Rezultati PISA testiranja: Srpski đaci se nisu proslavili

3 decembra, 2019

Srbija je na PISA testiranju, koje je sprovedeno 2018. godine, zauzela 45. mesto, objavljeno je na podsajtu OECD-a posvećenom ovom testiranju.

Foto: Canva

Na listi je rangirano 79 država ili ekonomija. Prva dva mesta zauzimaju Kina i Singapur, prenosi RTS.

Od zemalja bivše Jugoslavije, ispred Srbije su Slovenija (21) i Hrvatska (29), a niže pozicije zauzele su Crna Gora (52) i Bosna i Hercegovina (62).

Zadatke iz čitalačke, matematičke, naučne i finansijske pismenosti rešavalo je prošle godine oko 9.000 petnaestogodišnjaka širom Srbije.

PISA testiranje sprovodi se u celom svetu na svake tri godine, a Srbija učestvuje od 2001.

Na testu 2012. godine srpski đaci su zauzeli 43. mesto u konkurenciji 65 zemalja, a 2015. godine, zbog nedostatka finansijskih sredstava, Srbija nije ni učestvovala u istraživanju.

Prošle godine 79 država ili ekonomija je učestvovalo u testiranju (Hongkong, Makao, Kineski Tajpej i Kosovo su posebno rangirani).

PISA testiranje je, inače, program Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Izvor: B92/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Rezultati PISA testiranja: Srpski đaci se nisu proslavili"

  1. Penzioner , prof.Jovan kaže:

    Hocete reforme, hocete da vam se nastavnici bave administracijom, da deca vise rade samostalno, nego kao nekada, kreda, tabla i nast.rec budu amin. Hocete digitalnu nastavu. On line jos malo, pa sve ode u coravu stranu.Nekada smo bili u svetu neprikosnoveni ing.matematicari, strucnjaci mašinstva, u Mensi medju prvima, nase znanje se cenilo, jedan izdavac knjiga, a sada trt na vase standarde, ishode, korelacije, koje su mogle.u tri kolone da stanu, i bude sve kao nekada, kada su deca naucena izlazila iz skole. Sada ih tovarite nebitnim, pa.na kraju izadju iz skole, nepismeni, ne znajuci osnovno….Bravo, zapad vam je pomrsio.konce, pa nastavite sa reformama, i budite potcinjeni zapadu, jasno, trebaju im neznalice, jer su im plate male, pa.mogu da molerisu sa fak.diplomom, jer po Bolonji i sa privatnim fakultetama radjate neznalice za svet. Nastavite reformatori, eks.evaluatori, i ostali dokoni svete decu da nam obezvredjujete. Srecan sam jer sam vec 2 godine u penziji, izucio mnogo pametnih, vredelo je na stari nacin, sad ubiste sa glupim seminarima, Webinarima, domacim zadacima nastavnicima, tretirate ih kao nepismene, i zamorcice, a deca, avaj, hajmo grupni rad, hajmo samostalno da usvajamo, ma bre ljudi , uzmite se upamet. Batalite to, i vratite nastavu kao pre 30 godina, imali smo naucene lekare, sad vise ni to nista ne valja. Videcete dokle cete stici, ja sam svoju misiju zavrsio. A vi…..kako hocete, ali nece vam doneti rezultata. Bruka .

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama