Реформе образовања: Изборни предмети са Б листе постаће секције

децембар 19, 2016

Ученике који у септембру крену у пети разред у школи ће сачекати многобројне новине. Информатика ће постати обавезан предмет, час изборног спорта биће саставни део наставе физичког васпитања, али ће се реализовати ван дневног распореда часова. Изборни предмети са Б листе, попут шаха, домаћинства, сликања, цртања, хора или оркестра, постаће секције.
ucioИдеја Министарства просвете, науке и технолошког развоја је да се, колико је то могуће, распоред часова растерети, а да се део наставе организује међупредметно, где би једну тему заједнички обрађивало неколико наставника. Недавно је министар просвете Младен Шарчевић наставу у старијим разредима основне школе оценио као најслабији део образовног система, те зато управо одавде крећу реформе. Прво ће бити промењена настава у петом разреду, а сваке наредне године додаваће се по један старији разред.
– Изборни спорт постаће саставни део физичког, а једна од идеја је да се реализује кроз турнире, активности викендом или у супротној смени. Школе, односно професори физичког, у складу с капацитетима, треба да реализују модел који ће се применити. Рад на трећем часу биће сублимиран у оцени из физичког – каже, за “Новости”, Весна Недељковић, помоћница министра просвете за основно образовање. – Наставници физичког васпитања пружају непотребан отпор променама. Ниједан наставник неће остати без норме, то смо већ обећали. Постојећи модел није реализован онако како је замишљен, тако да су промене неопходне. Није истина да ће настава физичког бити смањена, напротив, биће је више. Посебно што убудуће школе неће моћи да издају фискултурне сале пре 21 час, а ти термини биће доступни ученицима.
Осим другачије организованог физичког, наша саговорница наглашава да је посебно важно то што ће у распоред, уместо тог часа изборног спорта, доћи обавезна информатика. То ће, каже, сигурно бити спремно за септембар.
Предлоге нових наставних планова и програма за пети разред Министарство просвете је већ затражило од Завода за унапређивање образовања и васпитања. Очекује се и да реализују идеју да изборни предмети постану секције.
– Школе већ имају низ ваннаставних активности, од хора и оркестра, до новинарских, ликовних, литерарних и других секција. Тај модел је добар за предмете који се сада воде као необавезни изборни – објашњава Весна Недељковић. – Идеја нам је да вратимо различите садржаје и да школе постану место окупљања наше деце.

Примена, не бубање

Планови и програми биће реформисани на начин који ће довести до тога да се код ученика вреднује знање које стиче, а не оцена. У Министарству објашњавају да је реч о исходном планирању, које од ученика не тражи само да научи садржај напамет, већ то како тај садржај може да се примени.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


8 коментара на "Реформе образовања: Изборни предмети са Б листе постаће секције

 1. Radoje Ceranic каже:

  Konacno da procitam nesto realisticno i ostvarivo.
  Zadrzati sve postojece predmete sa istim fondom casova, kao i ubaciti Informatiku i racunarstvo kao redovan predmet koji ce se ocenjivati. A treci cas fizickog nikako ne oduzimati deci, ali sigurno za sada se ne realizuje prema planu u vecini skola u Srbiji.A izborni predmeti sa liste B, konacno se neko setio da ih usmeri na slobodne aktivnosti/sekcije.
  Ima pomaka i valjda ce se konacno stici do pravih resenja.

 2. Mama каже:

  Jos uvek gradjansko i veronauka stoje, zasticeni, niko ne sme da ih pipne… A izabrani sport u suprotnoj smeni mogu samo da sanjaju, apsolutno je neizvodljivo da dete preskace svoje redovne treninge da bi islo u skolu da odradi cas u suprotnoj smeni. Mozda bi mogli nastavnici da rade u tri smene, da moze Gospodin Ministar da dodje u neku nocnu smenu u obilazak, posto mu jedna smena na poslu nije dovoljna.

 3. Gordana каже:

  Hoće li se neko udostojiti iz prestonice da vidi da Srbija nije samo Beograd i centar grada?!? Aman više!!!

 4. mina каже:

  Neka vam pevaju i sviraju fizicko informatika za Dan skole, Svetog Savu, festivale, takmicenja i priredbe svake vrste koje grad potrazuje tokom skolske godine! To je takodje ostvarivo. Sramota

  1. ljilja каже:

   Jeste sramota! Svi nek se udruze pa nek naprave pevacko drustvo

 5. Vera каже:

  Ministarstvo se ne brine za sadašnje veroučitelje i za predmet veronauku. Veroučitelji rade godinama i nisu zaposleni za stalno, ne mogu da polažu za licencu, a ocena iz verske nastave ne ulazi u prosek . Trebalo bi ministarstvo pod hitno da ispravi tu nepravdu!

  1. NJ каже:

   Veronauka treba da se izbaci iz redovnog rasporeda časova, izborni je predmet pa može ko želi da je uči subotom ili nedeljom u crkvi ili školi. Svakako da treba da uči ko želi. Građansko vaspitanje treba zakonom zabraniti. Građansko i verska budu prvi ili drugi čas, a srpski i matematika šesti čas. Nastavnici ćute jer dopunjuju fond časova tako da Građansko drže nastavnici svih predmeta i ko je prošao obuku i ko nije.

 6. Profesor каже:

  О каквим реформама може да се прича када министар Шарчевић на место шефа кабинета држи Марка Попадића који не испуњава услове за то радно место.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама