У којим случајевима дете не може да оствари свој пуни потенцијал

29 новембра, 2017

Првих 365 дана живота детета је изузетно важан период од ког зависи његов читав будући развој.

Деца започињу живот спремна за стимулације и активности које покрећу развој мозга. Самим тим, дете је већ по рођењу заинтересовано за лица и невербалну комуникацију са другима.
 Овај видео треба сваки родитељ да преслуша


“Када одрасла особа одговори на дететов поглед, осмехе или брбљање покреће се ланац узајамних интеракција, које су кључне за стварање веза међу можданим ћелијама. Начин на који је дете повезано са родитељем или старатељем је важан за обликовање архитектуре мозга”, саопштава Уницеф.
У првој години живота прво се развијају једноставне вештине, а на тим темељима граде оне сложеније.
“Пре се развијају сензорни путеви вида и слуха, него језика, а језик се развија пре мишљења. Постоје критични периоди кад мозак мора да прими одређене информације. Тако је у периоду у прва три или четири месеца мозгу потребна визуелна и слушна стимулација како би дете развило могућност да опази дубину и усвојило звук језика”, преноси Уницеф.
Ако дете не добије потребну стимулацију у овом осетвљивом добу свог развоја, мање је вероватно да ће остварити свој пуни потенцијал.
Зато је сваки тренутак важан у развоју детета и родитељи у овом периоду буду морају да буду присутни и активни како би њихово дете остварило све своје потенцијале.
Извор: РТС

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама