Реализовано свега 5% екскурзија уплаћених за 2020. Шта ће бити са осталим?

Од ђачких екскурзија и рекреативних настава за око 150.000 школараца, које су уговорене прошле године и због пандемије вируса корона одложене за ову годину, реализовано је у јуну и јулу око пет одсто, а остатак је опет померен за јесен, рекао је данас председник Одбора за дечји и омладински туризам у Националној асоцијацији туристичких агенција (ЈУТА) Србије Драгоје Зекавица.

Он је за Бету рекао да агенције које се баве омладинским и дечјим туризмом нису успеле да до краја ове школске године реализују уговорна путовања из 2020. године јер је Влада Србије одлуку о дозволи путовања само у Србији, али не и у иностранство, донела 18. јуна, а школска година је завршена само четири дана касније 22. јуна и није било могуће реализовати путовања за већи број ђака.

„Туристичке агенције, ако не буде нове забране путовања због пандемије, по одлуци Владе Србије могу да реализују екскурзије планиране у иностранство као заменска путовања у земљи до краја ове године, а ако се поново ограниче путовања дужни смо да вратимо новац до 15. јануара 2022. године“, рекао је Зекавица који је и директор туристичке агенције „Балканик“.

Он је оценио да ситуацију значајно компликује одлука Италије да реализацију аранжмана пролонгира и за 2022. годину, а слична одлука се очекује и од Грчке.

Зекавица је рекао да ће повраћај новца за нереализована путовања, који је по одлуци Владе Србије, обавезан до 15. јануара 2022. године, бити „посебна прича за сваку агенцију“.

„Туристичке агенције су осигуране од инсолвентности (немогућности плаћања) и ако не буду могле да поврате новац од аранжмана који је прослеђен превозницима и власницима смештајних капацитета, осигуравајуће куће ће бити дужне да то надокнаде“, рекао је Зекавица.

Извор: Бета