„Родитељски модул за есДневник спреман, али желимо да заштитимо осетљиве податке који се односе на децу”

29 октобра, 2018

Више од 830 основних и средњих школа у Србији до сада је папирни дневник заменило електронским, али родитељима још увек није омогућен овај начин приступа евиденцији о оценама и изостанцима своје деце, иако је то било најављено.

ФОТО: Новости

Пилот пројекат есДневник почео је да се примењује почетком прошле школске године када је електронска евиденција уведена у 60 школа, да би годину дана касније број школа вишеструко увећан.

ЕсДневник омогућава разредним старешинама, наставницима и директорима школа да на брз, једноставан и поуздан начин воде евиденцију о ученицима.
Како би се обезбедила већа објективност, идеја је да све оцене ученика могу да виде само разредни старешина, директор, а да наставници могу да виде само своје оцене, а не оцене својих колега.

У Министарству просвете кажу за Танјуг да су се крајем августа ове године стекли услови да све школе уведу електронски дневник, а тренутно се у систему налази 831 од 3.578 основних и средњих школа у Србији.

“Према пројектном плану до краја 2018. године урадићемо обуке школских координатора за шве сколе”, наглашавају у министарству.

Предвиђено је и да родитељи добију шифре како би могли да приступе електронском дневнику и виде оцене и изостанке своје деце.

Психолози и педагози предложили су да родитељи оцене виде са два дана закашњења, како би се дала могућност ученицима да сами саопште коју су оцену добили.
Када ће родитељи имати приступ електронском дневнику у Министарству просвете нису могли да прецизирају, али кажу да је “родитељски модул” израђен и спреман за коришћење још од почетка другог полугодишта прошле школске године.
“Разлог због чега до сада није активиран је што желимо да заштитимо све осетљиве податке о личности који се односе на нашу децу”, појашњавају из ресорног министарства.
Има школа које су увеле есДневник, али истовремено воде и папирну евиденцију. У министарства појашњавају да је пројекат есДневник осмишљен да се у школама води искључиво електронска евиденција о образовно-васпитном раду.
“Да би се тај циљ остварио неопходно је опремање школа одговарајућом ИКТ опремом тамо где она недостаје”, наводе у министарству и додају да само у школама које немају одговарајућу ИКТ опремљеност евиденције се за сада воде паралелно у папиру и електронски.ж
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "„Родитељски модул за есДневник спреман, али желимо да заштитимо осетљиве податке који се односе на децу”

  1. B каже:

    U ovom “pilotiranju” tzv. esDnevnikom postoji ozbiljan problem, a to je državljanstvo pilota, tako da je priča o “brizi” za najosetljiviju bazu podataka Republike Srbije, najblaže rečeno smešna. Zašto je u “zemlji programera” i “silicijumskoj dolini Evrope” vlada te zemlje ponizila IT sektor sopstvene zemlje i kupila polufabrikat iz Hrvatske? Zbog “šake dolara”?

  2. Božović Vladan каже:

    To elektronsko smeće, bilo iz Hrvatske, ili ne, je još jedno u nizu sredstava za ponižavanje prosvetnih radnika.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама