Roditelji kupe bebi original starke. To je ok, iako beba nema pojma o tome

12 januara, 2018

Roditelji kupe bebi orginal starke. To je ok, iako beba nema pojkma o tome. Čak ih i ne koristi. Ne gazi još uvek. Patike koštaju,možda, mnogo. Patike će trajati mesec, dva.

Svoje prve starke, original, obula sam u trećem razredu Gimnazije, 17 godina. Bile su teget, i bile su nečije, pa su postale moje. Nisam ih dugo nosila, ne znam zbog čega.

Postala sam mama i prirodno želim svojoj bebi najbolje.

Ali šta je najbolje? Da li su original patikice za nju najbolje?!

Nisu.

Da li su ona kolica u visini brade sa milion dodataka za nju najbolje?!

Verujem da nisu.

Markirana garderobica? Igračke po vrtoglavim cenama?

Sumnjam.

Nisam sigurna da će se moja beba zbog svega nabrojanog osećati bolje i da će se više smejati.

Roditelji preteruju, razumem to. Lako se upadne u zamku.

Pamtim sneg i kako nas tata umotane u ćebe sankama vozi na kraj sela, kod babe i dede. Brat je sedeo nazad, ja mlađa napred.

Pamtim vruć hleb koji smo kupovali u oronuloj pekari, kada smo se vraćali sa stanice gde smo čekali mamu s posla.

Pamtim lutku Vidu, tako sam je zvala. Bila je obična lutka sa slepljenom kosom koju nisi mogao da četkaš.

Pamtim blato i kako ga mešam u malim posudicama.

Pamtim crtanje u velikoj svesci A4.

Pamtim miris babinih krpa i dedine priče iz rata.

Pamtim tatino pijanstvo i dan kad je prestao. Pamtim kako je i takav bio najbolji tata. Pamtim kako smo, on pripit i ja malena, zajedno nameštali krevet. Pamtim kako sam išla s njim na mobe.

Pamtim ulice. I igre na ulici.

Pamtim kupanje dedinog lovačkog psa Done sa babom. Dona je od šampona izgubila njuh.

Pamtim tatinu zabrinutost zbog mamine tromboze. Pamtim mamine suze i mamin smeh. Pamtim kako u samoposluzi sa 6 godina sečem hleb na pola i kupujem pavlaku i mleko. Hleb uzimam papirom. Pamtim dedinu kuću i dvorište. Pamtim kako nas leti osvežava vodom iz creva. Vrištimo i smejemo se i vičemo ” mene deda, meneee!!!”

Pamtim reku i posekotinu na levom stopalu. Pamtim jogurt i paštetu na hlebu i mamu koja ih iznad butine maže. Jedemo modrih usana, mokri. Prsti su nam smežurani.

Pamtim njihovu prvu svađu. Pamtim tatu koga boli čir. Pamtim njegove nervoze zbog toga. Pamtim majstora koji u vreme inflacije kaže ”otiš’o vam grejač!”. A grejač skup ko đavo, a para nigde.

Pamtim osećaje.

Ne sećam se šta sam imala na nogama. Ne sećam se u kakvim kolicama su me gurali. Ne znam dal su bila nova ili pozajmljena, ni boju im ne pamtim.

Ne sećam se kvaliteta odeće, niti da li je bila skupa.

Poneka slika… osećaj… poneka slika… osećaj, osećaj, osećaj… tek poneka slika, osećaj…

Ljubav. Kroz dodir i reč.

Autor: Jovana Kešanski

Izvor: Mamaklik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Roditelji kupe bebi original starke. To je ok, iako beba nema pojma o tome"

 1. S.Petrović kaže:

  To je sve tačno što kažete,ali to je bilo neko “naše vreme”-znate.Sada deca više ne moraju i ne mogu da se sećaju pošto imaju na milione slika iz svakog ugla i iz svakog trenutka.Sada to toliko preovladava da oni siroti više ne mogu da budu svesni da li je nešto stvarno bilo ili se toga sećaju sa fotografije.
  Probajte i Vi da razmišljate o drugim periodoma Vašeg života na isti takav način kao što ste razmišljali o Vašem detinjstvu,pa baš napišite kakva su Vam sećanja!?Videćete i sami da se mnoooogo toga promenilo.I naša deca će pamtiti svoje detinjstvo na neki svoj način,a mi i Vi ćemo im pričati priče o našem detinjstvu kao što su nama naši pričali,a njima će to delovati mnogo daleko jer prosto ne mogu da shvate da je to uopšte tako bilo u bliskoj prošlosti….Ja se trudim da svojoj devojčici pokažem prave vrednosti,a ujedno i da prati svet oko sebe.Ona ipak živi u današnjici i moramo se boriti sa današnjim izazovima koji nam predstoje.Vi ste od starki i kolica otišli skroz…daleko….Mnogi to kupe zato što su preslatke tako sićušne,a ipak su prave .Kolica birate da su udobna i vama i bebi,a posle ih nekome date ili prodate.Za sve postoji rešenje.Današnje vreme nam mnogo toga nudi zato što se čovečanstvo borili stalno da postiže više,a to što je sve otišlo prebrzo predaleko e pa za to nismo krivi mi obični pojedinci….
  Pretpostavljam da i Vi kada birate za svoje dete pamučnu bluzicu ili kinesku najlonsku bluzicu ipak odaberete onu pamučnu pa neka je i 5 puta skuplja.Lep Vam je tekst ali je naslov mogao biti drugačiji.
  Ne branim ni Vašu stranu mišljenja,a ni drugu stranu ali nije bas tema obrađena kako treba.
  Sve najbolje Vama i Vašoj porodici!
  A što se Vaših drugih sećanja tiče (iz drugih perioda života) i ako ih ne napisete,verujte da mogu da ih zamislim jer sam na isti način kao Vi analizirala moje periode života.Rođena sam 1983.god ako Vam nešto znači.
  Sve najbolje!!!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama