U kojim slučajevima dete ne može da ostvari svoj puni potencijal

29 novembra, 2017

Prvih 365 dana života deteta je izuzetno važan period od kog zavisi njegov čitav budući razvoj.

Deca započinju život spremna za stimulacije i aktivnosti koje pokreću razvoj mozga. Samim tim, dete je već po rođenju zainteresovano za lica i neverbalnu komunikaciju sa drugima.
 Ovaj video treba svaki roditelj da presluša


“Kada odrasla osoba odgovori na detetov pogled, osmehe ili brbljanje pokreće se lanac uzajamnih interakcija, koje su ključne za stvaranje veza među moždanim ćelijama. Način na koji je dete povezano sa roditeljem ili starateljem je važan za oblikovanje arhitekture mozga”, saopštava Unicef.
U prvoj godini života prvo se razvijaju jednostavne veštine, a na tim temeljima grade one složenije.
“Pre se razvijaju senzorni putevi vida i sluha, nego jezika, a jezik se razvija pre mišljenja. Postoje kritični periodi kad mozak mora da primi određene informacije. Tako je u periodu u prva tri ili četiri meseca mozgu potrebna vizuelna i slušna stimulacija kako bi dete razvilo mogućnost da opazi dubinu i usvojilo zvuk jezika”, prenosi Unicef.
Ako dete ne dobije potrebnu stimulaciju u ovom osetvljivom dobu svog razvoja, manje je verovatno da će ostvariti svoj puni potencijal.
Zato je svaki trenutak važan u razvoju deteta i roditelji u ovom periodu budu moraju da budu prisutni i aktivni kako bi njihovo dete ostvarilo sve svoje potencijale.
Izvor: RTS

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama