Ритам спавања беба од рођења до прве године: Колико беба просечно спава?

12 новембра, 2018

Спавање бебе је важно за здравље, раст и развој. Доказано је да је лучење хормона раста највеће током ноћног спавања. Такође су занимљива и најновија сазнања да правилно успостављен ритам спавања од најранијег узраста смањује ризик од гојазности код деце.

Новорођенче просечно спава 18 сати
Дужина и ритам спавања мењају се са узрастом детета, пратећи његов развој и сазревање. Наравно, постоје велике индивидуалне разлике у дужини и ритму спавања у сваком животном добу. Велики утицај има и окружење у коме дете живи, навике, ставови и понашање родитеља.
Свако дете је личност за себе, тако да нема савета и методе која одговара свакој беби. Родитељи ће најбоље проценити шта њиховој беби прија, а шта јој не одговара.
Прво тромесечје
У првим данима, па чак и недељама, беба нема успостављен ритам; непрестано се смењују епизоде будности и спавања. Новорођенче просечно спава 18 сати, тако да су, осим за време пресвлачења и храњења, периоди будности кратки и ретки. За дечји узраст, посебно прве месеце живота, каректеристичне су честе фазе тзв. РЕМ спавања; то су периоди сањања, за време којих родитељи примећују да се беба трза, прави различите гримасе и покрете очију, иако су очи затворене. Из месеца у месец укупна дневна дужина спавања све мања, мада постоје велике индивидуалне разлике међу децом.
Друго тромесечје
У овом узрасту вероватно ћете приметити да је одојче успоставило свој ритам спавања и будности. Разликује дан и ноћ, више спава ноћу, а има још 2-3 кратка спавања у току дана. Дневне одморе има отприлике у исто време сваки дан. Увече има своје време за спавање, и ујутру сат за буђење. Родитељи треба да се потруде да се успостави и очува дневна рутина коју одојче воли јер тако предвиђа шта следи.
Већина одојчади (пре свега дојених) се ноћу буди једном до два пута, због подоја. Неки већ спавају 6 сати у континуитету; са 6 месеци 70% одојчади спава ноћу 6-8 сати. Бебе имају краће циклусе спавања, зато имају лакши сан и ноћу се ћешће буде. Ако је дете изразито активно у време када би требало већ да спава, размислите да ли је можда преуморно, да је имало превише активности и стимулације. Веома уморне бебе често теже заспу и немирније спавају.
Треће тромесечје
Од седмог до деветог месеца периоди спавања и будности су дужи и стабилнији, и дању и ноћу. У овим променама ритма одређену улогу игра и промена начина исхране, као и већа физичка активност. Поштујте распоред спавања и прилагодите томе дневне активности. Разумљиво је да понекад желите да продужите дружење у парку, идете у госте или на дечји рођендан, али имајте у виду да ће дете коме пореметите ритам постати нервозно и кењкаво.
Крајем овог периода већина деце прелази са три на две дневне “дремке”. У прелазном периоду на нови ритам беба може да буде нервозна и да показује знаке умора. Обратите пажњу на бебине сигнале – трљање очију, кењкање, наслањање на ваше раме, незаинтересованост за игру су знаци који показују да је беби потребан одмор. Када видите да је беба уморна успорите – замрачите собу, утишајте или искључите музику, причајте беби неку причу.
Четврто тромесечје
Крајем прве године бебино спавање постепено прелази из полифазног у бифазно (једном краће у току дана, обично око подне или рано поподне и континуирано и дуго у току ноћи). Спавање је и даље важно вашој беби, у овом узрасту деца просечно спавају 15 сати дневно. Догађа се да се дете, иако мирно заспи, пробуди усред ноћи и плаче, што је последица појаве снова који га плаше, и нормално је за овај узраст. Плач може бити везан и за ницање зуба.
Важно
Дневна рутина је важна беби, она омогућава да се дете осећа сигурно и родитељима олакшава свакодневну бригу о детету.
Подсећамо да, према препорукама за безбедно спавање, новорођенче и одојче треба да спава у соби са родитељима, у сопственом креветићу.
Прим. др Олга Станојловић
Извор: Трудноћа и здравље

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама