора се развија тако што се успоставља веза између речи и предмета који окружује дете. Не треба погађати дететове жеље на основу мимике и геста јер се на тај начин не стимулише изговарање речи. Захтевати да дете објасни речима, а ако не може онда да именује јер тако се богати речник. На овом периоду треба стимулисати артикулацију и фонацију. Дететов говор не исправљти већ поновити поново исказ али правилно.
Помозите беби да проговори
Дете разуме околину, поставља питања, учествује у разгледању сликовница, причању прича и кратких песмица. Учи обичне речи и реченице (дај, дођи, узми ,ево, то је …). Вербална стимулација у овом периоду треба да буде обимна, али у одређеним границама. Детету треба приближити свет његовог искуства кроз слике и предмете које оно разуме.
Вербална стимулација деце од 2. до 3. године
Дете све више прича,разуме и осећа. Потребно је са њим више разговарати, стимулисати гласове које делимично изговара, а затим оне које уопште не артикулише. Разговарајте са вашим дететом, читајте му,измишљајте доживљаје на интерасантан начин, разгледајте сликовнице са разумљивим и јасним сликама. Дете не сме бити пасиван слушалац, треба повремено питати дете за мишљење. Мајка мора да покаже интересовање и да уме да слуша дете шта говори, јер му се тако пружа прилика да само говори.
Аутор: Радмила Чворовић, дипл. логопед
Извор: www.mojpedijatar.co.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама