Родитељи инфлуенсери у Словенији кажњени јер су користили децу у сврху промоције производа спонзора

26 новембра, 2022

Инспекторат за рад Републике Словеније по први пут је казнио родитеље инфлуенсере због “илегалног дечијег рада” са 1500 евра. Кажњени инфлуенсер је уложио жалбу на коју суд треба да одговори.

У Словенији је забрањен рад деце млађе од 15 година, али постоје изузеци. „Дете млађе од 15 година може изузетно, уз накнаду, учествовати у снимању, припреми и извођењу уметничких, сценских и других дела из области културно-уметничке, спортске и рекламне делатности“, наводи се у Закону о радним односима.

Овај члан Закона о радним односима није никаква новост, али је ово први случај да је инфлуенсер кажњен због не прибављања дозволе.

“У тим случајевима родитељи увек морају да поднесу захтев за дозволу коју издаје инспекција, јер је то законом прописано. Углавном нам се обраћају рекламне агенције, углавном ради снимања реклама у којима се појављују деца”, објаснили су они.

Радно време деце је посебно ограничено

Како пише портал 24ur, у Словенији је радно време деце млађе од 15 година такође посебно ограничено. Радно време деце која обављају лаке послове за време школског распуста не сме да траје дуже од седам сати дневно и 35 сати недељно. Рад детета који се обавља у току школске године ван времена одређеног за наставу не може трајати дуже од два часа дневно и највише 12 часова недељно.

У сваком случају, деци је забрањено обављање ноћног рада од осам сати увече до шест сати ујутру, а мора им се обезбедити и дневни одмор од најмање 14 узастопних сати у сваком периоду од 24 сата.

Извор: Детињарије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама