Stomatolog otkriva: Da li dozvoliti tinejdžeru izbeljivanje zuba?

april 22, 2023

S obzirom na to da nam se bliži jun i maturske večeri, budući maturanti polako se pripremaju za taj važan događaj. Pored haljine, frizure i šminke, možda će poneki tinejdžer poželeti i savršen osmeh i zatražiti od roditelja da mu dozvoli da izbeli zube. A roditelj će biti u dilemi – da li dozvoliti?

U nastavku se nalazi odgovor koji nam je na ovo pitanje dala dr Dubravka Jovanović, osnivač ordinacije Dental Vorteks i specijalista oralne hirurgije.

Dr Dubravka Jovanović

“Hidrogen peroksid se nalazi u našem okruženju, ljudskom telu i ima svoju industrijsku primenu. Osim što je produkt metabolizma našeg tela, i što ima svoju primenu u industriji, koristi se i u stomatologiji za proces izbeljivanja zuba. Ono što je dugo predstavljalo misteriju je to da li deca smeju u adolescentnom periodu da izbeljuju zube i ako smeju koja je tehnika za njih najpogodnija.

Znamo da je ovaj period odrastanja najosetljiviji pa tinejdžerima često visoko na listi prioriteta bude fizički izgled, pa tako i izgled zuba. Ono što im najčešće smeta, pored rasporeda zuba, jeste boja zuba. To roditelje dovodi u dilemu da li smeju svojim tinejdžerima da dozvole ovakav vid stomatološkog tretmana.

Što se tiče starosne granice, najranije kada bi dete smelo da se podvrgne tretmanu izbeljivanja zuba je sa 15 godina.

Zašto ne ranije?

Moramo da uzmemo u obzir da drugi molar niče sa 12-13 godina i da se u naredne dve godine potpuno završava mineralizacija gleđi i rast korena. Osim razvoja samog zuba bitan nam je i razvoj mekog tkiva koje okružuje sam zub, pa bi tretman beljenjem pre dovoljne zrelosti mekih i čvrstih zubnih tkiva doveo do preosetljivosti zuba ili njihovog oštećenja.

Preporuka je da to budu individualno izrađeni trejevi u koje se stavlja gel nižih koncentracija (10% karbamid-peroksid) kako bi se sprečilo curenje izbeljivača i samim tim potencijalno oštećenje mekih tkiva. Na ovaj način naši mladi pacijenti nose trejeve-folije sa izbeljivačem u kontinuitetu 2 nedelje. Bitno je izbegavati tokom procesa izbeljivanja piće i hranu koja sadrže intenzivne pigmente (kafa, čajevi, obojeni sokovi).

Kakav je rezultat i koliko će trajati?

Rezultat je svetlija boja zuba za 2-3 nijanse. Dužina trajanja rezultata izbeljivanja je godinu do dve, individualno je i zavisi od životnih navika, i od održavanja oralne higijene.

Uvek se boja sa postojećim trejevima može obnoviti stavljanjem izbeljivača na par dana samo.

Da li postoje neke situacije u kojima se beljenje ne preporučuje?

Kao i za svaku intervenciju postoje situacije kada ne bi trebalo izbeljivati zube i to
su:

  • Ukoliko pacijent ima manje od 15 godina;
  • Ako postoje frakturirani zubi, karijesne lezije na zubima, ili neadekvatni ispuni kroz čije pukotine bi izbeljivač ušao i uzrokovao bol i osetljivost;
  • Loša oralna higijena – prisustvo mekih i čvrstih naslaga na zubima
  • Ukoliko postoji generalna osetljivost zuba na hladno, toplo ili kiselo, pa bi se već postojeća osetljivost povećala;
  • Alergija na vinil;
  • Preosetljivost na hidrogen;
  • Disanje na usta;
  • Metabolicki poremecaji.
Šta je to što bi roditelji trebalo da znaju?

Pre nego što date odobrenje Vašem tinejdžeru za ovaj vid stomatološkog tretmana, trebalo bi da razgovarate sa svojim detetom o tome koja očekivanja ima od izbeljivanja zuba, da nakon tretmana ne bi došlo do momenta razočaranja uzrokovanog previsokim očekivanjima.”

Autor: Dr Dubravka Jovanović, ordinacija Dental Vorteks

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama