Roditelji, ovo bi svaki vaspitač želeo da znate

 
Roditelji često imaju prigovore na vaspitače, a zaboravljaju da je briga o celoj grupi dece pravi izazov. Setite se kako je vama samo s jednim detetom ili njih dvoje kada im naiđe „žuta minuta“. Upravo zato, vaspitači vam poručuju ovo:
Kindergarten
1.    Iako volimo decu, ne pokušavamo zameniti vas
Uprkos tome šta vi mislili, bez obzira na to što smo potplaćeni i vrlo često u nedostatku osnovnih materijala kako bismo s decom kvalitetno provodili vreme, najmanje što nam treba je nepoštovanje od strane roditelja. S vašim detetom provodimo velik deo dana i nemoguće je da nam se dete ne uvuče pod kožu. Svi koji smo odlučiti da radimo ovaj posao obožavamo decu. Izuzeci su stvarno retki.
2.    Zaista želimo da svoje bolesno dete ostavite kod kuće
Svesni smo da vaš šef možda nema razumevanja, da je na poslu ogromna gužva, ali imajte razumevanja za nas, drugu decu i na kraju krajeva, za druge roditelje. Ako pošaljete bolesno dete u vrtić postoji opasnost da će se zaraziti i vaspitači, što će tada postati problem cele grupe. Ako se zaraze druga deca, njihovi roditelji će morati da se izvlače i izostaju s posla. Dakle, odluka da bolesno dete pošaljete u vrtić nije samo sebična prema svima, već stvara lančanu reakciju koja ima veliki uticaj na celu grupu.
3.    Mi volimo pohvale
Ne morate da brinute da ćemo se uobraziti ili pokvariti ako nas povremeno pohvalite. U ovaj posao ulažemo mnogo vremena, truda i ljubavi. Uostalom, svakodnevno brišemo šmrkave nosiće i prljave guze vaše dece. Naš posao je najčešće najlepši posao na svetu, ali ima dana kada bi nam dobro došla pohvala da nam da vetar u leđa i podseti nam koliko dragocen posao radimo.
4.    Saosećamo s vama
Možete nam se uvek požaliti jer saosećamo s vama. Mislite da vaše dete ima ispade samo kod kuće? Ne brinite, ponavljaju se i dok ste vi na poslu i mi smo naučili da se nosimo sa svim dobrim i lošim što dolazi u paketu. Rado ćemo vas saslušati. Možda zajednički nađemo rešenje.
5.    Čašica razgovora
Uvek ćemo rado popričati s vama i o nekim korisnim stvarčicama u životu, ne zaboravite da i mi imamo život izvan vrtićkih zidova. Vaspitači vole da upoznaju i roditelje dece s kojom provode dane jer će tako ponešto novo otkriti i o vašem detetu – zašto je počelo da se ljuti, povlači u sebe ili odbija hranu. Bolje ćemo ga razumeti i pronaći adekvatan pristup ako imamo prave informacije.
6.    Ne ljutite se ako pogrešimo
Možda vam na pranje pošaljemo pogrešnu pidžamu ili čarapice vašeg deteta obujemo nekom drugom. Ne ljutite se zbog toga jer, ako imate dvoje dece kod kuće, sigurno razumete da nekad ne možete da rovarite i tražite, ma čak ni dve iste čarape, a kamoli da brinete o tome čije su. Mi se zaista trudimo, ali nekad je prosto nemoguće da sve bude pod konac.
Priredila: A.C.
Izvor: www.index.hr