Roditelje treba podsetiti da su i učitelji ljudi

8 avgusta, 2016

Budite ljubazni prema učiteljima svoje dece. Ako ste doveli dete u školu, uđite i pozdravite. Pohvalite način na koji je učionica ukrašena. Učitelj je verovatno puno radio na tome da bi učionica deci bila privlačna.
ucit
PODSETITE SVOJU DECU DA MORAJU SLUŠATI UČITELJE
Da poštuju svoje učitelje. I nemojte ih i sami zaboraviti poštovati, jer ako vaša deca vide da nemate poštovanja prema učiteljima – čak i kod kuće, čak i pri telefonskom razgovoru s prijateljem – tada ni ona neće poštovati svog učitelja.
BUDITE PUNI RAZUMEVANJA PREMA UČITELJIMA SVOJE DECE
Nemojte biti jedan od onih roditelja koji ukazuje na pravopisnu grešku u učiteljevom e-mailu. Pokušajte razumeti da je taj e-mail verojatno napisan u kasne večernje sate, a osoba koja ga je pisala jedva je držala oči otvorene od premorenosti. Pokušajte razumeti da, kao i kod ukrašavanja učionice, učitelj to radi u svoje slobodno vreme.
BUDITE REALISTIČNI U SVOJIM OČEKIVANJIMA.
Učitelji vaše dece daju sve od sebe da bi omogućili kvalitetnu edukaciju svakom detetu, da oni koji trebaju malo više pomoći tu pomoć i prime. Ali, učitelj je jedan među njih 30 ili čak 40. Ako vaše dete dobije slabu ocenu u nekom predmetu, nemojte kriviti učitelja, nemojte odmah zahtevati objašnjenje. Pomozite svom detetu! Učite s njim.
SARAĐUJTE S UČITELJEM, otkrijte što vi možete napraviti da biste pomogli učvrstiti današnju lekciju. Nemate vremena ili energije da pretvorite tu trojku u četvorku? Onda nemojte očekivati ni da će ga učitelj vašeg deteta imati. Vi možda imate 45-satnu radnu nedelju, ali učitelj vašeg deteta ima učionicu sa 40 učenika (i verovatno 60-satnu nedelju).
PRESTANITE SA SARKASTIČNIM PRIMJEDBAMA
Poučavanje nije čuvanje dece. Poučavanje nije honorarni posao. Ne sviđa vam se kako se decu poučava samo da bi polagali testove? Obratite se školskom odboru. Obratite se svojim lokalnim ili državnim političarima.
Podržite vladine službenike koji se zauzimaju protiv standardiziranog testiranja i univerzalnih ciljeva lekcija. Ali, za ime Božje, nemojte koristiti to protiv učitelja svoje dece, ili bilo kojih drugih učitelja. Oni su verovatno jednako frustrirani kao i vi jer su primorani držati se toliko skriptiranog puta koji izvlači svu radost iz učenja.
POKAŽITE SVOJU ZAHVALNOST
Učitelj bi mogao raditi neki drugi posao, s boljom pltom, manje radnih sati i uz puno manje stresa. Posao koji ga ne primorava na trošenje sati i sati na radionice i stručno usavršavanje. Uz tako visoki postotak učitelja koji napuštaju profesiju, čudo je da bilo koji učitelj ostane u bilo kojoj školi dulje od pet godina. Ali, učitelji vaše dece su i dalje tamo. Rade neumorno, dok im svi drugi dišu za vrat.
POKAŽITE IM DA PRIZNAJETE I POŠTUJETE ONO ŠTO RADE
Recite im to. Ponekad je jedino što učitelj čuje od roditelja neki oblik žalbe. Ponekad je to službeni prigovor, ponekad se radi o toliko maloj stvari poput pravopisne greške. Zahvalite im! Ne morate im kupovati poklone, ali možete im napisati pismo. Neka vam i vaše dete pomogne. Recite im to zbog toga što je ponekad roditeljeva ili učenikova zahvalnost jedini izvor podrške učitelju.
BUDITE AKTIVNI SA SVOJOM DJECOM
Najbolja, najljubaznija stvar koju možete napraviti za učitelja svoje dece je ujedno i najbolja stvar koju možete napraviti za svoju decu. Brinite se o njihovim izletima, dođite na školske priredbe, pitajte ih o njihovom danu i radite s njima ako nešto nije u redu.
BUDITE LJUBAZNI PREMA UČITELJIMA
Ako od početka imate lošu sliku o učiteljima i svetu edukacije uopšteno, ako očekujete da će učitelj uprskati obrazovanje vašeg deteta, ako imate bilo kakav nepriličan stav, nanosite puno štete učitelju svog deteta, ali i svom detetu.
UČITELJI NISU ČUDOTVORCI
Oni nisu ovdje da bi odgajali vašu decu umesto vas. Oni nisu tu da bi pomicali planine, čak i ako to žele. Oni su vaši partneri u edukaciji. Oni će napraviti što god je u njihovoj moći da pruže upute i vodstvo tokom školskih sati, a ponekad i poslije. Oni će postaviti temelje na kojima će roditelji kasnije graditi. Oni će postaviti bazu na kojoj će se razvijati daljnja iskustva, uložit će vreme i novac koji nemaju u ime vaše dece. Oni će se suprotstaviti administraciji, podržavati kad nitko drugi ne podržava i žrtvovati se više nego bi se bilo koji učitelj trebao žrtvovati za svoje učenike.
Stoga, bolje vam je da budete ljubazni prema učiteljima svoje dece.
 
Izvor: www.skolskiportal.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Roditelje treba podsetiti da su i učitelji ljudi"

  1. Ana kaže:

    Postovanje, imam pitanje za vas vezano za nasu dragu uciteljicu. Naime, ove god.je proglasena tehnoloskim viskom iako bi sada realno trebala da vodi nas 2.razred. Moje pitanje je da li mozemo mi kao roditelji nesto tu da ucinimo, jer stvarno stvarno zelimo da zadrzimo nasu uciteljicu? I kako moze biti tehnoloski visak kad ima ceo razred? Unapred zahvalni zabrinuti roditelji odelenja II_2

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama