Развојна дисфазија и полазак у школу – одложити или ипак не?

19 маја, 2022

Полазак у први разред представља први испит зрелости и важан догађај за будуће школарце. Међутим, овај период за родитеље деце са дијагнозом неког развојног поремећаја, често носи и дилему – да ли је боље одложити школу?

Foto: Canva

Један од најчешћих језичких поремећаја код нас је развојна дисфазија. То је специфичан поремећај језика карактеристичан по закаснелом и успореном развоју језичких способности који није удружен са интелектуалном ометеношћу, сензорним сметњама или неким другим дефицитом.

Једноставно, ова деца су просечне или надпросечне интелигенције, али касније проговарају. Када се говор развије, углавном је аграматичан и због лоше артикулације неразумљив за ширу околину. Ређе, сметње захватају способност разумевања, што се манифестује неодазивањем на име и немогућношћу извршавања вербалних налога. Када родитељи примете ове симптоме веома је важно да се обрате логопеду за савет, процену и планирање третмана. 

Суочавање са дијагнозом развојне дисфазије, укључује спремност на дуготрајан и посвећен рад. Али, правовремена интервенција и стручно вођен третман дају добре резултате. Код неке деце се могу задржати епизоде аграматичног говора или им је неопходна додатна подршка при савладавању технике читања и писања, али већина превазилази развојне проблеме, достиже ниво језичке зрелости својих вршњака и успешно се укључује у школски систем. 

Логопедско тестирање пред упис у први разред подразумева утврђивање говорно-језичког статуса и процену способности као што су:

  • пажња,
  • познавање фреквентних појмова,
  • квалитет изговора гласова,
  • граматичност исказа,
  • самостално препричавање догађаја,
  • познавање структуре речи,
  • ниво развијености графомоторике…

Незреле говорно-језичке способности могу бити узрок сметњи читања и писања, лошијег школског постигнућа, ниског самопоуздања и других емоционалних проблема. У том случају, додатно време за вежбање и сазревање смањиће ризик од настанка ових тешкоћа. Зато, уколико су симптоми развојне дисфазије израженији, нису на време препознати или је дете касно укључено у логопедски третман, оправдано је размишљати о могућности одлагања школе. Одлуку ће, уз консултације са стручњацима, донети родитељи у најбољем интересу детета. 

Аутор: Весна Јеринић дипл. дефектолог-логопед у центру за дефектолошку подршку развоју и учењу – ABC dete 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама