Rizici otežane adaptacije deteta na vrtić

23 avgusta, 2016

Prvi dani bez roditelja
Prvo odvajanje od roditelja, odnosno polazak u jaslice, koje se dešava u uzrastu između prve i druge godine, zahteva posebnu pažnju roditelja. Deca ovo uvek burno dožive, a uz savete psihologa Lele Veljković pomažemo vam da što lakše uz dete prođete ovu promenu.
Lego predškolci 1
– Kako će reagovati, zavisi od osobina deteta, koliko je osetljivo i sigurno, kao i od kvaliteta odnosa roditelja i deteta. Posebno je značajna njihova veza izrađena pre tog perioda. Kvalitetni odnosi čine da se dete u novim situacijama oseća voljeno i zaštićeno – kaže Lela Veljković.

Pročitajte i Kako da adaptacija na vrtić traje svega nekoliko dana

Sam uzrast deteta i njegove karakteristike otežavaju polazak u jaslice.
– Verbalne sposobnosti nisu dovoljno razvijene i u ovom uzrastu veliki značaj ima neverbalna komunikacija. Roditelji zato posebno treba da obrate pažnju na dodir.
Osetljivija deca na polazak u jaslice reaguju burno, postaju veoma razdražljivija. Ipak, adaptacija je prolazna faza. Sa stresom se uz pažnju i brigu roditelja izbore svi.

Pročitajte i Moguće reakcije tokom adaptacije na jaslice |

KAKO UMANJITI STRES
– Uključivanje u jaslice mora da se odvija postepeno. Najbolje je da se dete prvo upozna s osobama koje će brinuti o njemu i da na početku kratko boravi u jaslicama. Vremenom period njegovog boravka treba da se produžava. Zato roditelji moraju da imaju strpljenja dok traje adaptacija deteta.
Na listi onoga što roditelji treba da učine jeste i razgovor s vaspitačima kako bi im se ukazalo na osobine deteta, šta voli, šta ga najviše uznemirava.
– Dete treba da ponese i omiljene igračke, one za koje je vezano i koje će mu dati osećaj sigurnosti.
Iako još ne može rečima da iskaže kako se oseća niti da u potpunosti razume govor roditelja, sve što mu odrasli upute treba da se kaže blagim tonom.
– Jaslice treba da se detetu predstave kao lepo mesto na kojem će steći brojne drugare i gde će se o njemu brinuti prijatni ljudi – kaže naša sagovornica.

Pročitajte i Prvi susret sa vrtićem

 
RIZICI OTEŽANE ADAPTACIJE
Iako prolazna, adaptacija za pojedinu decu može da bude posebno rizična.
– Pojedini mališani mogu da reaguju regresivno, vraćanjem na ranije oblike ponašanja i gubljenjem veština kojima su ovladali. Na primer, može da dođe do noćnog mokrenja ili pojačane potrebe za prusustvom roditelja. Ipak, sve to nije zabrinjavajuće i spada u individualne reakcije deteta na odvajanje.
Izvor:  zena.blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama