Родитељи, ово би сваки васпитач желео да знате

 
Родитељи често имају приговоре на васпитаче, а заборављају да је брига о целој групи деце прави изазов. Сетите се како је вама само с једним дететом или њих двоје када им наиђе „жута минута“. Управо зато, васпитачи вам поручују ово:
Kindergarten
1.    Иако волимо децу, не покушавамо заменити вас
Упркос томе шта ви мислили, без обзира на то што смо потплаћени и врло често у недостатку основних материјала како бисмо с децом квалитетно проводили време, најмање што нам треба је непоштовање од стране родитеља. С вашим дететом проводимо велик део дана и немогуће је да нам се дете не увуче под кожу. Сви који смо одлучити да радимо овај посао обожавамо децу. Изузеци су стварно ретки.
2.    Заиста желимо да своје болесно дете оставите код куће
Свесни смо да ваш шеф можда нема разумевања, да је на послу огромна гужва, али имајте разумевања за нас, другу децу и на крају крајева, за друге родитеље. Ако пошаљете болесно дете у вртић постоји опасност да ће се заразити и васпитачи, што ће тада постати проблем целе групе. Ако се заразе друга деца, њихови родитељи ће морати да се извлаче и изостају с посла. Дакле, одлука да болесно дете пошаљете у вртић није само себична према свима, већ ствара ланчану реакцију која има велики утицај на целу групу.
3.    Ми волимо похвале
Не морате да бринуте да ћемо се уобразити или покварити ако нас повремено похвалите. У овај посао улажемо много времена, труда и љубави. Уосталом, свакодневно бришемо шмркаве носиће и прљаве гузе ваше деце. Наш посао је најчешће најлепши посао на свету, али има дана када би нам добро дошла похвала да нам да ветар у леђа и подсети нам колико драгоцен посао радимо.
4.    Саосећамо с вама
Можете нам се увек пожалити јер саосећамо с вама. Мислите да ваше дете има испаде само код куће? Не брините, понављају се и док сте ви на послу и ми смо научили да се носимо са свим добрим и лошим што долази у пакету. Радо ћемо вас саслушати. Можда заједнички нађемо решење.
5.    Чашица разговора
Увек ћемо радо попричати с вама и о неким корисним стварчицама у животу, не заборавите да и ми имамо живот изван вртићких зидова. Васпитачи воле да упознају и родитеље деце с којом проводе дане јер ће тако понешто ново открити и о вашем детету – зашто је почело да се љути, повлачи у себе или одбија храну. Боље ћемо га разумети и пронаћи адекватан приступ ако имамо праве информације.
6.    Не љутите се ако погрешимо
Можда вам на прање пошаљемо погрешну пиџаму или чарапице вашег детета обујемо неком другом. Не љутите се због тога јер, ако имате двоје деце код куће, сигурно разумете да некад не можете да роварите и тражите, ма чак ни две исте чарапе, а камоли да бринете о томе чије су. Ми се заиста трудимо, али некад је просто немогуће да све буде под конац.
Приредила: А.Ц.
Извор: www.index.hr